Slovenija
7400 ogledov

Najnovejša prognoza: IJS sporočil, kdaj bomo zeleni po EU kriterijih!

Novice: Krivulja potrjenih okužb še naprej narašča - Mestni utrip Saša Despot
Zeleni bomo še prej, kot je bilo sprva napovedano.

Institut Jožef Stefan v prognozi gibanja epidemije covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija lepo upada. "Po kriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v zeleno pa bomo predvidoma prešli že v nedeljo, ker so se spremenili kriteriji," napoveduje Matjaž Leskovar s IJS. "Reprodukcijsko število R je v zadnjem obdobju strmoglavljalo, predvidoma zaradi prehajanja v toplejši letni čas in počitniško obdobje, uvajanja aktivnega sledenja stikov ter cepljenja."

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,53. "Da bi preprečili možnost naraščanja bolj kužnih različic virusa, mora R ostati pod 0,6, kar nam bo z dovolj hitrim cepljenjem predvidoma uspevalo, upajmo, da tudi jeseni in pozimi," pišejo pri IJS. 

Tedensko povprečje dnevno potjenih okužb je 92. 

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,15 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 700. prebivalec.

"14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je 90. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prešli že v nedeljo, ker so se spremenili kriteriji (ECDC pri izračunu deleža pozitivnih testov upošteva tudi HAT)," napovedujejo pri IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije."

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.