Zdravje
2606 ogledov

Krek: "Danes žanjemo sadove tega ukrepa"

Milan Krek
1/8
Vlada RS
Z začetkom poletja se zmanjšuje tudi število okuženih s covidom-19. Trend zmanjševanja novih primerov je viden tudi v Sloveniji.

Število okuženih s covidom-19 v svetovnem merilu v zadnjih tednih pada. V Evropi smo zabeležili velik padec, medtem ko pa je na južni polobli, kjer počasi prehajajo v zimski čas, obremenjenost s covidom-19. 

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

V Evropi se razmere bistveno izboljšujejo, ko gre za nove okužbe, kot tudi ko gre za število  umrlih na milijon prebivalcev, saj se to število – z izjemo Bolgarije – bistveno znižuje. Večji prirast novo odkritih primerov v zadnjih 14 dnevih (na 100.000 prebivalcev) beležijo le na Malti, Islandiji in Portugalskem. 

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Tudi v Sloveniji se v zadnjih tednih trend lepo obrača navzdol. "Takšne številke že zelo dolgo nismo imeli," je današnje podatke komentiral Milan Krek, direktor NIJZ. Stanje v domovih za starejše občane je trenutno dobro in predstavlja dobro osnovo za pripravo na jesen, če bi se virus takrat spet pojavil in bi prišlo do izbruha. Število smrti se je znižalo tudi v populaciji izven domov starejših občanov. "Če ne bi imeli cepljena, bi bila epidemija bistveno hujša," je dejal Krek. 

epidemija covid-19 podatki | Avtor: NIJZ NIJZ

Iz podatkov je razvidno, da starejši od 65 let ne zbolevajo več tako hitro in pogosto, posledično je manj hospitalizacij in umrlih. Vse to je posledica tega, da se je cepljenje začelo z najbolj ogroženo skupino in tako "danes žanjemo sadove tega ukrepa", je dejal Krek.  

Krek opozarja, da se je kljub cepljenju treba držati vseh že dobro poznanih ukrepov - primerna razdalja, higiena rok in kašlja, nošnja mask in prezračevanje prostorov.

Mestni utrip v Ljubljani v času covid-19 Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Velike razlike med najboljšo in najslabšo regijo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
 • Leo_Genthner 17:05 14.junij 2021.

  Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar MS
  MS 14:50 14.junij 2021.

  Razvoj cepiva je podvig znanosti, zdaj potrebujemo še podvig populacije, ker samo cepivo ne bo rešilo niti enega življenja – cepljenje ga bo - in ga je v preteklosti že rešilo nekaj milijonom ljudi! Skrb vzbuja to, da informacije o ...prikaži večo cepivu proti covidu-19, ki temeljijo na znanosti in dejstvih, še niso zaobjele kar nekaj Slovencev, ki so pod vplivom antivakserjev in naivno verjamejo v nekakšne abotne teorije globalne zarote ko naj bi s cepljenjem pomorila del populacije!

 • rd2dmk2 13:16 14.junij 2021.

  manjše število okuženih.. pa.. kdor ni umrl, je pa prebolel.. cepl ste pa samo tiste, ki hočjo bit frajerji v grčiji in tam okol. in zdej so tud tam okol. tak da. higijeno rok in ostalo ... škarje v roke, ...prikaži več, pa obrit tisto šavje, tam not ni sam kovid ampak je še kaj od španske gripe ostal. potem bo pa mir za vselej.