Slovenija
35864 ogledov

Sprožene sirene za splošno nevarnost, voda dere z vseh strani

pogled na reko Idrijco med Bačo pri Modreju in Idrijo pri Bači
1/8
Bralka
Dopoldansko deževje povzroča ogromno težav na severnem Primorskem.

"V zadnjih urah so se močnejše nevihte začele prožiti v severozahodne delu države. Izmerili smo tudi nekaj močnejših nalivov. V zadnji uri smo na postaji Zgornja Sorica izmerili 39 l/m2 padavin," pravijo na agenciji za okolje.

"Najbolj na udaru je občina Tolmin, natančneje Baška grapa. Na Grahovem ob Bači so sprožili sirene za splošno nevarnost, saj voda dere z vseh strani. Cesta od Kneže do Podbrda je zaprta, saj so se sprožili številni plazovi," so sporočili iz Regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko.

Za območje Baške grape zaradi veliko zdrsov terena velja splošna nevarnost.

plazovi v Baški Grapi Koritnica | Avtor: Aljaž Leban/regijski štab CZ za severno Primorsko Aljaž Leban/regijski štab CZ za severno Primorsko

V posameznih krajih voda, predvsem številni hudourniki, ogrožajo stanovanjske in gospodarske objekte. Na terenu so gasilci in druge službe iz sistema zaščite in reševanja. Poplavlja tudi območje na sotočju Bače in Idrijce. 

Soča je izjemno visoka in je prestopila breg na delu ceste med Tolminom in Mostom na Soči, natančneje v galeriji Pod ključem. Obvoz je urejen čez vas Ušnik. Zaradi plazov so zaprte tudi ceste Bača - Dolenja Trebuša, cesta Čepovan - Most na Soči na več odsekih, cesta Nova Gorica - Tolmin, pri Podselu. Popolna zapora je tudi na cesti Poljubinj - Ljubinj. Na relaciji Most na Soči - Anhovo je popolna zapora železniške proge, zaradi visokega vodostaja vlak ne vozi niti skozi Bohinjski predor.

Zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Črna vas - Podpeč pri Lipah. Zaradi plazov so zaprte tudi ceste Bresternica - Sveti Jurij, pri Zgornjem Slemenu ter cesta Kanal - Lig - Mišček - Neblo, med Kanalom in Čolnico.

Reke Vipava, Idrijca, Tolminka, Poljanska Sora in Nevljica se že razlivajo na območju pogostih poplav. V prihodnjih urah bodo poplavljali predvsem vodotoki s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah. 

Uspeli ubraniti Tartinijev trg

Poplavlja tudi morje. Že zjutraj so se sprožile sirene v Izoli in Piranu. Namestnik poveljnika piranske civilne zaščite Peter Ventin je povedal, da so enote civilne zaščite in delavci javnega podjetja Okolje uspeli z baražami zadržati morsko vodo, da ni pritekla na Tartinijev trg. Na terenu so bili tudi ponoči in so prečrpavali vodo s trga v morje.

Gasilci opravljajo obhode ob obali in poročajo o poplavljenih lokalih, škodo pa bodo lahko ocenili šele, ko se bo voda umaknila.  

Dopoldne so se preventivno sprožile sirene tudi v Zgornji Savinjski dolini. Janez Melanšek, vodja celjska izpostave za zaščito in reševanje, je povedal, da se opozorilo nanaša predvsem na območje Drete in Ljubnice. "S sproženim alarmom smo prebivalce opozorili, da se pripravijo na morebitno razlitje in umaknejo, kar lahko, da jim ne bi zalilo premoženja," je pojasnil Melanšek. Voda je zalila tudi gasilska domova v Šmartnem ob Dreti in Solčavi. 

Po besedah Melanška zaradi močnejših padavin trenutno prihaja do povečanih pretokov na nekaterih pritokih Savinje, zlasti Drete na območju Šmartnega ob Dreti in Gornjega Grada ter Ljubnice pri naselju Rastke v občini Ljubno ob Savinji. Povišane vode na teh območjih odnašajo del materiala, ki so ga tja navzili po zadnjih poplavah in še ni bil utrjen, zaradi česar bi lahko poplavilo kletne prostore nekaterih objektov.

Mozirje

Trenutno stanje v Mozirju - poroča Staša Neja 🌊 Stanje drugod: Poplavljajo Tolminka, Bača ter Selška in Poljanska Sora. Ob strugah se razlivajo Vipava, Idrijca, Bohinjska Bistrica in Lučnica.

Posted by Neurje.si on Friday, October 27, 2023

Za zdaj večja posredovanja še niso bila potrebna, pozorno pa spremljajo plazišče v Strugah, kjer je sredi plazu nastal slap. Kot je dodal Melanšek, na srečo za zdaj ne deluje tako, da bi lahko prišlo do enkratnega zdrsa plazu, tako da Savinja lahko zemljo odnaša počasi.

Trenutno še vedno precej dežuje na območju Luč in Solčave, vreme se je nekoliko umirilo na Ljubnem, upajo pa, da bodo zdržale napovedi o tem, da bo čez kakšno uro nehalo deževati.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 12:46 27.oktober 2023.

    Krivo je vodno gospodarstvo,to je treba dokazati na sodišču,in zahtevati odškodnino za vse

  • BenX 11:49 27.oktober 2023.

    Jaz ne razumem, kako lahko zdaj že vsak malo večji dež povzroči poplave... Ali 10 let nazaj tega ni bilo ali se ni poročalo? So vodotoki povsem zabasani in ni žive duše, ki bi bil za to odgovoren, ali so ...prikaži več si naenkrat vsi ob rekah in potokih bajte postavili?

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:24 27.oktober 2023.

    Pa imamo svoje benetke