Slovenija
324002 ogledov

To je seznam prek 300 lokalov, v katerih je higiena vprašljiva

1/2
Inšpektorji urada za varno hrano so lani zaradi pomanjkljivih higienskih razmer izdali odločbe več kot 300 lokalom. Ker so razmere ogrožale zdravje gostov, jih je prek 50 prejelo različne prepovedi, 32 lastnikov pa je moralo zaradi nevzdržnih razmer kuhinjo ali kar cel lokal zapreti.

Urad za varno hrano smo v skladu z dostopom do informacij javnega značaja zaprosili za odločbe, ki so jih njihovi inšpektorji lani izdali gostinskim lokalom.

Največ kršitev so zaznali na Primorskem, Gorenjskem, Celjskem in Pomurju, po prepovedi obratovanja izstopa Pomurje.

Eden hujših primerov, ko gre za slabe higienske razmere, je bil lani ljubljanski lokal Pri Babici. Inšpektorji so šli v akcijo potem, ko jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje obvestil, da sta dve osebi zaradi histaminske zastrupitve poiskali pomoč na urgenci. Urad za varno hrano je ugotovil številne kršitve in uslužbencem gostilne začasno prepovedal rokovanje z živili.

Nekateri gostinski lokali po prepovedi obratovanja svojih vrat sploh niso več odprli – tak primer je denimo pizzerija Žiga Žaga na Dunajski v Ljubljani. Ker niso zagotavljali pogojev, ki preprečujejo škodljive vplive na živila ter njihove sledljivosti, so jim prepovedali pripravo in ponudbo hrane.

Črno piko so dobili številni hoteli, denimo hoteli term Olimia in term Čatež, term Zreče, hoteli Otočec itd.

Večina gostincev je sicer prejela odločbo za odpravo nepravilnosti, ki niso kritične. Gre za umazane hladilnike, zamaščene kuhinjske nape, odstopajoče talne obloge, neustrezne sanitarije, zbiranje organskih odpadkov, neurejeno HACCP dokumentacijo.

Številni kršijo predpise, ko gre za predpisano temperaturo v hladilnikih in zamrzovalnikih oziroma sledljivost živil.

Med kršitelji tudi ugledne restavracije

Zanimivo je, da so se med kršitelji znašla tudi nekatera ugledna gostinska imena, denimo ljubljanska restavracija As, gostilna Pri Lojzetu na gradu Zemono in restavracija Blejski grad, s katero upravlja gostinstvo Jezeršek.

Na Blejskem gradu so inšpektorji denimo v hladilnikih našli več živil, ki jim je potekel rok uporabe, za nekatera živila sledljivost ni bila urejena, tista v hladilniku niso bila zaščitena pred kontaminacijo, umivalnik v toaleti za žensko osebje ni bil opremljen s tekočo toplo vodo, itd.

kuhinja umazana posoda | Avtor: Profimedias Profimedias
Hujše so bile kršitve v Gostilni As sredi prestolnice: Kuhinjske nape so bile zaščitene s filcem, na katerem je bila vidna debelejša plast maščobe, ki se je mestoma izcejala proti spodaj ležečim kuhalnim površinam. Nadalje je v prostoru, ki služi kot groba pripravljalnica mesa in rib, so se na steni proti izhodu v atrij opravljala vzdrževalna dela, zaradi česar so bile v steni mestoma večje odprtine, iz katerih so gledale vodovodna napeljava in kanalizacijske cevi. V kotu istega prostora se je hranil gradbeni material in oprema. Po tleh so bili vidni ostanki gradbenih del. Izhod v atrij je bil omejen s preprosto nameščeno kovinsko steno in vrati z rešetkami, med katerimi je bilo dovolj prostora za prehod manjših živali (glodavci, mačke, golobi).

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol objavljen seznam Slovenija Objavili seznam spornih pekarn

Sicer pa predlagamo, da si podrobnejše podatke o gostinskih lokalnih, ki so jih pod drobnogled vzeli inšpektorji, ogledate v zgornjem zemljevidu.

Z rdečimi oznakami so prikazani lokali, ki jim je bila izrečena kakršna koli prepoved, z modro vsi ostali. Ko izberete lokal, si lahko v okencu s fotografijo ogledate odločbo, ki mu je bila izdana in z nepravilnostmi, ki so jih ugotovili inšpektorji. Najlažje jo boste prebrali, če pred tem izberete celostranski ogled zemljevida.

Ljudska kuhinja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • zhang 19:39 05.avgust 2017.

    1. Ali ste v dolgovih? 2. Ali potrebujete posojilo, da bi poplacali svoje dolgove? 3. Ali želite biti financno neodvisni? Ponujamo vam enostavno rešitev v treh korakih, da si pridobite posojilo pri nas. Nudim posojilo za resne mislecimi ljudmi v ...prikaži večv financnem potrebujejo pomoc, mi pišite takoj, da bi dobili posojilo od mene ( stevemanfredoloanfirm@gmail.com ) i Nudim posojilo od 2000 € do 10.000.000 € Pišite za podrobnejše informacije na: stevemanfredoloanfirm@gmail.com

  • Sportnik 22:38 27.julij 2017.

    David Jug, zanima me cigavo maslo je to?Bi se strinjal, da se objavi seznam, vendar se mora najprej narediti inspekcijski nadzor nad vsemi gostilnami z inspektorji,ki niso podkupljivi! Ne zdi se mi primerno enaciti gostilne, katerih higiena je na psu, ...prikaži več in gostilne, ki so morale samo odpravito manjso napako!

  • Janez_53 10:20 27.julij 2017.

    Po čigavem naročilu objavljate ponovno zastarel seznam "grešnikov", od katerih so mnogi odpravili pomanjkljivosti že pred enim letom ali pa so mogoče lokali že zamenjali lastnika???