Slovenija
9948 ogledov

Socialna pomoč bo po novem višja

Center za socialno delo, CSD Anže Petkovšek
Družina z dvema brezposelnima in otrokoma v vrtcu oz. šoli bo dobila 1104 evre, dva z minimalno plačo pa le 230 evrov več.

Državni zbor je danes sprejel novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki zvišuje osnovni znesek minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči. Ta bo od začetka junija do konca leta znašal 385 evrov, od leta 2019 pa 331 evrov.

Vlada je predlagala zvišanje osnovnega zneska minimalnega dohodka oz. denarne socialne pomoči z veljavnih 297 na 331, vendar je matični parlamentarni odbor za delo 11. aprila predlog novele dopolnil z amandmajem Levice, da znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385 evrov.

"Delo mora ostati vrednota v naši družbi," je ob nasprotovanju predlogu Levice včeraj dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak. "Višina minimalne plače in osnovnega zneska minimalnega dohodka se morata ustrezno razlikovati."


Socialna pomoč vpliva na druge transferje

Kopačeva je poudarila, da prejemanje denarne socialne pomoči vpliva tudina višino drugih prejemkov, kot so otroški dodatek, subvencija vrtca, kosila, malice in najemnine, brezposelni pa so upravičeni tudi do oprostitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Po predlogu Levice bo po besedah ministrice brezposelna družina z dvema otrokoma v vrtcu in šoli dobila 1104 evre, dva z minimalno plačo pa le 230 evrov več.

"Normalni socialni prejemki so ustavna pravica, ne miloščina. Niso le sredstvo za odpravo revščine, ampak tudi varovalka proti plačnemu dampingu."

Miha Kordiš

Pri Levici medtem opozarjajo, da vladni predlog pokrije le 75 odstotkov eksistenčnega minimuma, kar je nesprejemljivo.

Prvotno so sicer v Levici želeli, da bi osnovni znesek minimalnega dohodka znašal 441,67 evra, s čimer bi pokril  100 odstotkov osnovnih oziroma kratkoročnih minimalnih življenjskih stroškov, a matičnega odbora z njim niso prepričali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 05:40 21.april 2018.

    To ni zivlenje za nas ki delamo in jim dajamo kruh....pijavke bodo prisle.....se vec pijavk.....ta pmoc je v bivsi Jugo. ...vrhunska placa....

  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 05:37 21.april 2018.

    Ne bom delal in podpiral vso drhal,ki si pomoci ne zasluzi.Drzava naj da tistim,ki res potrebujejo.....Kaj pa za nas ...neto place..,ki delamo,ki garamo.....najboljse je,da sta oba doma z tremi otroki ali vec..dobis vse....se stanovanje ti dajo.Vam,ki vam je vseeno kaj ...prikaži več drzava dela z nasim denarjem...to je v Bosni vrhunska plaća....z to pomocjo lahko v bivsi Jugo... delas hiso.....se vec bo pijavk,ki bojo izkoriscali sistem nase drzave..

  • sasquatch 08:54 20.april 2018.

    levica pred volitvami skuša povečati volilno bazo z lenuhi in socialnimi migranti, katerih je pri nas vsak dan več.