Slovenija
102 ogledov

Sprehod na lastno odgovornost

Slani travnik
1/4
Miha Crnič
Eno od priljubljenih sprehajališč izletnikov na Obali je tudi edini sredozemski slani travnik pri nas, zanj pa slabo skrbijo.

Edini slovenski sredozemski slani travnik, ki je zahodno od tako imenovanega pokopališča školjk, se razprostira na okoli sedmih hektarih površin. Ker tam rastejo edine ali pa redke edinstvene rastlinske vrste v Sloveniji, so se v regijski enoti zavoda za varstvo narave odločili, da na območju Sv. Nikolaja uredijo lesene sprehajalne brvi, ki so omogočale sprehod prek mokrišča.

Pešpot poteka približno pol metra nad tlemi in prečka travnik v dolžini približno 170 metrov; a po osmih letih mostički propadajo, nekdo pa je nedavno postavil table, da je hoja po njih na lastno odgovornost.

Snedla besedo

Projekt so začeli leta 2006, denar je prispevala kneževina Monako, po osmih letih pa je stanje na območju precej klavrno, čeprav se je ob odprtju koprska občina obvezala, da bo kot lastnica zemljišča upravljala in vzdrževala urejene pešpoti in bazen s školjkami.

Območje med Sv. Katarino in Sv. Nikolajem je edinstveni obrežni močvirski ekosistem izjemne ekološke vrednosti. Njegovo varovanje je pomembno tako z vidika ohranjanja redkih rastlinskih vrst, ki tam živijo, kot z vidika ohranjanja ekosistemske raznolikosti in biološke pestrosti slovenskega obrežnega prostora.

Območje je sicer tudi del omrežja Natura 2000, posebno pa je tudi zato, ker gre za vzhodnojadransko obalo za redek, za slovensko pa edini primer morskega obrežja, kjer to ni strmo, kamnito ali peščeno, temveč muljasto, vlažno in plitvo. Zaradi tega je vodni režim drugačen kot na flišnatem ali apnenčastem obrežju, razlikuje pa se tudi od vodnega režima na solinah.

Komentarjev 3
  • Oxxo 08:42 30.april 2014.

    Saj sem napisal - naredil je sa sebe in prijatelje.

  • suzana.kos 18:49 29.april 2014.

    Kaj pa je naredil, razen, da je obcino mocno zadolzil in Koper ovil v potiskani beton....svojiemu gradbinccu pa priskrbel projekte, da je zasluzil in sta skupaj z Gubercem postala lsstnika polovice Kopra....bo Popovic sledil Jansi v zapor.

  • Oxxo 17:57 29.april 2014.

    Popovič je poskrbel samo za projekte, kjer je dobil takšne in drugačne - predvsem osebne koristi.Za take "malenkosti" mu je v občini malo mar... samo da se je denar potrošil za zdaj že propadle uvožene palme... za slovensko naravo ...prikaži več in njene lepote pa je bilo slovenskemu gospodarju vedno težko poskrbeti in znati ceniti to kar je naše.