Slovenija
903 ogledov

Slovenija sprejela še 27 afganistanskih beguncev

azilni dom Logatec Saša Despot azilni dom Logatec
V Slovenijo je včeraj prispela druga skupina beguncev iz projekta trajne preselitve, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

V drugi skupini iz Turčije je 27 državljanov Afganistana. Pretežno gre za družine. Osebam bo ob prihodu priznan status begunca. Nastanjeni bodo v kapacitetah Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov. Slovenija bo za vsako preseljeno osebo prejela finančna sredstva iz evropskega Sklada za azil, migracije in vključevanje. 

V Turčiji opravili pogovore in varnostna preverjanja

V projektu je Slovenija sodelovala z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce. Na podlagi njihove dokumentacije so predstavniki ministrstva, policije in Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov opravili pogovore z begunci v Turčiji o izpolnjevanju pogojev za priznanje statusa begunca v Sloveniji in integracijskih potrebah ter opravili varnostno preverjanje. Na tej podlagi so nato pripravili končni izbor 50 oseb, ki izpolnjujejo vse predpisane pogoje in jim bo ob prihodu v Slovenijo takoj priznan status begunca.

Moira, Grčija, Begunci | Avtor: Epa Epa

Prva skupina je iz Turčije v Slovenijo prispela 14. decembra 2023. Gre za štiri družine in enega posameznika. 

Vlada Republike Slovenije je 1. decembra 2022 sprejela sklep, s katerim je določila, da bo  Slovenija iz Turčije sprejela 50 državljanov Sirije ali Afganistana, ki se jim lahko v Sloveniji prizna status begunca. Sledila je priprava izvedbenega načrta, v katerem smo kot prednostne kategorije določili družine, matere samohranilke, samske ženske in do pet mladoletnikov brez spremstva, predvsem žrtve potresa v Turčiji leta 2023.

Financiranje iz EU

Za vsako preseljeno osebo država iz evropskega sklada prejme 10 tisoč evrov, kar je namenjeno predvsem kritju administrativnih stroškov države za izpeljavo postopkov v tretji državi, letalske vozovnice in podobno. Tak znesek države članice že zdaj prejmejo države v okviru projekta trajne trajne preselitve iz Turčije.  Skupno je bilo od leta 2015 preseljenih 318 beguncev. Osebam z mednarodno zaščito država poleg namestitve v integracijske kapacitete, omogoči sodelovanje v integracijskem programu in zdravstveno oskrbo, po dveh letih pa naj bi se bila ta oseba že sposobna vključiti na trg delovne sile. 75 odstotkov stroškov integracije je sofinanciranih iz sredstev Evropske unije. 

ukrajina begunci | Avtor: Profimedia Profimedia

Solidarnost med članicami EU

Konec decembra sta Evropski parlament in Svet EU sprejela politični dogovor glede Pakta o migracijah in azilu, ki bo na novo urejal migracijsko politiko znotraj EU. Pakt, ki naj bi se začel uvajati čez dve leti, predvideva obvezno solidarnost med državami EU. V okviru tega bo v EU preseljenih okoli 30 tisoč migrantov, s tem pa naj bi razbremenili najbolj obremenjene članice. Glede na doslej znane izračune naj bi Slovenija sprejela 126 prebežnikov. Namesto sprejema prebežnikov bodo države lahko ponudile strokovno pomoč ali finančna sredstva.

Sergeja.hadner@styria-media.si