Slovenija
10347 ogledov

Novi podatki: Odlične novice, tako malo okužb že dolgo ne!

Covid-19 Profimedia
Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb se je še znižalo.

Ob 1.023 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 24 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 2,3 odstoten. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je še znižalo in znaša 147, prav tako je nižja 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki znaša 130. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 57 novih okužb, to pomeni skoraj 60 odstotni padec, a je bilo tudi opravljenih za nekaj več kot 20 odstotkov manj PCR testov.

Tako malo potrjenih okužb ni bilo že od 6. septembra, ko so potrdili 25 novih primerov sars-cov-2, a je bilo opravljenih bistveno manj PCR testov (le nekaj ćez 700).

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 300. 

Po evropskih kriterijih pa nismo še zeleni, ampak ustrezamo t. i. oranžni fazi. "V zeleno bomo predvidoma prešli v prvi polovici julija," ocenjuje Matjaž Leskovar, ki za Institut Jožef Stefan pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. Reprodukcijsko število je ocenjeno na približno R=0,65. "Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, mora R ostati pod 0,65, kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspelo."

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 152. V drugem valu se je do zdaj po ocenah IJS okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,3 odstotka oz. približno vsak 350. prebivalec.

Zeleni bi lahko bili v prvi polovici julija

14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je 133. "Glede na semafor EU smo v oranžni fazi," pišejo pri IJS. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prešli v prvi polovici julija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije."

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Leo_Genthner 17:05 14.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Ender3 14:43 14.junij 2021.

    Samo še po Slovenskih medijih se po defoltu pišejo prispevke na temo korone. Kaj ni čas, da narod malo predahne od številk, napovedi, ugibanj, kaj se bo morda zgodilo. Vse bi bilo verjetno drugače, če bi imeli bolj kompetentno in ...prikaži več odgovorno vlado in izbrano stroko.

  • Kirka 11:26 14.junij 2021.

    Kot smo bili v času "pandemije" med "boljšimi" v številu okuženih in umrlih, moramo sedaj biti med boljšimi pri umirjanju te blazno nalezljive in smrtonosne bolezni. Ni več €€€€. In aviončki bodo poleteli. Če ne bo denarja za gorivo, pa kar papirnati.