Slovenija
630 ogledov

Tožilstvo zaradi nepravilnosti na CSD Trbovlje vendarle zahtevalo sodno preiskavo

SMC kongres Saša Despot
Tožilstvo le zahtevalo sodno preiskavo za poslanko SMC v primeru nepravilnosti, ki so se dogajale na CSD Trbovlje.

Zaradi utemeljenih sumov kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja, oškodovanja javnih sredstev ter kaznivega dejanja ponareditve poslovnih listin ljubljansko tožilstvo po poročanju časnika Dnevnik zoper poslanko SMC in nekdanjo direktorico CSD Trbovlje Ireno Grošelj Košnik. Za omenjene nepravilnosti ji grozi zaporna kazen od enega do osem let za poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja ter od enega do osem let za kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, za ponarejanje poslovnih listin pa je predpisana zaporna kazen do dve leti.

Poleg nje sta nepravilnosti obdolženi še Nataša Pavlovič in nekdanja vršilka dolžnosti direktorice v CSD Trbovlje in nadzornica ter nekdanja računovodkinja Nataša Perme Guzej. Za njiju pa tožilstvo preiskavo zahteva zaradi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic iz delovnega razmerja in kaznivega dejanja nevestnega dela. Za prvo očitano kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen do tri leta, za drugo pa denarna ali zaporna kazen do tri leta.

Policisti so s preiskavo domnevnih nepravilnosti - med drugim gre za nepravilnosti pri najemanju kreditov, zamikov pri plačevanju prispevkov za socialno varnost zaposlenih in prirejene bilance - zaključili že v decembru, nato pa je bila zadeva v rokah tožilstva, ki je julija zahtevalo še dodatne informacije.

Omenimo naj še, da smo na Žurnalu24 pred dobrim mesecem preverjali, kako poteka predkazenski postopek o nepravilnostih in takrat so se na policiji in tožilstvu zapletli v tragikomičen pingpong z odgovori. Na koncu pa so nam s tožilstva le sporočili, da so dodatna pojasnila, ki so jih prejeli od policije, le dobili in da bo odločitev tožilstva sprejeta v kratkem.

Tožilka, ki vodi primer, je nato - kot vse kaže - odločitev res sprejela v tednu ali dveh.

Če bo odločitev o sodni preiskavi sprejeta, bo sodišče - tudi če se poslanka ne bo sklicevala na poslansko imuniteto - o tem moralo obvestiti še državni zbor, ki bi poslancu lahko naknadno dodelil imuniteto.

SMC je doslej svojo poslanko vedno zaščitila, sama pa ni odstopila niti po tem, ko jo je policija kazensko ovadila.

"Irena Grošelj Košnik do zaključka uradnih postopkov opravlja delo poslanke. Postopkov, ki še niso zaključeni, ne moremo komentirati," so na vprašanja o podpori svoji poslanki Ireni Grošelj Košnik, ki jo kriminalisti sumijo uradno pregonljivih kaznivih dejanj, so se takrat odzvali v SMC.
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.