Slovenija
20 ogledov

Türk: Slovenija ne potrebuje mednarodne pomoči

Türk glasoval za Umeka Facebook
Predsednik države ocenjuje kot dobro to, da je vlada v ospredje postavila postavila reformo pokojninskega sistema in trga dela. Kot zelo slabega pa je označil predlog za dvig DDV na določeno blago in storitve.

Predsednik republike Danilo Türk je v intervjuju za Večer ocenil, da Slovenija ni v položaju, da bi morala zaprositi za pomoč. Prepričan je, da je država sposobna rešiti probleme sama.

Plus za reformi, minus za dvig DDV

Türku se zdi zelo dobro, da je vlada reformi pokojninskega sistema in trga dela dala v ospredje in zdaj se o njih vodijo pogajanja. Türk ministra za delo Andreja Vizjaka ocenjuje za dobrega pogajalca, ki se pogaja fleksibilno in z občutkom za vse udeležence.

Pri pokojninski reformi imamo zato "vse možnosti, da uspemo," je dejal, če bo dovolj fleksibilnosti in modrosti, pa ta uspeh po njegovih besedah ni nemogoč tudi pri delovnopravni reformi. Uresničitev reform bi po njegovem mnenju prinesla napredek.

Precej bolj kritičen je do vladnega predloga za dvig stopnje DDV za nekatere storitve in blago, med drugim za časopise in revije. Kot je dejal, je to zelo slab predlog, ki izkazuje temeljno nerazumevanje delovanja demokracije, in poudaril, da po izračunih prihodek v proračunu ne bo bistven, "zato se zdi ravnanje vlade še bolj nerazumljivo". Türk zato upa, da bo v državnem zboru "prevladal razum" in tega predloga ne bodo sprejeli.

Ne verjame v strice iz ozadja

Ponovno kandidaturo pa je, "ne da bi kogar koli posebej spraševal", razglasil marca letos. Dobil je nekaj sugestij od posameznih državljanov in poudaril, da ni imel nobenih organizacij za seboj. Tako tudi ne verjame "v teorije o raznih stricih iz ozadja".

Gre za diskvalifikacijski instrument, je dejal, ki nima nobene podlage. Nadaljeval je, da se je šele po objavi kandidature pojavile razne organizacije in stranke s svojo podporo, ki da je zelo široka in raznovrstna. "Res pa je, da komentatorji te pojave radi poenostavljajo na te ideološke formule, zaradi česar mi pripišejo reči, ki niso natančne," je še dejal predsednik republike, ki drugih kandidatov v predsedniški tekmi ni želel ocenjevati.

Komentarjev 8
  • vanč 16:53 12.oktober 2012.

    Samo DIALOOOOOG .-samo dialooooog,kaj bo pa zmanjkalo pa bom jaz doplačal.S svojim dialooogom sem prepričan da zmoremo, KAJ?Sami srati.

  • vanč 16:53 12.oktober 2012.

    Samo DIALOOOOOG .-samo dialooooog,kaj bo pa zmanjkalo pa bom jaz doplačal.S svojim dialooogom sem prepričan da zmoremo, KAJ?Sami srati.

  • Gelipter 08:17 07.oktober 2012.

    Prej ni verjel, da lahko Slovenija preživi brez tuje pomoči, sedaj ne verjame da ni stricev iz ozadja.Dobro jutro dragi predsednik, a ste dobro spali?