Slovenija
16328 ogledov

Spremembe ustave: Janša prikimal Golobu

Janez Janša SDS Saša Despot
Parlamntarne stranke, koalicijske in opozicije, so danes na pobudo predsednik vlade Roberta Goloba opravile posvet glede morebitnih ustavnih sprememb in sprememb volilne zakonodaje.

“Glede aktualnih predlogov bi lahko po današnjem pogovoru ocenil, da morda obstaja možnost, da se poenostavi postopek imenovanje vlade v parlamentu,” je po posvetu povedal predsednik SDS Janez Janša. "Več kot 90 odstotkov držav parlamentarne demokracije sistem, ko po posvetu s poslanskimi skupinami predsednik vlade predlaga mandatarja, ta sestavi vlado in gre po zaupnico v parlament. Slovenija ima dvostopenjski postopek, najprej se voli mandatarja nato pa celo vlado. To državi vzame nekaj tednov časa, posebej, če mora vlada pripraviti ključne proračunske dokumente in državo veliko stane," razlaga Janša. 

Za sprembo ustave je potrebna dvotretjinska podpora poslancev, zato koalicija potrebuje podporo opozicije. 

Po njegovih besedah je med parlamentarnimi strankami glede te spremembe precejšnja naklonjenost, veliko manjša naklonjenost pa spremembi, da bi predsednik države imenoval ministre, kar je značilno za države s predsedniškim sistemom. Predsednik največje koalicijske stranke je potrdil še, da obstaja možnost tudi za razbremenitev Ustavnega sodišča. To ne bi več ne bi odločalo o trivialnih zadevah.

Nov postopek imenovanja sodnikov

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave je koalicija v parlamentarni postopek vložila konec septembra.

Eden od predlogov je tudi imenovanje rednih sodnikov po zgledu preostalih evropskih držav. Imenovanje bi umaknili iz DZ in pristojnosti prenesli na predsednika republike. Glavno vlogo v postopku pa bi tako imel Sodni svet, ki že zdaj opravlja celoten kandidacijski postopek. V NSi se s predlaganim načinom imenovanja sodnikov sicer strinjajo, a sami pri tem predlagajo še spremenjeno sestavo Sodnega sveta. Koalicijski partnerji slednjemu niso naklonjeni.

Razhajanja glede spremembe volilnega sistema

Velika razhajanja so se na posvetu pokazala glede sprememb volilnega sistema. “Vladna koalicija ima tradicionalno velika ambicije glede spremembe volilnega sistema. Na mizi je bil predlog, da se sedanji volilni sistem spremeni tako, da se ukinejo volilni okraji in da se poslanci volijo s preferenčnim glasom iz list parlamentarnih strank,” je razložil Janša, ki je prepričan, da gre za predlog, ki skupaj s predlogom o ukinitvi državnega sveta, po njegovem mnenju povečuje centralizacijo države.

NSi za ukinitev državnega sveta

V NSi se medtem zavzemajo za popravke volilnega sistema, preoblikovanje 18 volilnih enot in možnost glasovanja s preferenčnim glasom. Zavzemajo se tudi za ukinitev državnega sveta in spremembo načina imenovanja ministrov. 

Tonin: Čas je, da se ustava osveži

Predsednik NSi Matej Tonin poudarja, da je po treh desetletjih, odkar je bila spisana slovenska ustava, napočil čas, da se jo končno osveži. NSi predlaga šest sprememb ustave. “Po dosedanjih izkušnjah je dobro, da se ustavne spremembe poskušajo v čim večji meri uskladiti že na strankarski ravni med strankami. Praksa je pokazala, da če je bil nek predlog spremembe ustave vložen v proceduro in če pred tem ni bila zagotovljena ustrezna dvotretjinska podpora, je ta predlog največkrat žalostno končal svojo usodo,” je povedal Tonin.

 

 

 

 

Komentarjev 13
  • Avatar luckyss
    luckyss 05:44 25.oktober 2022.

    Janša prikimal Golobu.......Sedaj je vprašanje kaj bo Janez zahteval za "uslugo"..Upam, da ne bo koalicija spregledala kakšne finte mojstrov podtikanja in rušenja...

  • sandi76 20:16 24.oktober 2022.

    Za bati se je, da bodo v ustavo potem poskušali umestiti še kakšno kukavičje jajce. Mogoče o splavu in podobno !

  • Friderik1950 19:06 24.oktober 2022.

    O ustavi pišem že dolgo, da je bila napisana v nekaterih segmentih tako, da ima ustavno sodišče iz ustave izvedenih zakonov polne roke dela. V bistvu je biti ustavni sodnik velika čast in o kakem res zapletenem ustavnem problemu bi ...prikaži veči morali zasedati kvečjemu enkrat na leto, tako pa vsaka kraja kure konča pri ustavnih sodnikih, ki so pač se zdi, v vijolične cunje oblečeni politični pajaci. O tem pričajo tudi njihove nogometne razsodbe - recimo 5:4.