Slovenija
66 ogledov

Starejši niso za rente

Starost Žurnal24 main
Stanovanja. Občinski sklad je v šestih letih izvedel le dva rentna odkupa. "Sorodniki nasprotujejo," pravi Jožka Hegler.
MOL je v zadnjem obdobju postala lastnica 5/40 stanovanja, v katerem živijo drugi dediči.
Tilka Klančar

"Na javno povabilo za rentni odkup še nismo prejeli nobene vloge," pove Jožka Hegler, direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana (JSS MOL), ki je 23. aprila objavil "povabilo za nakup stanovanj z ustanovitvijo dosmrtne služnosti stanovanja in izplačilom doživljenjske mesečne rente". Če poenostavimo: starejši od 65 let lahko svoje stanovanje prodajo JSS MOL in v njem živijo do smrti, kupnino pa dobivajo kot mesečno rento.

"Prednost za lastnika je, da stanovanje lahko še naprej nemoteno uporablja, njegovo vrednost pa pretvori v mesečne prihodke," pove Heglerjeva. A ker imajo vsi starejši sorodnike, ki nasprotujejo takšni prodaji, je sklenjenih poslov zelo malo – čeprav marsikateri starejši živi sam v prevelikem stanovanju, ki ga težko vzdržuje. Evidence o tem, koliko je takšnih stanovanj, na JSS MOL nimajo.

Ženskam nižja renta
JSS MOL rentni odkup izvaja od leta 2004, od takrat pa je odkupil le dve stanovanji: eno (dvosobno s kabinetom) leta 2004 za 191.613 evrov in eno (dvosobno) lani za 85 tisoč evrov. V obeh stanovanjih prodajalca še vedno prebivata, kolikšno rento dobivata, pa nismo izvedeli. Heglerjeva pravi, da je sklad kupnino, zmanjšano za davek na promet nepremičnin, plačal izbrani zavarovalnici, ta pa nekdanjima lastnikoma izplačuje rento, zmanjšano za nadomestilo za uporabo stanovanja – ta znesek v višini neprofitne najemnine zavarovalnica nakazuje JSS MOL.

Velik porast starejših
Statistika
.
Po podatkih statističnega urada je 1. januarja letos v Osrednjeslovenski regiji živelo 83.961 starejših od 65 let, od tega 33.531 moških in 50.430 žensk. Za primerjavo: 1. januarja 2001 je bilo starejših od 65 let 67.509, kar je dobrih 24 odstotkov manj.

Višina rente ni odvisna le od cene stanovanja, temveč tudi od spola – ženske dobijo nižjo, ker živijo dlje –, starosti in načina izplačila. To je lahko "doživljenjsko" (višja renta) ali "ne manj kot deset let". Če prejemnik rente umre prej kot v desetih letih, zavarovalnica razliko izplača dedičem.

MOL dobila delček
MOL lahko postane lastnica stanovanj prek plačevanja oskrbe v domovih za starejše ali posebnih socialnih zavodih tistim Ljubljančanom, ki tega sami ne zmorejo, so pa lastniki nepremičnine. V primeru smrti upravičenca MOL v zapuščinskem postopku vloži predlog za omejitev dedovanja do višine sredstev, ki jih je plačala za zapustnikovo oskrbo v domu.

"Običajno se z dediči dogovorimo o načinu poplačila v višini terjatve MOL," pove Tilka Klančar, načelnica oddelka za zdravje in socialno varstvo MOL, a doda, da terjatev največkrat ne dobijo povrnjenih, ker gre za ljudi z malo vrednim premoženjem. "Tako je bilo v zadnjem obdobju pridobljenih le nekaj manjših nepremičnin, le v enem primeru je šlo za stanovanje, in sicer je MOL postala lastnica 5/40 stanovanja, v katerem živijo drugi dediči," je dodala Klančarjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.