Zdravje
47813 ogledov

Mario Fafangel sporočil pomembno novico za cepljene

Mario Fafangel, epidemiolog Vlada RS Mario Fafangel, epidemiolog
Še ena "ugodnost", zaradi katere se bodo ljudje hitreje odločali za cepljenje.

Epidemiološka služba pri NIJZ je začela spet aktivno spremljati stike oseb s potrjeno okužbo sars-cov-2. 

Karantena za cepljene je preteklost

"Sistem je začel danes veljati, vsi primeri, ki so pozitivni od 14. junija bodo obravnavani s strani epidemiološke službe," je v današnji izjavi povedal v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel

"Ključno sporočilo je, da za cepljene osebe karantena ne velja. Cepljenje je sedaj tako dostopno, da bo vplivalo na potek epidemije in življenje posameznikov. Karantene ob prehajanju meja ter omejitev gibanja znotraj države so za cepljenje preteklost. S tem lahko tudi pomagamo, da se bodo ljudje za cepljenje lažje odločili."

Mario Fafangel, NIJZ

Pojasnil je, da je obveščanje kontaktov v Sloveniji možno po treh poteh, in sicer digitalno preko aplikacije OstaniZdrav, kar bi prišlo v poštev in bilo lahko zelo učinkovito, če bi jo uporabljalo zadostno število ljudi, preko epidemiološke službe in s samoobveščanjem posameznikov s potrjeno okužbo sars-cov-2. 

Milan Krek, direktor NIJZ Zdravje Takšno jesen nam napoveduje Milan Krek

"Digitalizacija je posodobitev sto let starega ukrepa, ki je primeren za 21. stoletje," je dejal Fafangel. "Aplikacija bi lahko, simultano ob potrditvi izvida, obvestila stike. To bi delovalo, če bi jo ljudje uporabljali."

Druga pot je, da zbolela oseba sama obvesti svoje visoko rizične stike, kar naredi, ker ne želi sodelovati z epidemiološko službo ali v primeru, da epidemiološka služba ne zmore kontaktirati vseh stikov. Tak način obveščanja kontaktov je bil v veljavi v času epidemije, ko je bilo obolelih preveč, da bi lahko epidemiološka služba sama opravljala obveščanje. 

Epidemiologi bodo spet obveščali stike

Ker je potrjenih okužb sedaj manj, bo epidemiološka služba lahko sama poklicala vse kontakte, ter preverila oz. potrdila, ali so res bili v visoko tveganem stiku. "To v grobem pomeni stik manj kot 15 minut na razdalji manj kot dva metra ali več kot 15 minut v zaprtem prostoru," je na vprašanje novinarjev, kaj pomeni tesen stik, povedal Fafangel. 

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Novice: Krivulja potrjenih okužb še naprej narašča - Mestni utrip Covid-19 Slovenija Novi podatki: Še en dan z vrhunskimi številkami!

Na podlagi karantenske odločbe bo lahko posameznik uveljavljal pravice, da bo lahko deset dni doma - to bo lahko storil po digitalni poti preko e-uprave ali pa bo, v primeru, da nima tovrstnega dostopa, prejel na svojo željo pošto na dom. 

Epidemiološka služba bo imela na voljo 70 oseb, ki bodo lahko spremljali stike. "Koliko jih bomo lahko obdelali, se bo pokazalo v kratkem," je dejal Fafangel. "Nekdo ima lahko samo en tvegan stik, drugi jih ima več. Tedensko bomo objavljali poročila, iz katerih bo razvidno, koliko primerov je bilo obdelanih, koliko oseb ni želelo sodelovati in podobno."

Milan Krek Zdravje Krek: "Danes žanjemo sadove tega ukrepa"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • mph 08:27 16.junij 2021.

    Edino pravilno, cepljenje pa je civilizacijska odgovornost, kot sem enega zdravnika prebral.

  • pravičnik77 19:42 15.junij 2021.

    In Papanadangel bo še vedno trdil, da ne izsiljujejo ljudi za ceplenje...

  • suineg7878 19:28 15.junij 2021.

    Hvala za takšno pomoč. Ustvarjate farmakomafijski apartheid, ne pa pomagate!