Slovenija
12877 ogledov

Slovenija ukrepala v zvezi z napadom na ruskega vohuna

Moskva Žurnal24 main
Veleposlanik v Rusiji na konzultacije v Ljubljano še danes.

"V zvezi z nedopustno uporabo živčnega strupa bo zunanji minister na konzultacije poklical našega veleposlanika v Rusiji," je po seji vlade potrdil premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Prvi pogovor zunanjega ministra Karla Erjavca in veleposlanika Primoža Šelige, se je že zaključil, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Erjavec izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega plina v Veliki Britaniji in poudaril solidarnost z Združenim kraljestvom, partnerjem v EU in zaveznikom v NATO. "Zelo pomembno je, kakšna pojasnila bo v zvezi s primerom podala Ruska federacija v prihajajočem obdobju," je v pogovoru, poudaril minister Erjavec.

"Ostali ukrepi bi bili preostri"

Slovenska vlada se je tako odločila za enega od treh resnih ukrepov glede afere Skripal. "Prvi resni ukrep je poziv tujega veleposlanika na pogovor na zunanje ministrstvo, resnejši ukrep je poklic domačega veleposlanika v Moskvi, še resnejši ukrep pa je izgon akreditiranih ruskih diplomatov," razlaga Cerar: Za tak ukrep so se odločile tudi Malta, Slovaška, Bolgarija in Luxemburg. 

Premier Cerar opozarja, da je Slovenija prav tako podprla ukrepe EU in Nata ter podpisala izjavo glede vpoklica na pogovor veleposlanika EU v Rusiji. Cerar je prepričan, da bi bili ostali ukrepi preostri.

Po napadu z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v angleškem Salisburyju 4. marca je Velika Britanija, ki je krivdo za napad pripisala Rusiji, izgnala 23 ruskih diplomatov. Veliki Britaniji se je ta teden solidarno pridružilo najmanj 26 držav in zveza Nato.

Zunanji minister še včeraj menil drugače

Predsednik stranke Desus Karl Erjavec, tudi zunanji minister, je še včeraj dejal, da ne vidi razloga za kašno ukrepanje, ker zadeva še ni razčiščena. Tudi predsednik stranke SD Dejan Židan je po včerajšnjem koalicijskem sestanku dejal, da je potrebna previdnost, saj ima Slovenija slabe izkušnje že s podporo invazije na Irak, kjer se je izkazalo, da Irak kemičnega orožja, ki je bil razlog za posredovanje, nima.
"Koalicijska partnerja sta vnaprej dajala izjave za javnost, kar daje občutek, da vlada ni enotna," je bil kritičen Cerar. "To odločitev smo sprejeli soglasno," pravi Cerar in poudarja, da je vlada enotna in delujoča tudi v času, ko opravlja tekoče posle.

Pahor ne bi smel "solirati"

Cerar je bil kritičen tudi do stališča predsednika države Boruta Pahorja, ki je danes ponovil, da bi Slovenija morala izkazati solidarnost z Veliko Britanijo in sprejeti ukrep proti Rusiji glede domnevne vpletenosti v napad s kemičnim orožjem v Veliki Britaniji. Slovenija za razliko od sosednje Avstrije ni nevtralna država, poudarja Pahor. Slovenija se namreč ni pridružila diplomatski akciji, ki jo je v ponedeljek usklajeno sprožilo 16 članic EU in še štiri članice Nata, ki bodo izgnale ruske diplomate.

Kam spada Slovenija?

"Ob izjavi predsednika države sem prebral tudi izjavo njegovega sina, ki mu oporeka, torej imajo neke vrste družinsko neskladje," je bil duhovit Cerar, kritičen pa do tega, da se predsednik o tem ni posvetoval z vlado. "Predsednika ima pravico do svojega mnenja, vendar pa je vlada tista, ki kreira zunanjo politiko," pravi Cerar. "Zunanjo politiko vodim preudarno, prizadevam si, da je uravnotežena in da zagovarjamo vrednote jedrne EU, kamor tudi spadamo."

 

Komentarjev 31
  • izRODEk 22:06 29.marec 2018.

    Borut Pahor je zločinec, moral bi biti obsojen na smrt z obešanjem. Namen te barabe je bil izdati interes Slovenije v korist NATO, UK in USA. Izdajalec naroda! V Sloveniji je bil načrt, da se odločanje o izgonu ruskih diplomatov ...prikaži več prenese iz vlade RS na Državni zbor. Razlika je v tem, da vlada (proti SD, Desus) tega ne bi izglasovala, v DZ pa bi bilo zagotovljenih 46 glasov (SDS, NSI, SMC). Takšna navodila je iz USA & UK embassy prejel Pahor, klical ga je tudi Kacin, da tako zahteva Stoltenberg.

  • ode 21:25 29.marec 2018.

    Še lani so Pahor in njegovi kompanjoni iz vlade v vrsti stali pri ruski kapelici na Vršiču, da bi Rusom zlezliv rit ali jo vsaj povohali, danes bi jih izgnali.

  • david89 20:29 29.marec 2018.

    Pahorju zrihtajte službo v Prištini in kar tam naj ostane ,med prijatelji .