Slovenija
22 ogledov

Tudi holesterol, koleno in trma jih ne morejo ustaviti

soočenje Anže Petkovšek
Predsedniški kandidati so se pred nedeljskimi volitvami še zadnjič pomerili v besednem dvoboju.

Milan Zver, Danilo Türk in Borut Pahor, spet v spremstvu soprog, so se najprej odzvali na zadnjo javnomnenjsko raziskavo Ninamedie.

Zver naj bi po njihovih anketah prejel 25 odstotkov glasov. Zver verjame, da lahko z današnjim soočanjem to številko poveča. Poleg tega je poudaril, da ni odvetnik vlade, kot so ga poimenovali časopisi.

Pahorju pa raziskava napoveduje 33 odstotkov glasov. "To presega pričakovanja pred volilno nedeljo,“ je povedal Pahor in dodal, da se je za kandidaturo odločil, ker so ga k temu spodbujali ljudje, ki so videli, da je "imel marsikdaj prav".

Dr. Danilu Türku pa Ninamedia napoveduje 42 odstotkov. "Te ankete kažejo gibanja, med drugim tudi gibanje v zadnjem tednu, ko se stvari spreminjajo. Pomembno pa je razpoloženje ljudi, ki mi je naklonjeno. Verjamem, da je zmaga v prvem krogu možna,“ meni Türk. To pravi tudi njegova soproga Barbara Miklič Türk. "Ker misli s svojo glavo, ki jo ima vedno pri sebi,“ je izjavila. Türk se strinja tudi z vzdevkom, ki so mu ga nadeli mediji - predsednik na udaru. "Precej točna trditev. Ena glavnih atrakcij, kot smo lahko videli, je udarjati po predsedniku.“

Kriza v Sloveniji

Kandidati so se nato spomnili na svoje pretekle uspehe in tudi na odgovornost za nastalo krizo v državi, v kateri se politika "ni bila zmožna dogovoriti o ničemer“.

Zver je izjavil, da nosi odgovornost za neuspehe države, "a ne v taki meri kot ostala kandidata“. Türk je spomnil, da je včeraj za eno mizo sklical vse akterje, ki imajo glavno vlogo pri pobudah za razpis dveh referendumov. "Imamo možnost, da vzpostavimo zaupanje za dogovor. Hkrati potekajo razprave o drugih reformah. Storil bom vse, da iz tega dialoga naredimo dober sporazum,“ je poudaril. Pahor pa se je pohvalil, da je dosegel dogovor s Hrvaško, s katerim je utrdil varnost države. Glede včerjašnjega sestanka o pobudi za razpis referendumov pa je izjavil: "To, kar se sedaj dogaja, se dogaja zato, ker sem pred dvema mesecema postavil pogumno misel, da je dogovor edina pot iz krize. Na to sedaj vsi stavijo. In na koncu bodo videli, da sem imel prav.“

Zakaj sem boljši predsednik od ostalih dveh?

Danilo Türk pravi, da se je vseskozi zavzemal in javno propagiral dialog. "Dokazal sem, da to znam. Zato sem dober kandidat za drugi mandat. Pahor ni izumil dialoga. Ta je obstajal že prej. Zver vedno vztraja pri vladnih odločitvah. So trenutki, ko je treba spoznati, da je treba stopiti korak nazaj. Tako kot sedaj.“ Zver pa meni, da sta njegova protikandidata že sedela na najpomembnejših funkcijah in zato že imela priložnost za dialog, a "sta bila neuspešna“. "Türk je nastopil kot politik levice. Nasprotnike je žaljivo imenoval. Zgodba bo ista v drugem mandatu. Po značaju sem veliko bolj povezovalen.“ "Vsakič sem se zavzemal za to, da smo stopili skupaj. Menim, da lahko najbolje presežem ideološke polje,“ pa pravi Pahor.

Spet o stricih ...

Pahor tudi tokrat ni želel govoriti o konkretnih "stricih“. "Ostati moram pri tem, kar sem dejal. V politiki ne smete zamuditi priložnosti, da ste tiho." Türk je povedal, da nimam stricev in tet in da ni pristaš teorije o stricih. "To je prodajanje megle,“ je dejal. Zver pa je razložil, da tovrstne kapitalske mreže obstajajo že od nekdaj, da pa sam "stricev nima“.

Izjave, ki lahko škodijo

Dotaknili so se tudi izjave premierja Janeza Janše za radio Ognjišče, v kateri je poudaril, da Slovenijo čakajo težki časi, če reforme ne bodo sprejete. Vsi trije so se strinjali, da izjava ni bila primerna. "Politiki moramo biti pri komentiranju previdni,“ je dejal Pahor. Zver pa je kljub temu poudaril, da sam kot tudi Janša brez potrebe ne rišeta "temnih oblakov“. "Zakrivanje teh dejstev pa je nevarno,“ je še povedal. "Ustrahovanje ne bo pomagalo. Lahko celo škodi,“ pa je Türkovo mnenje.

Tudi glede izjave župana Zorana Jankovića, da naj predsednik vlade odstopi, se vsi trije strinjajo, da je bila nepotrebna.

Vprašanja gledalcev

Pahor je na vprašanje, kako močno bi, da bi le bilo premirje, bil pripravljen popuščati Janši, odgovoril: "Padec njegove vlade bi bil prevelik strošek, zato je treba sodelovati. Ne gre za popuščanje, gre za iskanje kompromisov.“ Türk se je moral spet braniti zaradi izjave o Hudi jami, ko je povedal, da nasprotuje političnim manipulacijam s poboji. "Njeno bistvo je bilo jasno, bila pa je nerodna,“ je povedal. Zvera pa je doletelo vprašanje o propadli univerzijadi. "Bila je želja, ko smo še beležili gospodarsko rast. Maribor se je nanjo pripravil, imel je načrte. Zgodba se je dobro začela. Šlo je za revitalizacijo zimskošportnih središč, ki naj bi privabile smučarje iz tujine. Ko je nastopila nova vlada, pa ni bilo več interesa.“

Na vrsto prišle tudi prve dame kandidatov

"Pogovarjala sva se dolgo časa. Ocenila sva, da je sedaj čas, ko je treba to odgovornost prevzeti,“ je povedala partnerica Boruta Pahora Tanja Pečar. "Zdelo se mi je naravno. Če si dober predsednik, se smatra, da kandidiraš za drugi mandat,“ pa o kandidaturi moža pravi Barbara Miklič Türk. Andreja Valič Zver pa je povedala: "Milana dojemam tudi kot znanstvenika. Nadaljevalec Pučnikove tradicije. Mislila sem si, da bo nekoč prišel čas, ko bo moral pokazati lastnosti, ki so lastnosti njegovega mentorja.“

Vse tri dame bi si v politiki želele videti več žensk. "Meni bi bilo še ljubše, če bi bila ženska predsednica vlade,“ je povedala žena Danila Türka, gospa Zver pa se je zavzela za okolje, ki bi bilo bolj spodbudno za ženske.

Soproge o oznakah, ki so se prijele njihovih moških

Zvera označujejo za prijaznega, sočutnega, a da preveč razmišlja z glavo Janeza Janše. "Moj mož je Milan Zver, razmišlja z glavo Milana Zvera in zato ga imam rada. Ima izdelana politična stališča in vrednote,“ odgovarja gospa Zver. Türk naj bi veljal za delavnega, a aristokratskega. "Tisti, ki ga poznajo, vedo, da je čudovit, da posluša in da spoštljivo obravnava vsakogar. Ima zelo blag smisel za humor. On je zelo visok, običajno višji od vseh. Zato deluje sristokratsko.  Je prefinjen. Lahko sedi zraven kraljice, popolnoma enakopraven,“ pravi gospa Milič Türk. Pahor pa naj bi bil poln energije, a ga je težko ustaviti, ko si nekaj vbije v glavo. "Spodbujam ga, da se ne bi ustavil,“ je bil odgovor Pečarjeve.