Slovenija
2921 ogledov

Toliko delodajalcev napoveduje višje plače

Denar, štetje denarja Profimedia
Slovenski delodajalci za letošnje leto napovedujejo višje plače.

Rezultati raziskave "Trendi gibanja plač in ugodnosti za zaposlene H1 2022", ki jo je opravil Manpower, kažejo, da slovenski delodajalci napovedujejo povišanje plač v prvi polovici leta 2022. Kar 46 odstotkov slovenskih delodajalcev napoveduje zvišanje plač do 5 odstotkov v prvi polovici leta 2022. Četrtina delodajalcev napoveduje zvišanje plač med 6 in 10 odstotkov, 24 odstotkov delodajalcev pa plač ne bo zviševali. Manjši odstotek delodajalcev (4 %) napoveduje zviševanje plač med 11 in 15 odstotkov, medtem ko en odstotek slovenskih delodajalcev napoveduje zvišanje plač za več kot 21 odstotkov.

Glavni cilj delodajalcev je zadržati talente v svojih organizacijah. Za 68 odstotkov slovenskih delodajalcev je zviševanje plač ukrep za zadrževanje zaposlenih, 14 odstotkov delodajalcev pa ta ukrep vidi kot način privabljanja novih zaposlenih. Kljub višanju plač pa večina ne vidi potrebe pot tem, da bi višali tudi druge ugodnosti in finančne spodbude. 

Med tistimi, ki napovedujejo zvišanje plač, je 43 odstotkov takih, ki bodo plače zvišali vsem zaposlenim v podjetju v prvi polovici leta. Dvanajst odstotkov delodajalcev napoveduje zvišanje plače med 50  in 80 odstotkov zaposlenim v podjetju, 21 odstotkov delodajalcev pravi, da bodo zvišali plače med 20  in 50 odstotkov zaposlenim v podjetju in 24 odstotkov delodajalcev, pravi, da bodo zvišali plače do 20 odstotkov zaposlenim.

Plače bodo zviševali tako v proizvodnji, IT-ju, svetovalnih storitvah, bančništvu, zavarovalništvu kot financah, telekomunikacijah, v znanosti, zdravstvu in farmaciji, izobraževanju, transportu in logistiki ter gradbeništvu.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.