Slovenija
3039 ogledov

To so upravičenci do izposoje računalniške opreme

prenosni računalnik Profimedia
Vlada je določila upravičence do računalniške opreme, ki jo bo izposojalo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Vlada je sprejela zakon o spremembah zakona o digitalni vključenosti. Sprejeta novela po besedah ministrice Emilije Stojmenove Duh prinaša manjše spremembe, ki stremijo k bolj učinkovitemu delovanju mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme. 
Podrobnejše določanje skupin upravičencev, ki so v okviru vsakokratnega javnega poziva upravičeni do izposoje računalniške opreme, se s predlogom zakona veže na veljavni načrt spodbujanja digitalne vključenosti. 

Emilija Stojmenova Duh | Avtor: Vlada Republike Slovenije Vlada Republike Slovenije
"Predlog zakona za letos določa upravičence neposredno z zakonom. Namreč za razvoj digitalne pismenosti je bistvenega pomena, da imajo vsi otroci, vključeni v osnovnošolsko izobraževanje – tudi tisti iz socialno šibkejših družin – v domačem okolju na voljo ustrezno računalniško opremo. Zato sprememba določa upravičence, ki imajo vsaj enega otroka, ki je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na osebo ne presega 221,46 evra. Če ostane oprema, se lahko krog upravičencev razširi na drugi dohodkovni razred, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 369,11 evra," je pojasnila ministrica.

Po sprejetju zakona v državnem zboru bo objavljen poziv. Upravičenci bodo po prejemu odločbe, lahko dobili računalnik. Spomnimo, a ministrstvu so pred nekaj meseci kupili 13.000 računalnikov. Po trenutnih podatkih je upravičencev več, kot je na voljo računalnikov, a na ministrstvu pričakujejo, da se vsi na poziv niti ne bodo javili. Računalniki se bodo delili po principu, "kdor prej pride, prej melje". 

Omenjeni mehanizem je eden stalnih ukrepov. V sklad, za katerega bo skrbel Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, bodo sproti dodajali računalniško opremo, tako novo kot rabljeno. V okviru javnega naročanja bo izbran tudi zunanji izvajalec, ki bo skrbel za servis opreme, finančna sredstva pa bo zagotovilo ministrstvo za digitalno preobrazbo. Na računalnikih bo nameščen odprtokodni operacijski sistem in antivirusni program. Nameščanje omenjene programske opreme naj bi stalo okoli 25 evrov na računalnik. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • bobubob 23:55 31.januar 2024.

    Bolha: prodam raćunalnik, poceni, nov, imam ih već. Preuzem u rojama.

  • sandi76 19:29 31.januar 2024.

    Tako, kot so šli stihijsko v nabavo računalnikov brez predhodnih jasnih ciljev, kdo bo te dobil, tako danes stihijsko sprejemajo načrt razdelitve, ki bo kmalu pokazal svoje napake in vso bedo te nabave !

  • Friderik1950 16:50 31.januar 2024.

    Neverjetno - nevjerovatno, ministrica pravzaprav čez noč speljala digitalni prehod. V bistvu smo že v digitalnem svetu. Samo, da se čudiš.