Slovenija
70 ogledov

Slovenska vojska vpoklicuje pogodbene rezerve

Gibina Anže Petkovšek
Načelnik generalštaba bo danes izdal ukaz za vpoklic pogodbene rezerve. To je sicer prvi vpoklic rezervistov v vojaško službo v Sloveniji.

Načelnik generalštaba Andrej Osterman bo danes izdal ukaz za vpoklic 200 od skupno 914 pripadnikov pogodbene rezerve Slovenske vojske. Po navedbah STA je ministrica za obrambo Andreja Katič pojasnila, da so se za vpoklic odločili, ker je treba zagotoviti opravljanje teh nalog tudi v prihodnosti.

Vpoklicani pogodbeni rezervisti bodo po besedah predstavnika Slovenska vojske Simona Koreza varovali objekte vojske, opravljali prijavno-nadzorno službo ter nudili logistično podporo. Svoje naloge bodo po mobilizacijskem usposabljanju začeli opravljati januarja. V tem času pa bodo prejeli tudi sklep o zaposlitvi za štiri mesece, ko bodo upravičeni do vseh pravic, ki jih imajo pripadniki stalnega sestava vojske. Vpoklic naj bi državo mesečno stal okoli 240.000 evrov.

Povečali bi število rezervistov

Ministrstvo si bo tudi prizadevalo povečati število pogodbenih rezerv na 1.500 pripadnikov. Obvestili so tudi vse tiste, ki so prostovoljno služili vojaški rok.

Možnost vpoklica rezervistov je ministrica za obrambo zaradi begunske krize že omenjala, a je zagotavljala, da bo Slovenija pred vpoklicem pogodbene rezerve najprej počrpala rezerve znotraj stalne sestave vojske. Pred dvema tednoma je ob robu seje državnega zbora namreč izpostavila, da v primeru potrebe po dodatni pomoči vojske načrtujejo možnost vpoklica vojakov iz mednarodnih misij in pogodbene rezerve.

Sodelovanje vojske s policijo in civilno zaščito

Vojska je zaradi begunske krize pri logističnih nalogah pomagala Civilni zaščiti že od 16. septembra, policiji pa pri nalogah, za katere niso potrebna policijska pooblastila, od 19. oktobra.

Državni zbor je z dvotretjinsko večino sicer želel vojski podeliti dodatna pooblastila, če to zahtevajo varnostne razmere, a je Radio Študent začel zbirati podpise volivcev za podporo zahtevi za razpis referendum. Poslanci so na izredni seji ugotovili, da razpis referenduma ni dopusten, na kar je Radio Študent vložil pritožbo na ustavno sodišče.

Komentarjev 8
  • encijan 20:32 20.november 2015.

    Ti pa čisto zares!

  • maresem 06:50 20.november 2015.

    A komentar od tega smrduha dragca pa niste umaknili??? A biti fuknjen je za vas admine pa sprejemljiva beseda.... drkanje pa ne - kreteni.

  • principiumnovum 17:31 19.november 2015.

    Tale pogodbeni rezervni sestav bi lahko organizirali drugače. Če jih imajo ca. 1000, potem bi bilo bolj smiselno, da jih vpokličejo po ca. 80-90 na enkrat za dobo 1 meseca. Zakaj? Toliko ima en odrasel zaposlen moški tudi dopusta. Vsi ...prikaži več tisti, ki so pogodbeno zaposleni v zasebnem ali pa javnem sektorju, se lahko po poteku pogodbe obrišejo za podaljšanje zaposlitve, če bodo z dela res odsotni 4 mesece zaradi vpoklica v rezervni vojaški sestav. Tisti, ki misli, da ne, je nerealen. Če pa bi jih vpoklicali za 1 mesec, bi lahko tisti kritični, ki se bojijo za svoje službe, rezervni sestav odslužili med dopustom in tudi ne bi bilo nobene potrebe po kakšnem zamrzovanju pogodb pri njihovih delodajalcih. Tako možnost imajo tudi ameriški rezervisti v nekaterih nacionalnih gardah - odvisno od zvezne države.