Slovenija
79257 ogledov

Srednjeročna napoved: Na ta dan bo padlo ogromno dežja

dež vreme Profimedia
"Prva od vremenskih front nas bo prešla v petek, z nastankom sekundarnega ciklona pa bo prehod precej počasen in bo v kratkem času padlo ogromno dežja."

"Julij je bil v Ljubljani najbolj moker mesec od začetka meritev. In če se bo nadaljeval trend tudi v avgustu, lahko pričakujemo, da bo poletje eno izmed najbolj namočenih," na začetku najnovejše vremenske napovedi zapišejo na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved.

V naslednjih desetih dneh lahko pričakujemo, da bo v Ljubljani padlo toliko padavin, kot jih običajno pade v enem mesecu, torej čez 100 mm. "S tem se bomo približali poletju 2008, ko je padlo v Ljubljani 519 mm dežja. Verjetno pa bomo ob koncu meseca blizu rekordnemu poletju 1948, ko je padlo 605 mm padavin," pravi vremenoslovec Gregor Skok, ki dodaja, da bomo v prvi avgustovski dekadi še naprej pod izrazitimi jugozahodnimi do zahodnimi višinskimi vetrovi, ki bodo prinašali precej padavin in ob pogojih, ki se trenutno kažejo bodo lahko tudi močnejše nevihte.

Padlo bo ogromno dežja

"Od jutrišnjega popoldneva naprej bomo pod vplivom izrazite doline s hladnejšim zrakom. Prva od vremenskih front nas bo prešla v petek, z nastankom sekundarnega ciklona pa bo prehod precej počasen in bo v kratkem času padlo ogromno dežja, spet pa bodo lokalno precejšnje razlike, kar je ob krajevnih nevihtah običajno. 2 km različica ima samo do petka zjutraj na jugovzhodu čez 100 mm padavin," pojasni vremenoslovec Skok. 

V soboto bo več sončnih obdobij, vendar bo hladneje. Zaradi hladnejšega zraka v višinah bodo čez dan in popoldne nastajale krajevne plohe. "V nedeljo nas bo prešla nova vremenska fronta, vendar bo proces prehoda bistveno hitrejši, saj bo precej hitro zapihal severozahodni veter, zato bo padavin precej manj kot v petek," še piše na portalu Ciklon.si

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • miho 13:15 02.avgust 2023.

    Nisem več presenečen, saj kar naprej ščije.