Slovenija
37286 ogledov

Predvidena še ta podražitev

Novice: Predvidena še ta podražitev Žurnal24 main
Podrobnosti bodo znane prihodnji teden, a že zdaj je jasno, da je podražitev predvidena.

V Skupnosti dijaških domov Slovenije dviga oskrbnin do konca šolskega leta ne načrtujejo, se bo pa to po vsej verjetnosti zgodilo z novim šolskim letom, je za STA povedal predsednik skupnosti dijaških domov Dragan Kojić. Upa da bo podražitev minimalna, vse pa bo znano prihodnji teden.

Višina podražitve je odvisna in pogojena s tem, kaj in kako bo vlada na posameznih ravneh blažila oziroma izoblikovala sistemske vzvode, da stroški ne bodo preobremenili študentskih in dijaških domov, je za STA pojasnil Kojić.

Kot je povedal, so na ravni skupnosti organizirali dvodnevni strokovni posvet, na katerem so gostili tudi državnega sekretarja ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Darja Feldo. Eno izmed prednostnih vprašanj, ki so jih kot problemske točke naslovili, so tudi sistemski vzvodi za blažitev draginje.

"Sporočeno nam je bilo, da vlada aktivno dela tako na blaženju oziroma morebitni regulaciji cen energentov kot tudi na medresorski ravni kar zadeva cene živil oziroma hrane. Pričakujemo, da bomo že naslednji teden z ministrstva za izobraževanje dobili bolj natančne informacije," je razkril Kojić.

Skupno več kot pet tisoč dijakov

Prihodnjo sredo se bo namreč na ministrstvu sestala pristojna komisija, katere član je tudi Kojić, ki bo predvidoma določila nove izhodiščne cene oskrbnine v dijaških domovih. Takrat bo dan D, ko se bo opredelilo, kakšna bo cena oskrbnine za vse dijake, ki bodo s 1. septembrom vstopali v mrežo dijaških domov, je dodal.

V naslednjem šolskem letu pričakujejo vsaj 1200 novincev. Tako bo v mreži dijaških domov Slovenije skupno več kot 5000 dijakov.

Vpis v dijaške domove brez omejitve vpisa bo potekal do 21. junija, za vpisane v srednje šole z omejitvijo vpisa v drugem krogu pa do 1. julija. Dan kasneje bo sledila objava stanja števila še prostih mest v domovih. Od 4. do 13. julija pa sledi še obveščanje kandidatov o sprejemu, vpisu in prenašanju dokumentov v dijaške domove, ki še imajo prosta mesta.

denar bankovci Slovenija Pred vrati je podražitev, ki nas bo vse udarila

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • h4ck3r 08:47 16.junij 2022.

    "Bomo poskrbeli, da bodo zadovoljni vsi" torej 15% dvig bo ok...domovi bodo dobili malo več, starši pa bodo imeli lažjo denarnico, kar pa tako ni problem...bo sprehod do službe in nazaj, zaradi primerjljivih cen s sosedi, bolj udoben. :D Sicer ...prikaži več pa vidimo sedaj kako izgleda draginja po levo, ne? Kakšen nov davek še manjka pa bo država na boljši poti. 🤭

  • Ender3 21:37 15.junij 2022.

    Ali obstaja kdo, nekje, kjer ne bo špekulacije in napovedi vključil štafetno histerijo podražitev. Pravi čredni nagon po višjih cenah. Samo nekje se mora to tudi ustaviti, le da nekdanjih, nizkih cen ne bomo več delažni.

  • ico8 18:40 15.junij 2022.

    V tej "nasi" novi svobodi, se mi zdi, da so samo cene postale svobodne, OK, mogoce se par mavricnih v mocvirju...,ampak, kaj vec pa res ne!!! Svobodna vlada bo spet svobodna tam nekje konec jeseni in do Bozica, potem bomo ...prikaži več pa spet plesali polko in ne kolo!!! Hej, kolo ni bicikl, to je yugoroknrol!!!