Slovenija
150 ogledov

Trdni tudi v recesiji

Rast vrednosti diamantov Žurnal24 main
Naložbeni diamanti. Strokovnjak: Mirno lahko izpostavimo prednost, da cena diamanta le redko zaniha navzdol.

Dragi kamni. “Investicije v diamante so v Sloveniji velika redkost. Najverjetneje sta vzroka majhna marketinška pokritost in slabo poznavanje vlagateljev glede investiranja v diamante. Ko govorimo o prednosti, lahko mirno izpostavimo, da cena diamanta le redko zaniha navzdol,” nam je o investicijah v diamante na slovenskem trgu povedal Klemen Kokalj, osebni finančni svetovalec in vodja pri podjetju Individa.

Od junija letos je sicer naložbene diamante v Sloveniji mogoče kupiti pri družbi Intermarket Diamond Business (IDB) Ljubljana. V Italiji, kjer deluje njihova matična družba, diamante prodajajo tudi v bankah, pri nas pa pričakujejo, da bo to mogoče v prihodnjih 
mesecih.

1. Donos

V zadnjih šestih letih je imel diamant na borzi povprečno donosnost 11 odstotkov. Tudi med največjo recesijo od konca oktobra 2008 do marca 2009 je bila donosnost 0 odstotkov, medtem ko je bil na kapitalskih trgih v istem obdobju 23-odstotni padec, je razložil Kokalj. Pri IDB Ljubljana so povedali, da je diamant dolgoročna naložba z linearnim od štiri- do petodstotnim donosom. V zadnjih 20 letih se je njihova absolutna vrednost povečala za več kot 130 odstotkov in se pri tem ni nikoli zmanjšala, zaradi praznjenja rudnikov pa se bo njihova vrednost povečevala tudi v prihodnje, so pojasnili. Zgornji graf prikazuje vrednosti zlata, diamantov, borznega indeksa SX5E in inflacije v zadnjih 20 letih po podatkih IDB.

2. Cena

Najcenejši naložbeni diamant po podatkih IDB Ljubljana trenutno stane približno šest tisoč evrov. V diamante naj bi vložili približno 10 odstotkov likvidnih sredstev, so 
svetovali.

Edina dovoljena vrsta brusa pri naložbenih diamantih je okrogel briljantni brus z 58 ploskvicami oziroma fazetami (zadnja je spiljena konica). Cena je sicer odvisna od štirih C-jev (barva, brus, teža in čistost; v angleščini color, cut, carat in 
clarity).

3. Transparentnost

Diamanti ne podlegajo politično-monetarnim vplivom in so tako izvzeti iz dogajanja na kapitalskih trgih. Skozi zgodovino so si pridobili simbol stabilnosti na borzi. Po Kokaljevem mnenju naložba v diamante ponuja varnost, konstantnost in nadpovprečen donos. Ob tem je opozoril, da je slabo poznavanje trga diamantov nevarno – taki vlagatelji so izpostavljeni morebitnim nevarnim naložbam (na primer piramidni sistemi, ki jim Slovenci hitro podležemo). Peter Slapšak iz podjetja Elementum pri tem dodaja, da nepoučeni vlagatelji težko ocenijo realno vrednost diamanta, zato to velja prepustiti strokovnjakom. Kokalj ocenjuje tudi, da Slovencem nakup diamanta ni blizu, saj je simbol prestiža, sami pa svoje bogastvo radi skrivamo. A pri tem opozarja, da je bilo v preteklosti podobno z zlatom, a so se stvari obrnile na glavo.

4. Stroški

Ob nakupu diamanta plačate DDV, nato pa je oproščen davščin – pri prodaji tako ne plačate davka na kapitalski dobiček. Pri nakupu tudi ne plačate provizije, pri prodaji pa je izstopna provizija odvisna od tega, koliko časa je minilo od nakupa. Prvo leto je provizija 16-odstotna, najnižja, za katero mora od nakupa preteči vsaj sedem let, pa je 7-odstotna, pojasnjujejo pri IDB Ljubljana. Prav zato priporočajo, naj vlagatelji diamant obdržijo vsaj od pet do sedem let, če je mogoče, pa še veliko dlje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.