Zdravje
10208 ogledov

Novi podatki: Vrhunski rezultati, dosegli smo še en mejnik!

Covid-19 Profimedia
Število aktivnih primerov se je še znižalo.

V nedeljo so ob 805 opravljenih PCR testih potrdili 19 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 2,4 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 6.674 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Sedemdnevno povprečje okužb se je še nekoliko znižalo in znaša 75,6, 14 dnevno povprečje okužb, ki se upošteva pri evropskem semaforju (ne)varnih držav, se je tudi znižalo in znaša 74,4. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko so potrdili 24 novih okužb, to pomeni 25 odstotni padec, kar je spet dober podatek.

Glede na vladni semafor se nahajamo v zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 300.

Glede na EU kriterije smo trenutno rahlo pod mejo zelene faze, a ECDC bo zemljevid prilagodila novim podatkom šele v četrtek. Slovenija je sicer na tem zemljevidu razdeljena na zahodno in vzhodno regijo, pri čemer se lahko zgodi, da bo vzhodna že obarvana zeleno, zahodna pa bo še naprej oranžna.

 | Avtor:

Skrbi širjenje indijske različice

Epidemija se sicer v Evropi umirja, a skrbi širjenje t. i. različice delta (znana tudi kot indijska različica virusa), ki je prevladujoča v Veliki Britaniji, a narašča tudi v drugih evropskih državah. Roman Jerala s Kemijskega inštituta na Twitterju opozarja, da jo je v Italiji že 26 odstotkov. "Vprašanje je samo, kdaj bo različica delta povzročila rast okužb v Sloveniji, oktobra ali že avgusta," pravi Jerala. "Prosim čim prej izkoristite priložnost izbire cepiv in razložite pomen cepljenja neodločenim, da se izognemo nadaljnjim žrtvam in omejitvam."

Medtem ko epidemija v večini evropskih držav upada, v Veliki Britaniji narašča, kljub veliko večji precepljenosti kot pri nas. Razlog je prevladujoča različica delta, ki je izpodrinila prejšnjo različico alfa (britanska različica), ki je še vedno prevladujoča v Sloveniji.

Da se delta ne bo razširila, bi potrebovali večjo precepljenost

Podobna situacija je bila februarja, ko je na Britanskem otoku začela primat prevzemati britanska različica virusa. Drugje, tudi v Sloveniji je epidemija upadala, a z dvomesečnim zamikom je britanska različica prišla tudi v Slovenijo in povzročila nov porast primerov, saj je veliko bolj kužna od različic, ki so bile prej prisotne v naši državi. Za različico delta se ocenjuje, da je 65 odstotno bolj nalezljiva kot britanska različica, zato je potrebna veliko večja precepljenost, da bi epidemijo lahko zamejili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 101
  • igorgeus 19:04 21.junij 2021.

    Kako bi precepljenost lahko vplivala ma epidemijo, ce pa cepljeni lahko zbolijo in prenasajo virus, ce lahko prosim razlozite v clanku.

  • dani5 14:18 21.junij 2021.

    Finski parlament. https://www.facebook.com/stoplaznivimmedijem/videos/229375478773453

  • krucefiks 11:42 21.junij 2021.

    tudi če bo nula,bo 4 val ,nč bat ,dokler je toliko ovc sploh ne bo težav