Slovenija
15 ogledov

Stavke v Primorju ne bo

Primorje podizvajalcev, med katerimi lokalnih skoraj ni več, ne plačuje tudi po Žurnal24 main
Zaposleni v Primorju so danes prejeli po dvesto evrov in tako odpovedali stavko. Dobili so tudi šestino regresa.

Zaposleni v družbi Primorje so dobili akontacijo oktobrske plače, ki je za vse delavce enaka – dvesto evrov. Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov 90 Slovenije v Primorju Ilija Vukoje so do konca delovnega dne vsi zaposleni dobili tudi šestino letošnjega regresa.

Tako je odpadel razlog, zaradi katerega so po dogovoru v koordinaciji sindikatov vodstvu družbe želeli napovedati stavko.

Vukoje je še povedal, da imajo zagotovila, da bodo prihodnji teden dobili izplačano tudi razliko med minimalno in septembra zasluženo plačo. V enem tednu naj bi jim uredili tudi tople obroke.

Plač ni v hčerinskih družbah

Vendar pa akontacije plače in dela regresa niso dobili v treh hčerinskih družbah Primorja – v Gradbincu Kranj, Stavbarju Maribor in ljubljanskemu Gradisu. Čeprav bodo v teh družbah sindikalisti v tem tednu opravili še nekaj pogovorov z vodstvi odvisnih družb, so delavci že napovedali stavko, ki naj bi jo izvedli 16. novembra.

Pričakujejo še ostanek septembrske plače

Ob tem pa sindikalisti pričakujejo, da bodo zaposlenim izplačali še preostanek septembrske plače, saj so doslej dobili le minimalno plačo za september ter plačilo potnih stroškov in prehrane. Izplačilo tega dela plače in pripadajočih dodatkov, ki izvirajo iz dela, pa je predsednica uprave Marijana Novak obljubila v dveh tednih.

Sindikalisti so na petkovem sestanku odločali o napovedi stavke, vendar so se kasneje skupaj z vodstvom družbe odločili, da počakajo še do danes.

Nimajo za toplo malico

Med stavkovne zahteve so poleg plačila celotne septembrske plače in oktobrske 18. novembra zapisali še zahtevo, da se vsem delavcem na deloviščih vnovič zagotovi topel obrok. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v Primorju Nikola Janev je povedal, da mnogi zaposleni nimajo dovolj denarja, da bi si med delovnim časom privoščili toplo malico. Uprava družbe pa malice delavcem ne zagotavlja več, kot je to veljalo še pred nekaj meseci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.