Slovenija
14164 ogledov

Teh novih projektov se lahko veselijo Ljubljančani

Otroški park Kodeljevo.
1/19
Anže Petkovšek Gradnja otroškega igrišča Kodeljevo.
Stroji brnijo, kaj bo zraslo?

Pri Gradu Kodeljevo že od avgusta brnijo delovni stroji, do konca leta bo zaživelo prenovljeno otroško igrišče, podobno tistemu, ki že stoji v Šmaritnskem parku pri Žalah. "Dela so se pričela v začetku avgusta, po pogodbi je rok izvedbe štiri mesece," o okoli pol milijona evrov težki gradnji na Kodeljevem pravijo pri Mestni občini Ljubljana. "Dela potekajo po terminskem načrtu."  

Šmartinski park | Avtor: Anže Petkovšek Otroško igrišče ob Šmartinski cesti v Ljubljani. Anže Petkovšek
Igrišče bo po tipologiji in kakovosti igral podobno igriščema v Šmartinskem in severnem parku, njegova posebnost bo lokacija, ki predstavlja ostanek nekdanjega velikega grajskega parka z visokoraslimi odraslimi drevesi. 

Iz načrta ureditve je razvidno, da bodo v parku poleg klopi in ureditve poti postavili čofotalnik, tlakovan z mačjimi glavami, prodnatim zasipom ter muldo. V nejm bo 22 klopi, kovinski drogovi za plezanje z zvonci, trojna nihajna gugalnica iz lesa in gum, vrtiljak, tobogan, oblikovan kot dimnik, veliko plezalo s toboganom, gugalnica gnezdo, vrtiljak z vrtljivo mizico, mali vrtiljak in vrtiljak za gibalno ovirane. 

Šmartinski park Stroji naj bi kmalu zabrneli Slovenija Pri Gradu Kodeljevo končno novo igrišče

Ureditev parka Kodeljevo | Avtor: MOL MOL
Poleg naštetega bodo na igrišču postavili še 3,5 metrov dolgo leseno gibljivo jadrnico, slušalko za poslušanje žuborenja vode, velik mlinček na muldi ter kovinsko drčo s plezalom. Drevesa v parku bodo ostala, odstranili bodo le tlake, vso opremo oz. druge grajene stebre ter grmovno zarast. 

 

Do konca leta še več novih igrišč

Na MOL sicer vsako leto zgradijo nekaj novih igrišč in opravijo prenove starih. "V letošnjem letu smo nova otroška igrišča postavili v Ulici Martina Krpana, v Murglah in v Ramovševi ulici," pojasnjujejo pri MOL. "Do predvidoma konca septembra bomo postavili otroško igrišče še ob cesti Andreja Bitenca in ob Potrčevi ulici, še v letošnjem letu pa bomo predvidoma prenovili dve otroški igrišči na območju Fužin."

Igrišče v parku Rakova Jelša | Avtor: MOL MOL
Dodajajo, da so pred kratkim ob izvedbi premostitve čez Lahov graben v parkovnem delu uredili tudi manjše otroško igrišče v mestnem parku Rakova jelša. Načrt obnov za prihodnje leto pa je še v izdelavi.

 

Nov kolopark za Bežigradom

Nov je kolopark za Bežigradom. "Odprtje je eden od desetih trajnih ukrepov evropskega tedna mobilnosti," pojasnjujejo pri MOL. Poleg bežigrajskega stoji v ljubljani še kolopark v bližini parka Tivoli v Šiški, načrtujejo pa že nekaj novih koloparkov. 

Kolopark Slovenija V Ljubljani bodo postavili več koloparkov

Pump track proga za kolesarje in rolkarje. | Avtor: Anže Petkovšek Gradnja kolo parka za Bežigradom. Anže Petkovšek
"Predvidena je izgradnja novih koloparkov, vendar vseh lokacij še nimamo določenih," pravijo pri MOL. "Izgradnja koloparka je predvidena tudi v okviru ureditve športno-rekreativnih površin projekta Center Barje."

Rekreativci so dobili enajst trim otokov za ulično vadbo, in sicer na lokacijah Tivoli, Šiška - Brilejeva, Črnuče - ob nogometnem igrišču, Srednje Gameljne - pri pokritem balinišču, Vič - Malči Beličeve, Štepanja vas, Bežigrad - Šerova, Bežigrad - BS 3, Bežigrad - Linhartova, Parmova in Dravlje - ob Kunaverjevi in Pečnikovi ulici. Vrednost investicije je okoli 150.000 evrov, vsak od otokov pa je sestavljen iz šestih naprav, na katerih lahko uporabniki okrepijo svoje telo.

Trim otok | Avtor: MOL MOL
V letu 2017 načrtujejo še ureditev trim steze v Črnučah. "Dva trim otoka, ob Jurčkovi na Rudniku in ob teniških igriščih v Tacnu, bosta zaključena ter predana v uporabo takoj, ko bodo vremenske razmere dopuščale," navajajo pri MOL. "Predvidoma letos bo dokončana tudi nogometna dvorana v Štepanjskem naselju, ki nastaja v okviru javno-zasebnega partnerstva."

Rekreacija Zdravje Pomembna pridobitev v prestolnici

Novih fitnes naprav na prostem v letu 2017 niso postavili. "Odzivi so pozitivni, ljudje radi uporabljajo te naprave," pravijo pri MOL. "Načrti za naprej so še odprti, in sicer bomo upoštevali potrebe uporabnikov. Glede na to, da je Ljubljana dobro pokrita z napravami za fitnes na prostem, se bolj nagibamo k postavitvi naprav za ulično vadbo."

Tomanov park tudi za rolkarje

K zelenim površinam v mestu bo prispeval tudi na novo postavljen Tomanov park ob Resljevi cesti. "Park bo namenjen vsem prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane, del klopi pa bodo lahko uporabljali tudi rolkarji," razlagajo pri MOL. "Izvajalec pa mora urediti še travno rušo, za kar sta potrebna vsaj dva dneva suhega vremena."
 

Park Muste | Avtor: Medprostor Medprostor
Ob Tomanovem parku je v izvajanju ureditev doživljajskega parka ob Masarykovi cesti, ki bo urejen po principu krožnega gospodarstva. "Oprema bo narejena izključno iz odsluženih materialov iz Centra ponovne uporabe," razlagajo pri MOL. "Ureditev, katere zaključek je predviden konec oktobra, obsega tri vsebinske enote: urbani park, ki bo namenjen predvsem mladim, ki jih zanima urbana kultura in šport, urbani vrt, za katerega bodo skrbeli učenci Waldorfske šole in doživljajsko igrišče.

Park Muste Slovenija Takšen bo novi ljubljanski park

V septembru načrtujejo tudi začetek urejanja družinskega parka Muste. "Vključuje ureditev otroškega igrišča, ki bo namenjeno tudi gibalno oviranim, ureditev javnega sadovnjaka in nekaj parkirišč za gibalno ovirane obiskovalce parka," razlagajo pri MOL. "Zaključek del je predviden v začetku naslednjega leta."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • gardino 15:27 04.oktober 2017.

    Obvestilo o nizkih obrestnih kreditih in ponudbi za financiranje. Ali so vas zavrnile številne banke? Ali potrebujete financiranje za konsolidacijo vaših dolgov? Tu smo, da vam pomagamo, da bi našli ustrezno rešitev za vaše težave. Tako nudimo posojila zainteresiranim posameznikom ...prikaži več z nizkimi obrestnimi merami od 3% do 3,5%. WhatsApp: +330675086165 davidlarsonfinance@gmail.com davidlarsonfinance@gmail.com

  • kapibara1 22:51 01.oktober 2017.

    Izvajalec ja pa ĆefurĆin povezan za jankoviĆem- CPL

  • radivoj76 21:43 01.oktober 2017.

    Za take pizdarije je vedno denarja dovolj v naši prestolnici .Po drugih krajih pa ceste sama jama prometna infrastruktura pa na pesnjem repu kljub dragemu gorivu in pre dragim vignetam kam gre vse ta denar.