Slovenija
2264 ogledov

To je državni tožilec odgovoril Janši

Drago Šketa Žurnal24 main
"Državno tožilstvo je bilo in bo tudi v prihodnje zavezano k ažurnemu in strokovno argumentiranemu odzivanju na vsa tista ravnanja, ki so z zakonom določena kot kazniva zato, ker so v nasprotju s splošnim družbenim sistemom vrednost in norm."

Predsednik vlade Janez Janša je v pismu tožilcu Dragu Šketi med drugim očital zanemarjanje zakonske vloge in zapisal, da bodo na tožilstvu "za vsako morebitno žrtev organiziranih groženj s smrtjo neposredno odgovorni". Zmotilo ga je namreč stališče ljubljanskega okrožnega tožilstva, ki v različnih protivladnih transparentih ni videlo znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Celotno vsebino si lahko preberete na tej povezavi.

Janez Janša Pismo Slovenija Janša pritisnil na tožilca: Neposredno boste odgovorni

Vse več nestrpnosti, sovražnosti in grobosti v javnem diskurzu

Zdaj pa se je na pismo odzval tudi Šketa. Med drugim je dejal, da tudi sam že več let opaža, da se v javnem diskurzu pojavlja vse več nestrpnosti, sovražnosti in grobosti. "Državni tožilci sicer nismo tisti, ki bi mogli odločilno vplivati na družbeno klimo in ustrezno visoko odgovornost za izbiro besed pri javnem izražanju, saj je kazenska zakonodaja tisto skrajno sredstvo za zavarovanje družbe pred najbolj nevarnimi dejanji," je navedel. Ob tem je izpostavil delovanje delovne skupine glede obravnave problematike kaznivega dejanja.

Poudaril je, da so državni tožilci skladno z zakonodajo pri svojem delu samostojni in neodvisni, vezani na zakon in ustavo ter splošna načela mednarodnega prava. "To zakonsko določbo spoštujem in državnim tožilcem v posameznih zadevah nikoli ne dajem usmeritev, navodil ali kakorkoli drugače posegam v njihovo odločanje," je zapisal Šketa.

Državni tožilci morajo biti avtonomni

Izpostavil je tudi na rimsko listino o evropskih pravilih in načelih za tožilce, ki poudarja, da morajo biti državni tožilci pri sprejemanju odločitev avtonomni in izvajati svoje dolžnosti brez zunanjih pritiskov oziroma vmešavanja ob upoštevanju načel delitve oblasti in odgovornosti.

"Državno tožilstvo je bilo in bo tudi v prihodnje zavezano k ažurnemu in strokovno argumentiranemu odzivanju na vsa tista ravnanja, ki so z zakonom določena kot kazniva zato, ker so v nasprotju s splošnim družbenim sistemom vrednost in norm. S takšnim ravnanjem izpolnjujemo svoje poslanstvo in prispevamo k utrjevanju vladavine prava v naši državi," je prepričan Šketa.

Spomnil je na letna poročila o delu državnih tožilcev, ki po njegovih navedbah kažejo, da tožilci obravnavajo primere sovražnosti in spodbujanja nasilja, kažejo pa tudi, da se za pregon odločijo le takrat, ko presodijo, da so dejansko izpolnjeni zakonski znaki posameznega kaznivega dejanja.

Primere, ki jih je Janša izpostavil, bodo obravnavali

Janša je v dopisu izpostavil tudi nekaj povezav na spletna mesta, za katere je ocenil, da vsebujejo objave očitnih kršitev ustave in zakona z znanimi storilci. Šketa je premierjevo opozorilo odstopil v reševanje pristojnemu državnemu tožilstvu.

Pismo predsednika vlade so po poročanju Dnevnika v ponedeljek obravnavali tudi na državnotožilskem svetu, nanj se bodo predvidoma javno odzvali prihodnji teden.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar cannaboom
    cannaboom 11:31 03.julij 2020.

    Smrt Pahorizmu,svoboda narodu!

  • Žurnalček 10:05 03.julij 2020.

    Želeti nekaj ali pa delati na tem , je velika razlika ! Sam Pleško tega ne razume!

  • Mesija 19:36 02.julij 2020.

    Bolje, da bi držal jezik za zobmi ker laže, kot pes teče.