Slovenija
6975 ogledov

Toliko bo ostalo na računu, ko bo Pahor zapustil pisarno

Borut Pahor Profimedia
V soboto bo prenehala delovati Pisarna bivšega predsednika Boruta Pahorja.

Nekdanjemu predsedniku Borutu Pahorju 23. 12. 2023 poteče pravica do uporabe pisarne, v kateri se je kot nekdanji predsednik deloval po zaključku mandata pred enim letom. 

Za pisarno 291 tisoč evrov

Nekdanji predsednik je tako upravičen do najema prostora za pisarno, službenega vozila in voznika za poti, ki jih opravi kot nekdanji predsednik, do storitev protokola, varovanja ter do zaposlitve dveh sodelavcev.  

Glede na zakon o zagotavljanju pogojev opravljanja funkcije predsednika republike, je predsednik upravičen tudi do 80-odstotnega deleža svoje zadnje plače. Pahor je tako prejemal okoli pet tisoč evrov nadomestila v bruto znesku. 

Pisarna bivšega predsednika je delovala na Trgu republike 3 in merila 186,28 m2. Prostore je izbralo ministrstvo za javno upravo v soglasju z nekdanjim predsednikom Pahorjem. Stroški najema so znašali 40.286 evrov za celo leto. V pisarni sta zaposleni Alja Brglez kot svetovalka in Dušanka Božič kot administratorka. Skupni stroški za njihove plače znašajo 181.300 evrov, za materialne stroške pisarne je bilo predvidenih 97.000 evrov, za investicije in investicijsko vzdrževanje pisarne pa še 5.530 evrov. 

Pahor ni porabil vsega

Stroški pisarne nekdanjega predsednika Pahorja so do 15. 12. 2023 znašali 275.246 evrov. Za delovanje pisarne je bilo predvidenih 291 tisoč evrov proračunskih sredstev. Njegov predhodnik Danilo Türk je v pred desetimi leti za delovanje pisarne porabil 312 750evrov. Stroški se nanašajo na leto 2013 in 2014, v to pa so všteta tudi izplačila za nadomestila, ki jih kot edini prejema prvi predsednik Milan Kučan. Vlada Janeza Janše je namreč leta 2012 spremenila člene zakona o zagotavljanju pogojev za opravljanje funkcije predsednika republike, ki določajo pravice po prenehanju funkcije predsednika republike.

Janševa vlada: Iz petih na eno leto

S spremembo zakona so  petletno obdobje, ko ima nekdanji predsednik pravico do pisarne bivšega predsednika, skrajšali na eno leto. Pred spremembo zakona je nekdanji predsednik, ki se je zaposlil ali upokojil, prejemal dodatek v višini razlike do 80 odstotkov plače, ki jo je prejemal kot predsednik. Zaradi spremembe zakona je Milan Kučan edini, ki prejema dodatek. Tako Kučan kot Türk sta se kmalu po prenehanju pravice do pisarne bivšega predsednika upokojila. 

Pahor bo postal zasebnik

Določbe zakona, ki so bile sprejete pod vlado Janeza Janše pa precej nenavaden položaj postavljajo Boruta Pahorja, ki možnosti za upokojitev še nima in se mora po tem, ko je doslej deloval izključno v politiki, znajti na trgu. Tako tudi nima nobene obveze do države več. Kot smo poročali, bo nekdanji predsednik postal zasebnik. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:21 20.december 2023.

    To je več denarja, kot ga ima na razpolago aktualna predsednica.

  • Kmodri 20:03 20.december 2023.

    Me zanima, koliko nas bo stalo ko bo sedel na Dobu ali v novem zaporu, ki ga gradijo zanj in Princa Teme!

  • anton412 16:05 20.december 2023.

    Koliko nas guli Aleš Musar , ki brca v meglo naši stroški za miljonarja sam vprašam ?