Slovenija
29598 ogledov

Mario Fafangel s pomenljivim sporočilom vsem v Sloveniji

Mario Fafangel, epidemiolog Vlada RS Mario Fafangel, epidemiolog
"A se zavedamo privilegija, ki ga imamo?"

"Se ne konča, dokler se ne konča za vse," je na Twitterju zapisal v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. "Pa pomislite za trenutek, da imamo v Sloveniji 547.177 neizkoriščenih odmerkov cepiva. A želimo končati s to pandemijo ali ne? A se zavedamo privilegija, ki ga imamo?"

Mario Fafangel Intervju Slovenija Dr. Mario Fafangel: "Okoli 40 odstotkov okužb je asimptomatskih"

S tem sporočilom je pospremil objavo videa, ki prikazuje, kako se z epidemijo covida in dobavljanjem cepiv soočajo v Nepalu.

Po njegovi oceni bi bilo sicer dobro tudi, da bi razširili mrežo cepilnih mest, da bi se čimbolj približali ljudem. 

V začetku tedna so z NIJZ, kjer epidemiološka služba ponovno aktivno spremlja stike okuženih, sporočili, da osebam, ki bodo cepljene, ne bo treba v karanteno, tudi če bodo v tesnem stiku.

Mario Fafangel, epidemiolog Covid-19 Zdravje Mario Fafangel sporočil pomembno novico za cepljene

"Ključno sporočilo je, da za cepljene osebe karantena ne velja. Cepljenje je sedaj tako dostopno, da bo vplivalo na potek epidemije in življenje posameznikov," je tedaj dejal Fafangel. "Karantene ob prehajanju meja ter omejitev gibanja znotraj države so za cepljenje preteklost. S tem lahko tudi pomagamo, da se bodo ljudje za cepljenje lažje odločili."

Institut Jožef Stefan v prognozi gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji sicer piše, da epidemija lepo upada. "Po kriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v zeleno pa bomo predvidoma prešli že v nedeljo, ker so se spremenili kriteriji," napoveduje Matjaž Leskovar s IJS.

mestni utrip Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: IJS sporočil, kdaj bomo zeleni po EU kriterijih!

A vprašanje ostaja, kaj se bo zgodilo jeseni, če se bo tudi pri nas razširila bolj nalezljiva indijska različica virusa. V Veliki Britaniji, kjer imajo mnogo višjo precepljenost kot pri nas, se je krivulja zaradi le te kljub precepljenosti in poletju obrnila strmo navzgor.

"Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, mora R ostati pod 0,6, kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo, upajmo, da tudi jeseni in pozimi," ocenjujejo pri IJS. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • martin72 15:53 21.junij 2021.

    Gospod Fafangel,bili ste edini ki sem vam verjel in zaupal,zdaj vam ne verjamem vec in tudi ne zaupam,vi se pa lahko naprej trudite prepričevati ljudi kolikor hočete, mene ne boste prepričali.

  • Janez 07:41 19.junij 2021.

    Od Fafangela bi pričakoval vsaj to, da bo povedal zakaj cepivo ostaja in katero cepivo ostaja. Ne kriviti naroda za napake, ki jih dela vlada!! Narod ni nor, čeprav bi radi nekateri to prikazali kot dejstvo! Lahko je narod zaveden, ni pa nor!!

  • Albatroz 06:43 19.junij 2021.

    Če bi politika opravljala svoje delo in se ne mešala bi bilo vse drugače, najbolj pa je odvisno zaupanje ljudi. Cepivo Jansen je vlada podarila in želi cepit z Avstro ki je najbolj nezaupljiva je pa iz Madžarske dobrega kolega JJ.