Slovenija
5282 ogledov

Če ne bomo sprejeli migrantov, bomo morali plačati

azilni dom Logatec Saša Despot azilni dom Logatec
Obvezna solidarnost: Glede na sedanje izračune, bi morala Slovenija v naslednjih letih v okviru premeščanja migrantov, sprejeti 126 oseb. A ta številka ni dokončna. Kakšne so alternative?

Evropski parlament in Svet EU sta konec decembra sprejela politični dogovor glede Pakta o migracijah in azilu. Pakt, ki ureja migracijsko politiko v Evropski uniji se bo po oceni vlade začel izvrševati čez dve leti. 

Obvezna solidarnost

Del dogovora se nanaša na solidarnost med državami, oziroma na premestitev migrantov iz migracijsko najbolj obremenjenih držav. Med pogajanji je bil sprejet dogovor, da bo med državami Evropske unije treba premestiti 30 tisoč oseb z mednarodno zaščito letno. A ta številka ni dokončna.

Glede na ključ delitve, ki upošteva BDP in število prebivalcev države, naj bi Slovenija sprejela 126 beguncev. "To število ne pomeni prekomerne obremenitve azilnega sistema Republike Slovenije," pravi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.  

V dveh letih ponovna ocena

A številka 30 tisoč ni dokončna, temelji namreč na statističnih podatkih iz leta 2022, število migrantov pa se povečuje. Lani so v Sloveniji zabeležili 60.587 prestopov meje, medtem, ko je bilo leto prej obravnavanih 30.024 ilegalnih prestopov meje.

V roku naslednjih dveh let bo Evropska unija ponovno ocenila potrebe glede razselitve beguncev, nato pa naj bi bilo število, določeno za posamezno državo, tri leta ostalo enako.

Po ponovni oceni bi bilo lahko številko beguncev, ki naj bi jih sprejela Slovenija, višje. Po ocenah virov na vladi pa je vprašanje, ali je več kot 126 beguncev sposobna sprejeti in namestiti. V tem primeru bi razmišljali o drugih oblikah solidarnostne pomoči. 

Premestitev ali plačilo

Pakt namreč predvideva, da države članice, ki se ne bodo odločile za sodelovanje pri premestitvah, morale prispevati 22.000 evrov na osebo. To bi za Slovenijo letno znašalo 2,8 milijona evro. Predvidena je tudi možnost alternativnih prispevkov v obliki napotitve osebja ali pomoči v tehnični opremi. Za sodelovanje pri projektu relokacije je potrebna ustrezna odločitev vlade.

Večino stroškov krije EU

Za vsako preseljeno osebo država iz evropskega sklada prejme 10 tisoč evrov, kar je namenjeno predvsem kritju administrativnih stroškov države za izpeljavo postopkov v tretji državi, letalske vozovnice in podobno. Tak znesek države članice že zdaj prejmejo države v okviru projekta trajne trajne preselitve iz Turčije. V začetku decembra so se v Slovenijo preselile štiri sirske družine in en posameznik, konec januarja pa bo Slovenija sprejela še 27 oseb, ki so v Turčijo prebegnile iz Afganistana. Skupno je bilo od leta 2015 preseljenih 318 beguncev.

Osebam z mednarodno zaščito država poleg namestitve v integracijske kapacitete, omogoči sodelovanje v integracijskem programu in zdravstveno oskrbo, po dveh letih pa naj bi se bila ta oseba že sposobna vključiti na trg delovne sile. 75 odstotkov stroškov integracije je sofinanciranih iz sredstev Evropske unije. 

sergeja.hadner@styria-media.si