Slovenija
17723 ogledov

Starši besni: Zadnji dan nas je šola obvestila, da moramo vso opremo kupiti sami

šola dijaki praktični pouk praksa
1/4
Profimedia
V uredništvo smo prejeli sporočilo starša enega od dijakov ljubljanske Vegove gimnazije. Jezi se zaradi vsebine sporočila, ki ga je ravnatelj poslal staršem zadnji dan počitnic.

Ravnatelj jih obvešča, da morajo vso opremo, ki jo pri praktičnem pouku uporabljajo dijaki in jo je vsa prejšnja leta zagotavljala šola, kupiti starši. Razlog: zmanjšanje možnosti okužbe s covidom-19.

„Po priporočilih NIJZ smo se odločili, da dijaki letos za delo pri praktičnem pouku in laboratorijskih vajah ne bodo smeli uporabljati šolskega orodja in pripomočkov. Orodje si morajo zato dijaki priskrbeti sami. Prav jim bo prišlo tudi v primeru, če bomo zopet primorani izvajati šolanje na daljavo,“ je zapisal ravnatelj Uroš Breskvar.

Breskvar se v sporočilu opravičuje, ker je obvestilo poslal tik pred zdajci, in poudarja, da je šola čakala na odločitev ministrstva o izvajanju pouka.

„Ker vemo, da je včasih težko izbrati pravo orodje, smo za vas pripravili seznam potrebnega obveznega in izbirnega materiala in orodja. Kot šola smo stopili v stik s svojim dobaviteljem opreme, ki je za naše dijake pripravil ugoden komplet orodja in opreme, ki ga bodo dijaki potrebovali za delo in pouk,“ še piše v sporočilu staršem.

šola dijaki praktični pouk praksa | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupna vrednost obveznega in izbirnega orodja ter materiala, ki ga šola ponuja staršem, znaša 85 evrov, lahko pa ga starši kupijo v kateri od trgovin s tehnično opremo. Dijaki pri pouku potrebujejo spajkalnike, multimetre, klešče, ščipalke, izvijače ...

Za dodatna pojasnila smo poklicali ravnatelja Vegove, ki je za Žurnal24 pojasnil, da na šoli le sledijo zahtevam NIJZ in navodilom, ki jih dobijo z ministrstva.

„Glede navodil za nakup opreme šole nismo dobile okrožnice z ministrstva. Kako se bodo druge šole lotile tega, je njihova stvar. Dejstvo pa je, da je moja dolžnost dijakom zagotoviti varnost,“ poudarja Breskvar, ki se sprašuje, če je res tako zelo sporno, da ima dijak, ki se želi izučiti za elektrikarja, doma nekaj osnovne opreme za delo: „Je denimo čudno, če ima računalnikar doma računalnik, ki ga potrebuje za svoje delo. Tudi dijaki, ki se želijo izučiti za mesarja, imajo najbrž doma kakšen nož.“

Če bi dobil kakšno prošnjo s strani staršev, ki si nakupa ne morejo privoščiti, Breskvar ne vidi razloga, da stroškov ne bi pokril njihov šolski sklad.

Dijaki | Avtor: Pixell Pixell

„Veste, počutim se izžet,“ še potarna ravnatelj, ki poudarja, da so na šoli zadnja dva tedna garali, da so za dijake lahko ustvarili varno in novim okoliščinam primerno okolje za šolanje.

„V trenutnih okoliščinah lahko dijakom zagotovimo varnost ali pa ugodje, obojega pa ne. Smo ena redkih šol, ki se je odločila, da bo letos pouk izvajala v turnusih. Večina ravnateljev pravi, da to ni mogoče, toda če smo želeli zagotoviti vsem dijakom varen pouk, tako kot to zahtevata NIJZ in ministrstvo, smo morali uvesti popoldanski pouk. Zavedamo se, da so številni dijaki vozači. Sprašujem pa se, kaj so naredili prevozniki in država, da bi dijakom olajšala prihod v šolo,“ pogovor za Žurnal24 sklene Breskvar.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • dusan72 06:25 03.september 2020.

    "Konec sveta" Jaz bi mojega kar iz šole izpisal :) Če niste zmožni lastnemu otroku v enkratnem znesku ENKRAT letno zagotoviti 50/100/200€... ne bom nadaljeval. Eni starši se res obnašajo, kot da so stari 10 let in jih življenje še ...prikaži več ni izučilo, da se "sranja dogajajo"

  • james98 23:39 02.september 2020.

    Vsi vemo zakaj.ker so vso opremo porabili za mešanje kokaina po šolah.gimnazijah.vrtcih.in drugih javnih firmah in ustanovH

  • vzev 19:32 02.september 2020.

    Da so to uvedli zaradi teh kretenskih ukrepov zaradi korone, res ne razumem. Toda, ko sem šel sam v srednjo šolo, sem šele pri prvi uri elektrotehnike dobil seznam orodja, ki ga potrebujemo in vse smo si morali kupiti sami.. ...prikaži več Ne pa pred začetkom šolskega leta. Zato pa res ne razumem kje je težava.