Slovenija
15128 ogledov

Sneg pobelil tudi nižine, to nas čaka danes

Vožnja pozimi sneg sneženje
1/3
Meja sneženja se je ponekod spustila do nižin.

Ponoči je osrednji del države zajelo neurje z močnim deževjem, vetrom in sodro, gasilci so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov, poročajo iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Meja sneženja se je ponekod spustila do nižin.

Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so v zvezi z neurjem zabeležili 145 dogodkov na območju regijskih centrov Ljubljana, Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota in Nova Gorica. Na terenu je posredovalo 62 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Na Arsu so na družbenih omrežjih zapisali, da je zaključek sobotnega svetovnega dneva meteorologije postregel z burnim vremenskim dogajanjem. Prehod vremenske fronte so spremljali nalivi, veliko število razelektritev, močni sunki vetra, ponekod je padala tudi sodra. Sunki vetra so ponekod v osrednji Sloveniji presegli 100 kilometrov na uro.

Iz več krajev tako poročajo o podrtih drevesih in odkritih cestah. V Ljubljani je po poročanju medijev drevo padlo na več parkiranih avtomobilov v Savskem naselju.

Bralka nam je zjutraj poslala sliko podrtih dreves v Mostecu.

Podrta drevesa, Mostec | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Med polosmo in osmo uro zvečer je po podatkih Arsa na postaji Šebreljski vrh padlo 30 litrov, na Bukovskem vrhu pa 21 litrov dežja na kvadratni meter.

Ob intenzivnih padavinah se je spuščala tudi meja sneženja, ta se je ponekod spustila do nižin. Poleg predelov Gorenjske je tako zasneženo tudi ponekod na Notranjskem, Dolenjskem, Kočevskem in v Posavju. Na ceste so se ponekod odpravila tudi plužna vozila. Na prometnoinformacijskem centru ob tem opozarjajo, da morajo biti vozila tudi po 15. marcu v zimskih razmerah opremljena z zimsko opremo.

Danes se bo vreme nekoliko umirilo, od severozahoda se bo začelo jasniti. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Sredi dneva in popoldne bodo nastajali kopasti oblaki. Še vedno bo nastala kakšna ploha, lahko tudi nevihta, opozarjajo vremenoslovci Arsa. Otoplilo se bo - najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, v Zgornjesavski dolini okoli 7 °C.

Jutri pa bo jutro hladno in po nekaterih nižinah megleno, možna bo tudi slana. "Sredi dneva se bo razvijala kopasta oblačnost. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo v mraziščih in alpskih dolinah okoli -5, drugod od -3 do 3, najvišje dnevne od 12 do 17, v Zgornjesavski dolini okoli 10°C," napovedujejo meteorologi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • bobubob 11:53 24.marec 2024.

    Naši prijatelji spet 'strokovno' mešajo (pre)mrzle in (pre)tople zračne mase, ki se sicer same od sebe (po naravni poti) v naših krajih redkokdaj srečajo. Od pričetka Ukrajinske svinjarije se spopad med vzhodom in zahodom zelo opazno odvija tudi na meteo ...prikaži več področju. Klasičnih vrtincev(ciklonov), potujočih od zahoda proti vzhodu praktično ni več oz. se deformirajo nad Ukrajino. Imamo torej pretežno cirkulacijo sever-jug in s tem tudi vremenske ekstreme. https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462

  • darefoks 07:54 24.marec 2024.

    dars lenuhe je spet presenetilo

  • Nelaži 07:51 24.marec 2024.

    zadnjih par dni smo lahko videli prdce nato in civilnih letal, ki so se vlekli čez celo nebo iz česar se je razvila po arso terminologiji koprenasta oblačnost, po terminologiji pentagona pa je šlo za urejanje sončnega sevanja. To, kar ...prikaži več se dogaja na nebu ima vojaško ime Preskok.