Slovenija
36872 ogledov

Toliko bo v torek treba odšteti za liter bencina in dizla

Bencinska črpalka točenje goriva Profimedia
V torek prihajajo nove cene pogonskih goriv. Predvidevanja kažejo, da se bo gorivo znova podražilo.

V ponedeljek ob 23.59 se bo zaključilo 14-dnevno obdobje reguliranih cen bencina in dizla izven avtocestnega obroča. V torek ob polnoči bodo v veljavo stopile nove cene, te bo vlada sporočila v ponedeljek. So pa kolegi z Mojih financ pripravili napoved gibanja cen. 

Žal imamo slabe novice: tako bencin kot dizel se bosta podražila, občutnejša pa bo podražitev pri bencinu. Trenutno je cena bencina postavljena pri 1,445 evra na liter, po predvidevanjih novinarjev z Mojih financ pa utegne nova cene preseči nivo 1,48 evra na liter. To pa pomeni podražitev okoli 4 cente na liter. "Cena bo tako za krepkih 10 centov višja kot v istem obdobjem lani. Prav tako liter stane več kot pred izbruhom ukrajinske vojne," so pri Mojih financah še primerjali cene z enakim obdobjem v preteklih dveh letih.

Kako bo z dizlom?

Drobnoprodajna cena dizelskega goriva je trenutno postavljena pri 1,498 evra na liter, analitiki Mojih financ pa pričakujejo podražitev za dva centa (ceno okoli 1,52 evra na liter). Njihova prognoza kaže tudi na podražitev kurilnega olja, a bo ta tokrat malenkostna, in sicer en cent.

Naj dodamo, da bo to, v kolikor se napovedi analitikov Mojih financ uresničijo, tretja zaporedna podražitev cen pogonskih goriv.

Vpliv na inflacijo

Kot opozarjajo analitiki Mojih financ, spremembe v cenah goriv lahko vplivajo na stopnjo inflacije, saj goriva predstavljajo pomemben del izdatkov tako v gospodinjstvih kot v podjetjih. "Višja cena bencina v primerjavi z lanskim letom bo spodbujala inflacijo, medtem ko je cena dizla na primerljivi ravni kot lani in ima na inflacijo nevtralen vpliv," so zapisali. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • andrija 05:28 25.februar 2024.

    v evropi cene dol, pri nas cene gor

  • Avatar lopov
    lopov 18:04 24.februar 2024.

    NEVLADNIKI STANEJO... GOLOBOVA RAZSIPNOST TUDI.... LE ZA TISTO KAR NUJNO TREBA GA NI

  • Antivaxer 15:31 24.februar 2024.

    Podprite predlog in ne tarnajte, itak, da nas na.tegujejo s ceno: https://www.facebook.com/share/p/TfNAULSt8D1CppKL/