Slovenija
864 ogledov

Toliko ljudi se ne namerava cepiti

Cepljenje cepivo covid-19 Profimedia
Odstotek ljudi, ki ne želijo prejeti poživitvenega odmerka, je višji od teh, ki imajo ta namen.

Število primerov okužb s korona virusom je v primerjavi z drugimi evropskimi državami visoko. Prebivalcem Slovenije je na voljo poživitveni odmerek cepiva proti covid-19, prilagojen različici omikron, a namere glede cepljenja ostajajo na nizkem nivoju, ugotavlja raziskava inštituta Mediane.

Skoraj polovica prebivalcev se ne namerava cepiti

S poživitvenim odmerkom se namreč namerava cepiti 27 odstotka vprašanih. 47 odstotkov pravi, da se ne bodo cepili, 23 odstotkov pa odločitve o cepljenju še ni sprejelo. 

Po podatkih, zbranih konec septembra, je poživitven odmerek prejelo približno 3 odstotke prebivalcev Slovenije.

Namera za cepljenje s poživitvenim odmerkom je najvišja med tistimi, ki so do sedaj že prejeli vse možne odmerke. Med tistimi, ki se nameravajo cepiti, je 5 odstotkov vprašanih, ki so bili dosedaj cepljeni z enim odmerkom ali sploh niso bili cepljeni. 14 odstotkov med njimi je prejelo dva odmerka, 81 odstotkov pa tri odmerke. 

Med tistimi, ki se za poživitven odmerek najverjetneje ne bodo odločili, je največ takšnih, ki že do sedaj niso prejeli nobenega odmerka cepiva. Teh je 55 odstotkov vprašanih. 7 odstotkov je prejelo le en odmerek, 29 odstotkov pa dva. Le desetina vprašanih, ki se ne nameravajo cepiti s poživitvenim odmerkom, je prejela vse tri odmerke. V skupini vprašanih, ki se ne namerava cepiti, so v primerjavi s populacijo nadpovprečno zastopani moški ter starejši od 65 let.

Raziskava je bila izvedena med 20. in 22. septembrom. V njej je sodelovalo 435 oseb.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 4
  • Kmodri 16:42 10.oktober 2022.

    ...cepil!

  • Kmodri 16:41 10.oktober 2022.

    Kdo se bo pa cepil s cepivom, ki ima zgolj 30% učinkovitost? Ko bodo naredili cepivo z 80% učinkovitostjo se bom delil!