Slovenija
1061 ogledov

Ste opazili, da je bila potica letos cenejša?

Potica, peka Profimedia
Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) so izračunali, da je peka potice cenejša, kot je bila lani. Številne surovine so se namreč pocenile.

Na SURS so izračunali, koliko so se pocenile sestavine za jedi, ki jih pripravljajo slovenska gospodinjstva, ki praznujejo veliko noč. Poiskali so nekaj zanimivih statističnih podatkov o velikonočnih dobrotah kot so jajca, hren, šunka, potica …

Zanimiv je podatek, da je bila letna oskrba z jajci v Sloveniji leta 2022 87-odstotna. Konzumna jajca je takrat valilo 1,3 milijona kokoši nesnic. V povprečju so znesle 0,9 milijona jajc na dan.

pirhi | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na dostopne podatke so izračunali, da je letos potica stala manj kot pred letom dni. Cene večine sestavin so bile februarja nižje kot pred letom dni: moka se je pocenila za 4,4 odstotka, sladkor za 2,1 odstotka, sveže polnomastno mleko pa za 3,1 odstotka. Za 0,4 odstotka so se podražila le jajca.

Cena za kilogram orehovih jedrc iz lastne pridelave je ostala nespremenjena.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 11:17 01.april 2024.

    Glede na vsebino bi se dalo sklepati, da je avtor imel v mislih prav tisto potico, ki jo spečemo doma, pa se je zaradi neupoštevanja vseh dejavnikov, od nakupa do končnega izdelka, pri izračunu cene malce zakalkuliral, ha, ha, ha...

  • Ender3 22:42 31.marec 2024.

    Veletrgovci so poticE naveliko ponujali sedaj me zanima kaj bodo počeli s tisto količino, ki ne bo prodana. Morda je bil ta presežek že vkalkuliran v prodajno ceno. Za krmo živine sigurno ne bo primerna..

  • rd2dmk2 16:58 31.marec 2024.

    pozabil so pa povedat da se je rum podražu, pa pehtran in lešniki. pa migrede kje se pa potica speče ? mogoče daš na pleh pa pod steklen pokrov pa neseš na sonce ?.