Slovenija
7710 ogledov

V naslednjem šolskem letu po spremenjenih modelih

Šolanje od doma Profimedia
V novem šolskem letu se bodo v šolah soočili z nekaterimi novimi situacijami, a pristojna ministrica zagotavlja, da se nanje že pripravljajo.

Aktualno šolsko leto se še ni končalo – uradno se zaključi 31. avgusta – a priprave na novo šolsko leto po besedah ministrice za izobraževanje Simone Kustec že tečejo. "Za nas pravzaprav ni poletnih počitnic tako kot lansko leto," je dejala ministrica. Stroka se že ukvarja s celovito analizo, ukrepi in priporočili, je pojasnila za Odmeve TV Slovenija in dodala, da je odgovornost ministrstva, da strokovna priporočila ustrezno podpre in jim sledi. 

V prihodnjem šolskem letu se tako obeta nadgradnja modelov, ki so se uporabljali že v tem šolskem letu. Spomnimo, na ministrstvu so pripravili štiri modele, po katerih naj bi se izvajal pouk. Model A je pomenil, da se vsi učenci izobražujejo v šoli. Model B je pomenil, da se vsi učenci izobražujejo v šoli v skladu s priporočili NIJZ. Model C je predvideval, da se učenci od 1. do 3. razred izobražujejo v šoli, ostali pa na daljavo. Model D pa je pomenil, da se vse šolsko delo poteka na daljavo. Slednji model je bil v veljavi večji del zadnjega šolskega leta.

Šola in covid | Avtor: Epa Epa

"Ta trenutek intenzivno delamo na nadgradnji modelov za izobraževanje v naslednjem šolskem letu. Imamo dva dela, ki ju nadgrajujemo glede na pozitivne izkušnje po eni strani iz aktualnega šolskega leta, po drugi strani pa tudi na karakteristike epidemiološke situacije v tem obdobju. Skupaj delamo to pedagoška stroka in epidemiološko-zdravstvena stroka. Delamo na temelju obstoječih modelov, kar pomeni, da ne bo nič kaj dramatično drugačnega, bo pa prilagojeno sedanjemu času in pa tem potrebam in možnostim še izboljšanja kvalitete pridobivanja, utrjevanja, usvajanja znanja," je dejala ministrica. Kaj pomeni "prilagojeno sedanjemu času", ni pojasnila.

Prav tako še ni jasno, kako bodo v šolah postopali v primeru morebitnih karanten posameznih oddelkov, ko bodo v oddelkih tudi cepljeni otroci. Lahko bo namreč prišlo do primerov, ko bo v razredih nad 12 let del učencev precepljen, del pa ne. Do sedaj so to reševali tako, da so v karanteno v primeru okužbe v razredu poslali cel razred. 

samotestiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Obvezno testiranje učencev in dijakov?

Se pa zdi, da v prihodnjem šolskem letu lahko pričakujemo spremembe, ko gre za testiranje učencev. Ministrica je ob predstavitvi rezultatov letošnje mature dejala, da je testiranje sestavni del šolskega procesa v večini evropskih držav. "Dvakrat na teden, obvezno, praviloma v šolah. Mi smo se o tem veliko pogovarjali ob koncu šolskega leta. Ampak verjemite mi, če želimo varno izobraževanje v prostorih šole, potem je to nekaj, o čemer se ne smemo več pogovarjati ali da ali ne," je komentirala za portal N1.

Na ministrstvu so za zurnal24.si dejali, da bodo posebno pozornost tem tematikam namenili na konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov. Lani je ta potekala konec avgusta, nekaj dni pred začetkom novega šolskega leta. Glede na izkušnje iz lanskega leta lahko tako večino odgovorov na vprašanja, ki se zastavljajo že sedaj, pričakujemo tik preden bodo šole spet odprle svoja vrata za učence in dijake.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • izy 11:10 13.julij 2021.

    Upam, da bodo v tem poletnem času predvsem delali, da bo sistem na daljavo delal in da bodo tokrat PRIPRAVLJENI in posodobili strežniško infrastrukturo.