Slovenija
6520 ogledov

Stavka na upravnih enotah: "Tukaj bodo zadali največji udarec"

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Stavka ni potrebna, je prepričan državni sekretar.

Zaposleni na več upravnih enotah so zaradi slabih delovnih razmer in podplačanosti napovedali stavko za 29., 30. in 31. januar, v času stavke pa bodo izvajali le nujne naloge. Stavko so med drugimi napovedali na upravnih enotah Krško, Radovljica, Celje, Maribor, Velenje, Logatec, Bled, Mozirje, Slovenska Bistrica, Žalec, Vransko, Sevnica, Metlika, Kranj, Grosuplje, Gornja Radgona, Murska Sobota, Novo mesto, Krško, Kočevje, Domžale, Radovljica in Cerknica. 

Na ministrstvu za javno upravo naj bi jim celo zagrozili z neplačano stavko, česar sindikati niso dobro sprejeli. 

Na ministrstvu jasni: parcialnih dogovorov glede plač ne bo

A državni sekretar ministrstva za javno upravo Jure Trbič je danes zatrdil, da pogajanja z upravnimi enotami potekajo neprekinjeno. Kot je pojasnil, se na upravnih enotah soočajo s podobnimi izzivi kot ostali v javnem, pa tudi zasebnem sektorju - s kadrovskimi izzivi starajoče se družbe, nizko vrednotimi delovnimi mesti in podobno.

Vse to bo, je poudaril, naslovil nov plačni sistem, ki ga pripravljajo na ministrstvu za javno upravo. Na parcialne dogovore s katerokoli skupino zaposlenih v javnem sektorju pa ne bodo pristali. 

"Stavko obžalujem, a verjamem, da morda le ne bo potrebna. Razumemo, da želijo zaposleni tako opozoriti na težave. Stavka je ustavna pravica zaposlenih, a verjamemo, da je treba te težave reševati v konstruktivnem dialogu. V mislih moramo imeti skupni cilj – prenovo plačnega sistema," je dejal Trbič, ki je zagotovil, da delajo vse, kar lahko, da do napovedane stavke ne pride.

"V tem tednu smo se večkrat pogovarjali, skupaj iščemo rešitve. Verjamem, da jih bomo našli, čeprav so težave kompleksne," je dodal.

Trbič: Stavka bo negativno vplivala na državljane in na gospodarstvo

Jure Trbič | Avtor: Žan Kolman, Urad vlade za komuniciranje Žan Kolman, Urad vlade za komuniciranje
Ob tem je poudaril, da so na ministrstvu v tem času že veliko postorili tudi na področju upravnih enot, med drugim so zagotovili boljše prostorske pogoje, 50 dodatnih delovnih mest, razbremenili so bolj obremenjene upravne enote s tem, da lahko določene zadeve ljudje urejajo tudi na drugih, manj zasedenih upravnih enotah.

Posebej akutne težave so na ljubljanski izpostavi, je priznal državni sekretar, kamor so na pomoč poslali celo svoje javne uslužbence. Hkrati v sodelovanju z ministrstvom za digitalno preobrazbo zagotavljajo tehnološko podporo za zaposlene na upravnih enotah, razvili so tudi aplikacijo za samonaročanje. 

Kakšen pa bo učinek napovedane stavke? "Najbolj bo vplivala ta stavka na ljudi, kakšno podjetje bo moralo še čakati na delavce, tukaj bodo zadali največji udarec," je dejal Trbič, ki meni, da stavka ni potrebna, "še posebej zato, ker bo najbolj vplivala na tiste, ki s tem nimajo nič". 


Nujne naloge upravnih enot, ki jih morajo opravljati kljub stavki:

  • naloge s področja matičnih zadev (prevoz pokojnega v tujino; vpis rojstva, če mora novorojenec na nujno zdravljenje v tujino),  
  • naloge s področja javnega reda (izdaja osebne izkaznice ali potnega lista iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini),
  • naloge s področja prometa (izdaja vozniškega dovoljenja iz razloga nujne službene poti v tujino, nujnega zdravljenja v tujini ali smrti v družini v tujini),
  • s področja urejanja prebivališč (prepoznani postopki urejanja zakonskega prebivališča),
  • s področja evidenc tujcev (vročitev dovoljenja za bivanje za novorojence – prvo dovoljenje,
  • vročitev dovoljenja za bivanje za voznika v mednarodnem prometu),
  • potrjevanje podpor podpisov volivcev in s področja financ (telefonska preverba takse za izdan sklep v zadevi življenjske ogroženosti).

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je v torek dejal, da so upravne enota najslabše plačan sistem v državni upravi, zato zahtevajo, da se najnižje plačanim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, za strokovnjake pa plačilo, primerljivo z zaposlenimi na ministrstvih.

Strošek po njegovi oceni ni velik, obregnil se je ob "razmetavanje denarja" za računalnike, ki stojijo v skladiščih in za "podrtijo na Litijski cesti". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Leon
    Leon 07:10 27.januar 2024.

    Ali bodo v času štrajka izdajali orožne liste ? Sam vprašam za Janeza .

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 00:49 27.januar 2024.

    Seveda, vsi mi bi višje plače, samo eni nimamo za sabo močnih sindikatov. Na bruhanje mi gre, ko začne JU groziti in izsiljevati. Prodajalci, čistilke, smetarji, komunalci,...., predlagam, da greste tudi v na cesto, pa da se vidi kako zelo ...prikaži več rabimo najbolj podplačan kader v državi. To sa zame edini, ki si zaslužijo povišice, vsi ostali pač ne.

  • rd2dmk2 20:07 26.januar 2024.

    noja, eden ( ma ne vem če je eden, nicka sta bila dva zelo podobna ) lepo priznal da iz javnega sektorja ne gre, ker mu ni treba delat. se pa pritožuje, ker ima doplačilo do minimalca. pa še tole ...prikaži več je napisal da gre letos pri 32 letih delovne dobe v penzijo. a bo zdej še štrajkal da mu prej pride penzija. no upam , resnično upam, da ko bo dobu odločbo za odhod v penzijo, da bodo štrajkal uradniki na SPIZ-u pa nema nič od penzije. res upam. no vsaj za njega nej štrajkajo.