Slovenija
25975 ogledov

To je o odpiranju letošnje smučarske sezone dejal Kacin

Kanin
Napovedi niso obetavne, a žičničarji se kljub temu pripravljajo.

"Zaenkrat imamo precej močan 'lockdown', velikih možnosti za odpiranje te dejavnosti ni," je o odpiranju letošnje smučarske sezone na današnji tiskovni konferenci dejal uradni vladni govorec za covid Jelko Kacin. "V vseh tistih alpskih državah, kjer se je prvi val dogajal v povezavi s smučišči, je zagotovo še veliko več rezervacij do tovrstne dejavnosti."

Odprtje smučarske sezone sicer sodi v pristojnost dveh ministrstev - za gospodarstvo in promet. "Zdaj so prepovedane vožnje gondolskih žičnic in tovrstna dejavnost," je dejal Kacin. "Če se bodo pokazale možnosti, če bo epidemiološka slika bistveno boljša, kot je danes, potem bi se lahko nekje v dogledni prihodnosti kaj zgodilo. Ali bo prej zmanjkalo snega, ali bo prej prišla pomlad ali ne, ne znam in ne želim odgovoriti."

Covid-19, UKC Maribor Covid-19 Slovenija Kljub vsem ukrepom je slabše kot pretekli teden

Poudaril je, da se iščejo širše, evropske rešitve. "Epidemija zadeva vse alpske države," je poudaril Kacin. "Tu se bo treba uskladiti in preprečiti, da bi bila ta dejavnost bila ena od izvorv za nadaljnje širjenje virusa in epidemije."

Žičničarji se kljub razmeram pripravljajo

Na vseh večjih smučiščih pri nas se sicer ne glede na razmere pripravljajo na zimsko sezono, čakajo nižje temperature ter upajo na izboljšanje epidemiološke situacije. 

"Naprave so pregledane, opravljena so vzdrževalna dela in menjave rezervnih delov, tako da so sedežnice in krožno kabinska gondola v pripravljenosti na zagon," je pred dnevi sporočila v. d. direktorice zavoda Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, ki je tudi predsednica Združenja slovenskih žičničarjev.

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje "Verjemite, res smo pod neverjetnim pritiskom, pomagajte nam"

Večji poudarek in izziv v trenutni situaciji po njenih besedah predstavlja gostinska ponudba. Napovedala je, da bodo zaradi epidemije novega koronavirusa letos na Kaninu oblikovali gostinsko ponudbo na način "to go" in v ta namen organizirali več zunanjih šankov, kjer bodo prilagodili gostinsko ponudbo.

Druženj in zabav na smučiščih ne načrtujejo

Čeprav je ta negotova, so glede prihajajoče smučarske sezone optimistični na Krvavcu, kjer verjamejo, da je smučanje šport, ki ga je ob omejitvah in ukrepih možno varno izvajati. Na Krvavcu letos ne bo množičnih druženj in zabav ob smučišču, pripravljajo pa več drugih novosti, med drugim bodo pokrili del krvavške plaže, razširili restavracijo v Hotelu Krvavec in kupili dodatne topove za zasneževanje.

smučišče Krvavec | Avtor: RTC Krvavec RTC Krvavec

Glede na epidemiološke razmere se na Krvavcu zavzemajo za takšno ureditev, ki bo žičničarjem omogočala izpeljali sezono varno. "Predlog našega direktorja je tudi, da bi smučarska vozovnica lahko omogočala prehod med občinami," so še navedli v RTC Krvavec.

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Ena regija je v torek po okužbah posebej izstopala

Na smučarsko sezono se pripravljajo tudi v Kranjski Gori. Tam so v torek testirali sistem zasneževanja, zdaj čakajo le še na nizke temperature, da bodo začeli z zasneževanjem, je  povedala Irena Golc iz družbe RTC Žičnic Kranjska Gora.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • jakec1575 00:11 26.november 2020.

    Bo, ampak samo za kacina.

  • Avatar vec
    vec 15:11 25.november 2020.

    Letos dilcanja sploh NE sam okol bi flankedral nema nič doma bodte pa knigo berite

  • evelux 13:44 25.november 2020.

    Eni tudi ne smemo delat pa če prav so dejavnosti ko s stranko nimaš stika ali pa je minimalen pa ne smemo delat ........