Slovenija
25524 ogledov

To so skriti stroški, prav je, da veste zanje

Štetje denarja, evri Profimedia
Glavna pomisleka glede nakupa ljudskih obveznic sta pri mnogih dva: kaj, če bom prej potreboval denar in kakšni stroški so povezani s trgovalnim računom, predvsem za nakazilom obresti in zaprtjem.

Če bo povpraševanja veliko, bo morda kdo dobil le toliko obveznic, da se mu nakup sploh ne bo splačal. Ali lahko odstopi od naročila?

"Strošek predčasne prodaje obveznic Republike Slovenije za državljane za znesek v višini do 100.000 EUR znaša 0,2 % + strošek borze in KDD-ja 0,063 %, torej skupaj 0,263 %. Strošek za znesek prodaje v višini nad 100.000 EUR pa znaša 0,1%," so nam pojasnili v NKBM. Ob prodaji 10 tisoč evrov obveznic bo strošek tako okrog 26 evrov. 

Cena na borzi se določa tržno, tako da je lahko višja ali nižja od nakupne. Če predpostavimo, da bi obveznico prodal po nominalni vrednosti z upoštevanjem natečenih obresti, bi strošek prodaje odnesel le malenkost letnega donosa, ki bi bil namesto 3,4 odstotka 3,137 odstotka. 

Še nekoliko nižji je strošek predčasne prodaje obveznic pri Iliriki, znaša 0,2 odstotka vrednosti posla, bo pa Ilirika za izplačilo obresti do 50 tisoč evrov zaračunala 1,20 evra, je pa pri njih strošek vodenja trgovalnega računa le 15 evrov.

V  NKBM pravijo, da strankam ne bomo zaračunali stroška izplačila obresti, prav tako jim ne bomo zaračunali stroška zapiranja računa po zapadlosti obveznice za državljane. Tudi pri Iliriki stroška zapiranja računa ne bo.

V NLB  bodo ob morebitni prodaj obveznic zaračunali polovični znesek po redni tarifi. V primeru elektronske oddaje naročila bo do 0,4 odstotka vrednosti posla, za tiste, ki imajo pri NLB osebni račun, pa 0,3 odstotka vrednosti posla. Pri prodaji deset tisoč evrov obveznic bo strošek tako približno 30 oziroma 40 evrov, letni znesek obresti za 10 tisoč evrov obresti bo 340 evrov. 

Pri osebnem ali telefonskem naročilu za prodajo pa bo nadomestilo pol odstotka oziroma 0,40 odstotka (za tiste, ki imajo osebni račun pri NLB), kar pri 10 tisoč evrov vrednem poslu pomeni 40 oziroma 50 evrov provizije.

Stroškov izplačil obresti in glavnice ne bodo računali. "NLB ne bo zaračunavala nadomestil za izplačila denarnih upravičenj (obresti in glavnice) ki izhajajo iz obveznice RS94," so nam pojasnili.

Ob zaprtju računa bo treba plačati 1,35 evra. "Nadomestilo za zaprtje trgovalnega računa NLB obračuna v skladu s cenikom Klirinško depotne družbe (KDD) in znaša po veljavni tarifi 1,35 evra," so povedali.

Iz te zagate pa ni pametnega izhoda 

Če bo povpraševanja več kot ponudbe, te je za 250 milijonov evrov, potem bodo vsi dobili sorazmerno manj obveznic, nihče pa ne manj kot za tisoč evrov. Pri tisoč evrih ocenjeni stroški 20 evrov na leto odnesejo večino od 34 evrov obresti in je donos le 1,4-odstoten, zato je smiselnost nakupa vprašljiva. Če bi kdo zaradi prevelikega povpraševanja dobil manj obveznic, kot je želel, ne bo mogel odstopiti od nakupa.

"Stranke so vnaprej opozorjene na postopek razdelitve obveznic in se z njim strinjajo. Odstop po 16. februarju 2024 ni možen," pravijo v NKBM in v drugih vpisnikih obveznic.

"Sprejem naročil poteka od 01.02.2024 do 16.02.2024 do 12 ure in v tem času lahko vlagatelj prekliče svoje naročilo. Po zaključku vpisnega obdobja preklic ne bo več možen," opozarjajo tudi v NLB.

Za zapiranje računa 16 evrov

Po objavi članka smo prejeli še odgovore BKS, ki jih objavljamo v nadaljevanju.

V primeru predčasne prodaje je pri BKS strošek v primeru klasičnega trgovanja najmanj 15 evrov, v primeru spletnega trgovanja pa najmanj štiri evre, sicer pa je odvisen od višine posla. V primeru prodaje deset tisoč evrov obveznic je strošek pri klasičnem trgovanju 0,90 odstotka (90 evrov), v primeru spletnega trgovanja pa 0,54 odstotka (54 evrov).

Provizija za prodajo obveznic BKS | Avtor: BKS Bank Slovenija BKS Bank Slovenija

Nadomestila za izplačilo kuponov ljudskih obveznic (za izplačilo obresti) ne bodo računali. Računa pa BKS za zapiranje trgovalnega računa, 16,35 evra, od tega je 1,35 strošek KDD.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • bojan88 09:16 05.februar 2024.

    In kdaj bo država Slovenija razglasila bankrot?

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:04 05.februar 2024.

    Nikoli ne bi investirala v nič državnega, vsaj v naši gnili državi ne. Ne vem zakaj bi človek vlagal, če pa nam kar sami poberejo lep del plače.

  • bobubob 15:46 04.februar 2024.

    Kakšni stroški - to je davek na uporabo ovčje kože.