Slovenija
63203 ogledov

Nova projekcija: tako bo za božič in novo leto

Covid-19 na Jesenicah Profimedia
Nova projekcija Matjaža Leskovarja z IJS.

"Epidemija še vedno upada z razpolovnim časom približno 16 dni. Bolnišnice, tako navadni kot intenzivni oddelki, so že preko vrha četrtega vala in se bodo zdaj vse hitreje praznile," v najnovejši projekciji širjenja covid-19 ugotavlja Matjaž Leskovar z IJS.

 | Avtor: Matjaž Leskovar Matjaž Leskovar

Danes je v bolnišnicah 1059 pacientov s covidom-19, od tega 270 na intenzivni negi. Za božič naj bi jih bilo le še 500 (140 na intenzivni negi), za novo leto pa le še 350, od tega sto na intenzitvni negi. 

Omikron še ni upoštevan

Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec leta. "Novo različico omikron bomo vključili v model, ko jo bodo potrdili v Sloveniji in bodo znane njene karakteristike," pravi Leskovar 

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 1906, število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let upada.

 | Avtor: Matjaž Leskovar Matjaž Leskovar

V oceni pozitivnih testov , bolnišničnih obravnav  in števila umrlih oseb Leskovar predpostavlja, da da je reprodukcijsko število R=0,75. To je trenutna ocena za en teden nazaj. Upošteval je vpliv prekuževanja in predpostavil, da se bo cepljenje nadaljevalo s trenutno hitrostjo. Vpliva božično-novoletnih praznikov, ki bi lahko upočasnili upadanje epidemije, za zdaj še ni upošteval.

 

 | Avtor: Matjaž Leskovar Matjaž Leskovar

Za bolnišnične obravnave in število umrlih oseb predstavlja tudi scenarije za sledeče vrednosti reprodukcijskega števila: R -10 %, R -5 %, R +5 % in R +10 %. Namen je seznenitev negotovostmi in karakterističnimi časi.

 | Avtor: Matjaž Leskovar Matjaž Leskovar

 

 | Avtor: Matjaž Leskovar Matjaž Leskovar

Komentarjev 8
  • simon30 12:36 04.december 2021.

    Do marca naslednje leto boste nategoval. Kreteni, ki vam verjamejo vsak dan umirajo in jih je vsak dan manj.

  • rd2dmk2 09:39 04.december 2021.

    dober mesec nazaj so tukaj objavljali članke IJS koliko ljudi se precepi in koliko prekuži.. pa je lepo se videlo da bo v 8 tednih prekuženih nekaj 100.000 ljudi.. in potem bo to to. vse prekuženo in pocepljeno za silvestra. ...prikaži več kaj mate za študirat. prpravte šampanjec in pečenko, pa petarde , ma te pa ne, rajš kakšn gnil jajc nabavte,da bo vsaj naslednjič državljan lahko vrnil milo za drago represivcem.

  • Avatar Alliastella
    Alliastella 23:37 03.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu -- H︆︆o︆︆t︆︆s︆︆e︆︆n︆︆︆︆n︆︆.︆︆C︆︆︆︆o︆︆m