Zdravje
16715 ogledov

Alojz Ihan: S tesnobo pričakujem jesen, delta bo zagotovo prišla v Slovenijo

Alojz Ihan Profimedia
Zaradi nizke precepljenosti in različice delata je jeseni spet možno zapiranje.

Slovenski imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan je pogovoru v Studio Evropa dejal, da s tesnobo pričakuje jesen zaradi prenizke precepljenosti zlasti med starejšimi.

"Če bi bili zelo aktivni, z mobilnimi enotami, neposredno komunikacijo, podobno kot je pri programu Svit, če bi se obrnili na vse neposredno ogrožene na različne načine, bi bilo možno ta trend obrniti," je za Odmeve pri RTV SLO o nizki precepljenosti v Sloveniji povedal Ihan. "Treba je povedati, da se je odnos do cepljenja pri covid-19 obrnil. Če samo pomislimo, da so starejši od 65 proti gripi precepljeni le 10-odstotno, se generacija, ki je za cepljenje najbolj pripravljena, cepi koliki 80-odstotno."

Vlak, železniška postaja, izlet, potovanje Slovenija Evropsko digitalno potrdilo ne bo uporabno le za poletni dopust

A dodal je, da najbolje zase skrbijo 65-letniki. "Imamo manko pri starejših, 70-letniki in starejši, ki so najbolj ogroženi, se cepijo najmanj," je dejal Ihan. "50-letniki so populacija, ki očitno sebe smatra za zelo neobčutljivo na okužbe. Če ne bomo teh dveh generacij precepili vsaj 90-odstotno, bomo jeseni morali žrtvovati veliko življenja, ki ga zdaj res ne bi hoteli več žrtvovati - prireditve, športna tekmovanja, turizem in tako naprej."

Najbolj skrbi nova različica virusa sars-cov-2 delta. "Njena lastnost je predvsem ta, da je še bolj nalezljiva od alfa različice, kar pomeni, da bo, ko bo prišla k nam in zanesljivo bo, prevladala," je opozoril Ihan. Pri cepljenih ljudeh tudi ta različica ne bo povzročala težje oblike bolezni, jo bodo pa tudi cepljeni do neke mere prenašali. "Manj kot necepljeni, a vendar. Ta različica je tako nalezljiva, da se  zelo širi tudi med mladimi. Med šolsko populacijo in mladimi, ki verjetno ne bodo precepljeni, se bo ta različic izrazito širila, mladina pa bo bolezen prenašala na vse, ki ne bodo cepljeni. Zato je treba zaščititi starejše, da ne bodo zbolevali in polnili bolnišnic."

Covid-19 | Avtor:

Spregovoril je tudi o razočaranju nad rezultati tretje faze cepiva curevac, ki naj bi ga proizvajal tudi Novartis. "Za nas, ki dnevno spremljamo, je to izrazito presenečenje," je dejal Ihan. "Po rezultatih, s katerimi so nas zalagali, ni bilo videti, da bi lahko bila tretja faza tako relativno neuspešna. A očitno se to dogaja in to je seveda lahko kar precejšen negativen učinek na dostopnost cepiv v evropski skupnosti."

Covid-19 Covid-19 Zdravje Novi podatki: Vrhunski rezultati, dosegli smo še en mejnik!

Kdaj bo za cepljene potreben obnovitveni odmerek, še ni jasno. "O tem se bo treba še pogovarjati, predvsem se bodo kmalu dobile izkušnje iz držav, kjer so že precepljeni," je dejal Ihan. "Izrael je testna država, kjer se bo zelo kmalu videlo, kako si država, ki je precepljena, ne dovoli zapirati mej. Za zdaj rezultati kažejo, da verjetno ne bo potrebnega ponovnega odmerka, mogoče za rizične populacije, v DSO, ker se starejši slabše odzivajo na cepiva. Mislim, da imamo predvsem problem, kako prvič precepiti."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Kmodri 21:57 22.junij 2021.

    Prav ima!

  • Avatar Leon
    Leon 15:02 22.junij 2021.

    Diktatura bande štirih #kolumna ! Alojza se jim lahko pridruži . Z objavo zapisnikov strokovne skupine za covid-19 smo dobili dokaz, da nas vodijo slave in oblasti željni sociopati, ki se ne želijo vživeti v težave ljudi. https://necenzurirano.si/clanek/mnenja/diktatura-bande-stirih-kolumna-879308

  • Avatar Leon
    Leon 14:57 22.junij 2021.

    Alojz ,Alojz ...kaj ti je bilo tega treba ,pa tako dobro si izgledal .