Slovenija
7052 ogledov

Kaj bo jeseni s cepljenimi, če pride do okužbe v razredu? To odgovarja ministrstvo!

Učilnica
Kako bodo reševali karantene v razredu, ko bo polovica otrok cepljenih, polovica pa ne?

"Ključno sporočilo je, da za cepljene osebe karantena ne velja," je 15. junija 2021 sporočil v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. "Cepljenje je sedaj tako dostopno, da bo vplivalo na potek epidemije in življenje posameznikov. Karantene ob prehajanju meja ter omejitev gibanja znotraj države so za cepljenje preteklost. S tem lahko tudi pomagamo, da se bodo ljudje za cepljenje lažje odločili." 

Mario Fafangel, epidemiolog Covid-19 Zdravje Mario Fafangel sporočil pomembno novico za cepljene

Kaj bo to v primeru tesnega stika z okuženo osebo pomenilo za posamezne razrede in šole, še ni znano. Jeseni se namreč lahko pojavijo situacije, ko bo v razredih učencev nad 12 let, ki se že lahko cepijo, del učencev precepljen, del pa ne. Do sedaj so to reševali na način, da so v karanteno v primeru okužbe v razredu in tesnih kontaktov poslali ves razred, ki je imel v tem času šolanje na daljavo. 

Ministrstvo še nima odgovora

"Na vprašanja, ki ste nam jih zastavili, vam ta trenutek še ne moremo odgovoriti," so nam na vprašanje, kako bodo šole postopale v takih primerih odgovorili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec. "Lahko pa povemo, da bo Zavod RS za šolstvo pred začetkom novega šolskega leta organiziral že 7. konferenco ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Republiki Sloveniji. Konferenca bo potekala v okviru dogodkov, ki so umeščeni v predsedovanje Republike Slovenije Evropski uniji, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Glede na epidemiološko stanje v državi se bomo odločili za ustrezen način izvedbe." 

Covid-19 Slovenija Mario Fafangel s pomenljivim sporočilom vsem v Sloveniji

Pojasnjujejo, da bo konferenca namenjena predstavitvi novosti v vzgoji in izobraževanju v šolskem letu 2021/22, ki bodo temeljne za uspešno vodenje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. "Posebna pozornost bo posvečena razmisleku o tem, kako premostiti primanjkljaje šolanja na daljavo ter o digitalnem okolju za interaktivno rabo kurikularnih dokumentov (učnih načrtov in podpornih gradiv)," so zapisali pri MIZS. "Ravnateljice in ravnatelji bodo skupaj s tujimi in domačimi strokovnjaki razmišljali in razpravljali o predlaganih aktivnostih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda RS za šolstvo za zmanjšanje neželenih posledic, ki so nastale zaradi specifike izvajanja pouka v tem šolskem letu. Plenarni predavatelji bodo, med drugim, predstavili tudi, kako pripraviti učitelje in učence na izzive prihodnosti."

Zadnji šolski teden v karanteni 310 učencev in dijakov

Podatke o aktualnih okužbah učencev in učenk ter karantenah razredov najdete na tej povezavi. Zadnji šolski teden je bilo glede na te podatke aktivno okuženih 35 oz. 0,01 odstotka učencev in dijakov ter 12 zaposlenih oz. 0,02 odstotka. V karanteni je bilo 13 oz. 0,13 oddelkov v karanteni pa skupaj kar 310 otrok. 

 | Avtor:

 | Avtor:
 | Avtor:

Sedanja precepljenost je premalo, če se razširi delta

Epidemiološka situacija v Sloveniji in tudi sicer v Evropi se umirja, a skrbi širjenje različice delta v Veliki Britaniji, kjer se je epidemiološka krivulja kljub mnogo višji precepljenosti kot pri nas dvignila navzgod. O večji pojavnosti delte poročajo tudi s sosednje Italije, prav tako je prevladujoča v portugalski Lizboni. 

Slovenski imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan je prejšnji teden dejal, da s tesnobo čaka na jesen, saj ga skrbi precepljenost v Sloveniji, ki ne bo zadostovala, če se jeseni pri nas razširi mnogo bolj kužna delta različica virusa. V tem primeru ne izključuje ponovnega zapiranja države oz. posameznih segmentov družbe, začenši z javnimi prireditvami in ponovno gostinskimi lokali.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

Delta različica skrbi tudi zato, ker se širi predvsem med neprecepljenimi mladmimi, saj otrok do 12 leta trenutno sploh ni mogoče cepiti. "Lastnost delte je predvsem ta, da je še bolj nalezljiva od alfa različice, kar pomeni, da bo, ko bo prišla k nam in zanesljivo bo, prevladala," opozarja Ihan. "Pri cepljenih ljudeh tudi ta različica ne bo povzročala težje oblike bolezni, jo bodo pa tudi cepljeni do neke mere prenašali. Manj kot necepljeni, a vendar. Ta različica je tako nalezljiva, da se  zelo širi tudi med mladimi. Med šolsko populacijo in mladimi, ki verjetno ne bodo precepljeni, se bo ta različic izrazito širila, mladina pa bo bolezen prenašala na vse, ki ne bodo cepljeni. Zato je treba zaščititi starejše, da ne bodo zbolevali in polnili bolnišnic."

Po podatkih Sledilnika so do sedaj cepili 5.735 oseb v starostni skupini pod 17 let, kar pomeni približno 1,5 odstotka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • pravičnik77 06:46 29.junij 2021.

    cepljen ima licenco 007, pravico do ubijanja s Covid 19

  • igorgeus 13:15 28.junij 2021.

    če za cepljene karantena ne velja in virus se veselo širi. samo da ci cepljen, če si bolan ali ne, ni važno. logično, kajne?

  • sam1 07:30 28.junij 2021.

    Torej bodo cepljeni,ki se bodo okužili,nemoteno širili virus naprej,kot se je to dogajalo po domovih za starejše,ko so masovno zboleli ravno cepljeni.....