Slovenija
337383 ogledov

To je seznam prek 300 lokalov, v katerih je higiena vprašljiva

1/2
Inšpektorji urada za varno hrano so lani zaradi pomanjkljivih higienskih razmer izdali odločbe več kot 300 lokalom. Ker so razmere ogrožale zdravje gostov, jih je prek 50 prejelo različne prepovedi, 32 lastnikov pa je moralo zaradi nevzdržnih razmer kuhinjo ali kar cel lokal zapreti.

Urad za varno hrano smo v skladu z dostopom do informacij javnega značaja zaprosili za odločbe, ki so jih njihovi inšpektorji lani izdali gostinskim lokalom.

Največ kršitev so zaznali na Primorskem, Gorenjskem, Celjskem in Pomurju, po prepovedi obratovanja izstopa Pomurje.

Eden hujših primerov, ko gre za slabe higienske razmere, je bil lani ljubljanski lokal Pri Babici. Inšpektorji so šli v akcijo potem, ko jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje obvestil, da sta dve osebi zaradi histaminske zastrupitve poiskali pomoč na urgenci. Urad za varno hrano je ugotovil številne kršitve in uslužbencem gostilne začasno prepovedal rokovanje z živili.

Nekateri gostinski lokali po prepovedi obratovanja svojih vrat sploh niso več odprli – tak primer je denimo pizzerija Žiga Žaga na Dunajski v Ljubljani. Ker niso zagotavljali pogojev, ki preprečujejo škodljive vplive na živila ter njihove sledljivosti, so jim prepovedali pripravo in ponudbo hrane.

Črno piko so dobili številni hoteli, denimo hoteli term Olimia in term Čatež, term Zreče, hoteli Otočec itd.

Večina gostincev je sicer prejela odločbo za odpravo nepravilnosti, ki niso kritične. Gre za umazane hladilnike, zamaščene kuhinjske nape, odstopajoče talne obloge, neustrezne sanitarije, zbiranje organskih odpadkov, neurejeno HACCP dokumentacijo.

Številni kršijo predpise, ko gre za predpisano temperaturo v hladilnikih in zamrzovalnikih oziroma sledljivost živil.

Med kršitelji tudi ugledne restavracije

Zanimivo je, da so se med kršitelji znašla tudi nekatera ugledna gostinska imena, denimo ljubljanska restavracija As, gostilna Pri Lojzetu na gradu Zemono in restavracija Blejski grad, s katero upravlja gostinstvo Jezeršek.

Na Blejskem gradu so inšpektorji denimo v hladilnikih našli več živil, ki jim je potekel rok uporabe, za nekatera živila sledljivost ni bila urejena, tista v hladilniku niso bila zaščitena pred kontaminacijo, umivalnik v toaleti za žensko osebje ni bil opremljen s tekočo toplo vodo, itd.

kuhinja umazana posoda | Avtor: Profimedias Profimedias
Hujše so bile kršitve v Gostilni As sredi prestolnice: Kuhinjske nape so bile zaščitene s filcem, na katerem je bila vidna debelejša plast maščobe, ki se je mestoma izcejala proti spodaj ležečim kuhalnim površinam. Nadalje je v prostoru, ki služi kot groba pripravljalnica mesa in rib, so se na steni proti izhodu v atrij opravljala vzdrževalna dela, zaradi česar so bile v steni mestoma večje odprtine, iz katerih so gledale vodovodna napeljava in kanalizacijske cevi. V kotu istega prostora se je hranil gradbeni material in oprema. Po tleh so bili vidni ostanki gradbenih del. Izhod v atrij je bil omejen s preprosto nameščeno kovinsko steno in vrati z rešetkami, med katerimi je bilo dovolj prostora za prehod manjših živali (glodavci, mačke, golobi).

biznis 7.11.2006, pekarna, kruh, pek, struce, foto: Bostjan Tacol objavljen seznam Slovenija Objavili seznam spornih pekarn

Sicer pa predlagamo, da si podrobnejše podatke o gostinskih lokalnih, ki so jih pod drobnogled vzeli inšpektorji, ogledate v zgornjem zemljevidu.

Z rdečimi oznakami so prikazani lokali, ki jim je bila izrečena kakršna koli prepoved, z modro vsi ostali. Ko izberete lokal, si lahko v okencu s fotografijo ogledate odločbo, ki mu je bila izdana in z nepravilnostmi, ki so jih ugotovili inšpektorji. Najlažje jo boste prebrali, če pred tem izberete celostranski ogled zemljevida.

Ljudska kuhinja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • BurhanAlptekin 08:43 09.julij 2018.

    Hej alla i detta forum, jag är Burhan Alptekin från Turkiet, jag kan inte tro att Gud verkligen existerar, förrän jag blev Frälsad och räddad från finansiell bondage. Jag var i finanskrisen och behövde betala några räkningar. Jag försökte söka ...prikaži več hjälp från banker, men jag försökte inte söka hjälp från internet bara för att möta svindlare som låtsades vara privat långivare och gjorde bort med min $ 1000 dollar och fick inte mitt lån, förrän Gud presenterade mig för att Susan James Loan Company geno

  • micheal 12:35 18.september 2017.

    Prijavite se za svoje poslovno posojilo, investicijsko posojilo, osebno posojilo, počitniško posojilo, da imamo kakršen koli znesek, ki ga potrebujete, in odobravamo posojilo z 3-odstotno obrestno mero in našim 100-odstotnim zavarovanim posojilom, pošljite pismo zaprosite za posojilo na naslov: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM ...prikaži več Obrazec za posojilo in ga vrnite. Polno ime .......... Zasebna telefonska številka ........... Država .................. Naslov ............ Država ...............

  • micheal 12:33 18.september 2017.

    Prijavite se za svoje poslovno posojilo, investicijsko posojilo, osebno posojilo, počitniško posojilo, da imamo kakršen koli znesek, ki ga potrebujete, in odobravamo posojilo z 3-odstotno obrestno mero in našim 100-odstotnim zavarovanim posojilom, pošljite pismo zaprosite za posojilo na naslov: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM ...prikaži več Obrazec za posojilo in ga vrnite. Polno ime .......... Zasebna telefonska številka ........... Država .................. Naslov ............ Država ...............