Slovenija
30665 ogledov

Toliko vas bodo po novem dodatno stale pošiljke s Kitajske

Pošta Slovenije Saša Despot Fotografija je simbolična.
Od 1. julija dalje bo davek na dodano vrednost treba plačati tudi za blago do vrednosti 22 evrov, ki je dobavljeno izven držav EU. Ob tem bo treba plačati tudi uvozni carinski postopek.

V Slovenijo je lani prispelo približno štiri milijone pošiljk iz tretjih držav v vrednosti do 22 evrov, pri katerih prevladujejo pošiljke iz Kitajske, podatke navajajo na Finančni upravi RS. Pošta Slovenije na leto v povprečju izvede približno 100.000 carinskih postopkov za blago v vrednosti do 150 evrov.

Nova pravila bodo zagotovila, da bo DDV plačan v državah, kjer bodo blago in storitve koriščeni, zato bo treba izvesti uvozne carinske formalnosti za vse blago, ki bo uvoženo v EU. Na Pošti Slovenije ocenjujejo, da bodo po spremembi morali izvesti 30-krat več postopkov, pri čemer pa so že upoštevali, da bo količina pošiljk iz držav izven EU z uvedbo spremembe upadla. "Navedeno bo seveda pomenilo bistveno več dela. Čas dostave od carinske pošte, torej ko bodo za pošiljke izvedene carinske formalnosti in se bodo pošiljke sprostile v prosti promet, do naslovnika se ne bo podaljšal," pravijo.

Ker bo tudi za pošiljke do 22 evrov treba izvesti carinske formalnosti in pridobiti podatke od naslovnikov pošiljk, bo ključno, da bodo naslovniki čim prej posredovali potrebne podatke. "Prej, ko bodo naslovniki predložili zahtevane podatke in dokumentacijo, prej bodo vložene enotne vstopne deklaracije in prej bodo pošiljke sproščene," poudarjajo na Pošti Slovenije.

Postopke bo mogoče izvesti prek posebnega portala

Uporabnikom bo na voljo prenovljen portal Uvoz, prek katerega bo mogoče izvesti carinske formalnosti. "Za uporabo portala uporabnik prejme obvestilom z začasnim geslom in številko pošiljke, nato pa se odloči za vrsto postopka carinjenja (posredni ali neposredni), pošiljko lahko zavrne ali pa izbere za zastopanje drugo špedicijo," pojasnjujejo na Pošti Slovenije. Portal bo omogočal tudi spletno plačilo obračunanega DDV ter carinskih dajatev. Kdor se ne bo odločil za spletno plačilo, bo lahko znesek poravnal ob vročitvi pošiljke. Za vse pošiljke odpremljene iz carinske pošte, vključno z navadnimi pošiljkami, bo omogočeno sledenje do vročitve uporabniku.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pošiljko bo mogoče zavrniti že pred prispetjem

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da bodo naslovniki o uporabi portala uvoz obveščeni že pred prispetjem pošiljke v Slovenijo, če bo pošiljatelj pošiljke zagotovil ustrezne podatke ali pa ob prispetju pošiljke v Slovenijo. Obvestilo, ki bo vsebovalo kodo za prijavo v portal, bo poslano v elektronski obliki na telefon ali na elektronski naslov stranke. V primeru, da pošta teh podatkov ne bo imela, bo naslovnika obvestila po navadni pošti.

"Uporabnik bo pošiljko lahko enostavno zavrnil že pred prispetjem ali po prispetju v Slovenijo. V primeru, da uporabnik pošiljke ne bo zavrnil in postopki prek portala Uvoz ne bodo izvedeni, bo pošiljka ob prispetju predana v začasno skladišče, kjer bo 15 dni čakala na izvedbo postopkov prek portala Uvoz, opcijsko tudi prek telefona, elektronske pošte ali po klasični pošti. Če v navedenem obdobju postopki ne bodo izvedeni, se bo pošiljka 16. dan vrnila nazaj k pošiljatelju. V nobenem primeru naslovnik ne bo plačal stroškov izvedbe postopka," poudarjajo na Pošti Slovenije.

Toliko boste odšteli za carinski postopek

Carinski postopek za pošiljko v vrednosti do 22 evrov bo enak ceni izvedbe postopka za pošiljke do 150 evrov, če bo uporabnik izbral možnost neposrednega carinskega zastopanja. To pomeni, da prek spletnega obrazca in sistema Pošte Slovenije za vlaganje enotnih carinskih deklaracij sam dopolni potrebne podatke o blagu. Nato Pošta Slovenije prek svojega informacijskega sistema vloži uvozno deklaracijo. Uporabnik dajatve stroške postopka poravnava prek spletnega plačila. Za tak postopek bo treba odšteti 2,50 evra z DDV. Temu je treba dodati še plačilo DDV, ki se obračuna na vrednost blaga.

V primeru pošiljke, vredne 15 evrov, za katero je treba odšteti 22 % DDV, bodo skupni stroški znašali 5,80 evra. V primeru pošiljke v vrednosti 150 evrov in izbire neposrednega carinskega zastopanja bodo skupni stroški z upoštevanjem 22 % DDV znašali 35,5 evra. Doslej je bilo v takih primerih odšteti 46 evrov.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodatno pobranih 9 milijonov evrov

Sprememba bo pomenila tudi dodaten priliv v proračun. Na ministrstvu za finance so za finančno upravo ocenili, da bi se dodatno lahko v državno blagajno steklo 9.405.000 evrov. Do ocene so prišli ob predpostavki, "da se po razpoložljivih podatkih letno uvozi približno 4,5 milijona pošiljk po pošti in preko kurirskih servisov, da 95 odstotkov teh pošiljk predstavljajo pošiljke v vrednosti do 22 evrov, da je povprečna vrednost teh pošiljk 10 evrov ter da se v vseh primerih uporablja 22 % splošna stopnja DDV". Ob tem poudarjajo, da "trenutno ni mogoče oceniti, ali in kako se bodo zaradi ukinitve oprostitve spremenile nakupovalne navade potrošnikov".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • rd2dmk2 18:23 30.junij 2021.

    jest tuki vidim problem samo v strošku obdelave paketa. zakaj ? pač DDV mora biti, ne sme biti nelojalne konkurence. primer uvozite jabolka iz kitajske ali pa jih kupite pri slovesnkem kmetu. zakaj bi kitajska jabolka kupili brez DDV ? ...prikaži več ? je pa tu zame zelo sporno to da se zaračuna strošek obdelave. tudi sedaj ni bilo tega stroška, če ni bilo plačila carine. sedaj pa bo itak vsak paket imel dodan ddv. a si predstavljate da bi to začel delat npr, Merkur, saj isto uvozi skor vse.

  • goldy_z 17:54 30.junij 2021.

    Vsi veliki kitajski trgovci imajo svoja skladišča v EU.In ko robo dobiš iz le teh še vedno ne bo ne carine in ne davka.Res pa je da so ta skladišča bistveno slabše založena kot pa matična na Kitajskem.

  • Franjo Erman 16:58 30.junij 2021.

    lopovi fuj