Slovenija
2521 ogledov

Učitelji opozarjajo, da bo takrat že prepozno

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Napovedana predstavitev smernic in posodbljenih modelov pouka za prihodnje šolsko leto 24. avgusta bo občutno prepozna.

Sviz se v celoti strinja z opozorili vodstev vzgojno-izobraževalnih zavodov, da bo napovedana predstavitev smernic in posodobljenih modelov pouka za prihodnje šolsko leto 24. avgusta občutno prepozna. Kot so poudarili, ministrica nadaljuje ignoriranje praktikov in Sviza tudi tokrat ni vključila v načrtovanje novega šolskega leta.

"Mediji so v zadnjih dneh povzeli napoved ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bo upoštevaje epidemiološke razmere predstavilo smernice in posodobljene modele pouka za šolsko leto 2021/22. To naj bi se zgodilo 24. avgusta, torej zgolj teden pred začetkom pouka, kar pa je, kot so že opozorili tudi ravnateljice in ravnatelji, občutno prepozno," so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) zapisali v sporočilu za javnost.

Izpostavili so, da ministrica za izobraževanje Simona Kustec nadaljuje popolno ignoriranje praktikov in da sindikata tudi tokrat ni vključila v razprave in analize o pravkar končanem šolskem letu ter prav tako ne v načrtovanje prihajajočega šolskega leta.

Učitelj z masko | Avtor: Profimedia Profimedia

Opozarjajo na pomanjkanje dialoga

Ob tem so spomnili, da so minuli teden na konferenci Evropskega združenja sindikatov izobraževanja (ETUCE) predstavniki Evropske komisije in učiteljskih sindikatov iz vse Evrope sporočili, da je treba učitelje nujno podpreti pri premagovanju težav, ki jih je porodila pandemija covida-19, in še okrepiti socialni dialog.

Prav nasprotno kot v Sloveniji je bilo v številnih državah dialoga v minulem let po navedbah Sviza več, predstavniki zaposlenih so pri iskanju najboljše rešitve za organizacijo in izvedbo pouka v bližajočem se šolskem letu povabljeni k sodelovanju v delovnih skupinah.

Šolanje od doma Slovenija V naslednjem šolskem letu po spremenjenih modelih

Da se je v času, ko so bili vrtci in šole zaprti, nakopičilo pri zaposlenih, otrocih in njihovih starših mnogo dodatnih težav in da se je treba ustrezno pripraviti na bližajoče se šolsko leto, je junija opozorilo Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije. Že konec marca je Sviz ministrico za izobraževanje pozval k nujnim spremembam pri organizaciji in delu šolske svetovalne službe, a se ta ne odziva, so navedli.

Vrtec | Avtor: Epa Epa

Ministrstvo pozivajo, naj poskrbi za ustrezno prezračevanja

Sviz že vse od začetka pandemije naslavlja na ministrstvo pozive in predloge, ki bi pripomogli k temu, da bi vzgojno-izobraževalni proces lahko potekal v vrtcih in šolah. Zato znova poziva ministrstvo, da naj v vrtcih in šolah poskrbi za ustrezno prezračevanje, sisteme za razkuževanje zraka ter vse ostale potrebne zdravstveno-varnostne ukrepe, s katerimi bo zaščitilo zaposlene in otroke.

Sindikat zahteva, da naj zdaj obvezno tedensko testiranje zaposlenih po načelu zaupanja zamenja samotestiranje na domu. Prav tako mora tudi cepljenje vzgojiteljev, učiteljev in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju proti covidu-19 ostati prostovoljna in svobodna odločitev vsakega posameznika, so še dodali v sindikatu.

Učilnica Jesen in karantene Slovenija Kaj bo jeseni s cepljenimi, če pride do okužbe v razredu? To odgovarja ministrstvo!

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:46 14.julij 2021.

    Učitelji opozarjajo, da bo takrat že prepozno....zato ne čakajte do jeseni ,

  • Avatar R_D
    R_D 13:58 14.julij 2021.

    Kaj bojo te opice opozarjale. Vlada naj za učitelje uvede obvezno cepljenje, za Štruklja pa obvezne analne brise 3X na dan.