Zdravje
21217 ogledov

Takšno jesen nam napoveduje Milan Krek

Milan Krek, direktor NIJZ Vlada RS Milan Krek, direktor NIJZ
Direktor NIJZ o tem, kakšna jesen nas čaka.

"Situacija s tem virusom je taka, da nikoli ne veš, kje si, ker ima virus izredno veliko sposobnost variabilnosti in se izredno dobro prilagaja okolju," je na današnji tiskovni konferenci na vprašanje, kaj nas čaka jeseni, odgovoril direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Milan Krek. "Razlog, da nam gre sedaj bolje, je predvsem v cepljenju. Dosegli smo točko precepljenosti, ki pomembno vpliva na zaščito prebivalstva. Virus se zato težje širi in na tem nivoju bo ostalo tudi čez poletje."

Milan Krek Zdravje Krek: "Danes žanjemo sadove tega ukrepa"

Kakšna bo jesen, je po oceni Kreka še velika neznanka. "Ne vemo, ali bomo dobili kakšen nov sev virusa, ki bo lahko bolj napadalen, bolj virulenten, lahko dobimo tudi sev, kjer cepiva ne bodo popolno prijela in bomo imeli večji problem," je dejal Krek. "Jeseni bo na epidemijo vplivalo tudi vreme, saj se bomo več zadrževali v zaprtih prostorih. Pomembno je prezračevanje, potrebne bodo investicije v prezračevalne sisteme, tako da bodo prilagojeni temu virusu, pozitivno pa lahko prezračevanje vpliva tudi na širjenje preostalih virusov."

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju Covid-19 Zdravje Toliko ljudi še prijavljenih za prvi odmerek

"Če se bomo cepili, nas čaka lepa jesen"

Dodal je, da se bodo odkrivali "še dodatni elementi, ki omogočajo hitrejše širjenje virusa". "Vsak ukrep, ki ga izvedemo, poskuša virus zaobiti," je poudaril Krek. "Naprej bodo šli tisti virusi, ki bodo zaobili naše ukrepe. Tisti, ki smo jih obvladali, bodo pomrli, ker se ne bodo mogli širiti in razmnoževati. Če bomo dobro obvladovali preventivne ukrepe in se precepili, potem nas čaka lepa jesen, sicer težko garantiram, kako bo."

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Sredi julija 51 okužb, "če se kaj ne zgodi vmes"

Napovedi kažejo, da bomo nekje sredi julija še naprej imeli okoli 51 okužb dnevno in da se bo ta epidemični val verjetno končal nekje avgusta, "če se nam kaj ne zgodi vmes," opozarja Krek.

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Odlične novice, tako malo okužb že dolgo ne!

Po kazalnikih EU je samo koroška regija v oranžni fazi, medtem ko so vse ostale še vedno v rdeči. Skladno s kazalniki EU je za prehod v oranžno fazo treba izpolniti pogoj, po katerem je 14-dnevna incidenca od 50 do 150 in je delež pozitivnih testov PCR 4 odstotke ali nižji oziroma je 14-dnevna incidenca nižja od 50 na 100.000 prebivalcev in je delež pozitivnih testov PCR 4 odstotke ali več. Za prehod v zeleno fazo mora biti 14-dnevna incidenca nižja od 25 primerov na 100.000 prebivalcev in delež pozitivnih testov PCR 4 odstotke ali manj.

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

"Zaradi sevov, ki so prisotni in se bodo še razvili, je treba imeti vedno na umu preventivne ukrepe," je dejal Krek.

50-odstotna precepljenost sredi julija

50-odstotno precepljenost bomo po oceni Kreka dosegli konec junija ali v sredini julija. "Treba je biti potrpežljiv in delati na tem," je dejal Krek. "Prosil bi prebivalce, naj se cepljenja udeležijo, ker to omogoča drugačen način življenja njim in vsem ostalim. Če se bomo udeleževali cepljenja, bomo imeli dobro izhodišče za jesen, odprte šole in vse ostalo. Če se ne bomo cepili, bomo imeli jeseni težave. V tem trenutku je pomembno, da imamo cepljenje, a cepljenje ni dovolj – pomembni so tudi preostali ukrepi."

Mestni utrip v Ljubljani v času covid-19 Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Velike razlike med najboljšo in najslabšo regijo!

Izraelski podatki po besedah Kreka kažejo, da so že pri 55-odstotni precepljenosti dosegli dober rezultat. "Vprašanje je, kako bo pri nas," je poudaril Krek. "Ni dovolj cepljenje, ampak tudi to, kako se obnašamo. Cela vrsta kulturnih razlik je med nami in Izraelom, podatkov ni mogoče enostavno prenašati. Izraelci so pokazali, da se epidemija umirja pri 50 in več odstotni precepljenosti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • JZekspert 10:26 16.junij 2021.

    Znebiti se moramo vseh teh ''krepko zrejenih virusov''...! Samo od nas je odvisno, kako dolgo bomo to še prenašali!

  • Carbon 18:54 14.junij 2021.

    Vesel bozic, bozicek krek!

  • Solton 17:51 14.junij 2021.

    upam da čimprej spet vse zaprejo, da bo vsaj mir...