Slovenija
27789 ogledov

Evropsko digitalno potrdilo ne bo uporabno le za poletni dopust

Potovanje z letalom; letalo Profimedia
Evropsko digitalno covid potrdilo, ki ga bodo priznavale vse države članice, prihaja v veljavo in uporabo 1. julija 2021. 15 držav članic ga je že uvedlo. Kaj vse prinaša in kako bo olajšalo naša potovanja?

Potrdilo bo brezplačno, na voljo pa bo v digitalni ali tiskani obliki. Vsebovalo bo QR kodo. Z njim bodo posamezniki lahko dokazali, da so bili cepljeni, da so prejeli negativen rezultat testa ali pa da so bolezen preboleli. V praksi to pomeni tri različna potrdila. S pomočjo skupnega okvira EU bodo potrdila veljavna in preverljiva po vsej Evropski uniji, a ne bodo veljala kot potovalni dokument.

O tem, kaj bo prineslo potrdilo, kako bo z okrevanjem turizma ter kaj pomenijo nove različice virusa in kaj lahko pričakujemo jeseni, so v Studiu Evropa spregovorili sogovorniki iz področij politike, turizma in zdravstva.

Evropsko digitalno potrdilo bo v veljavi od 1. julija

Evropska poslanka Ljudmila Novak je uvodoma pojasnila, da so izhodiščne točke v parlamentu zajemale tudi prizadevanja, da bo potrdilo enotno za vse državljane brez diskriminatornih pogojev, prav tako pa tudi, da bi bilo testiranje brezplačno ali čim cenejše. Evropski poslanec Klemen Grošelj je v zvezi s tem dodal, da v praksi že prihaja do izzivov. Nekatere države so namreč že napovedale, da ne bodo dosegle cilja do 1.7. Prav tako ponekod PCR testi ne bodo brezplačni. Države so si poleg tega ohranile pristojnost sprejemanja dodatnih ukrepov, kar pomeni, da bomo lahko doživeli različne izkušnje pri potovanjih. Kot je dejal Grošelj, se boji, ''da bo QR koda dodatno upočasnila prehode meja,'' in ob tem dodal nasvet, da imamo na poti pri sebi še vedno kartonček o cepljenju.

Brezplačno ali vsaj cenovno dostopno bo postalo tudi testiranje. V ta namen bo EU namenila dodatnih 100 milijonov evrov.

Matej Knaus, predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije, je pojasnil, da ostaja izziv dostopnosti do elektronskih podpisov, tudi zaradi nedostopnosti cepljenja vseh državljanov, za kar bi morali nediskriminatorno zagotoviti ustrezna testiranja za vse.

Alojz Ihan, mikrobiolog in imunolog, je napovedal, da lahko pričakujemo še nadaljnje umirjanje epidemije, a da bo delta različica koronavirusa sčasoma prisotna tudi pri nas. V jesenskih mesecih se bo širila večinoma med mlajšo populacijo. Zato je opomnil na pomembnost precepljenosti, da ne bo ponovno prišlo do preobremenitve zdravstvenih ustanov. S cepljenjem se zagotovi čredna imunost, zmanjša se možnost mutacije virusa, potek morebitne bolezni pa je tudi blažji.

En odmerek cepiva je v Sloveniji prejelo 38 % prebivalstva, dva pa 28 %.

Kaj torej omogoča zeleno digitalno covidno potrdilo?

Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na MZZ, je izpostavil, da države članice ohranjajo možnost pozitivne diskriminacije. Imetniku QR kode bo omogočeno, da lažje in brez dodatnih pogojev obišče kulturne, športne prireditve, uporablja javni prevoz … opredelitev te možnosti pa bo ostala na ravni nacionalnih držav. Torej bo lahko prišlo do različnih praks pri uporabi potrdila. Za imetnike potrdila bodo pogoji pri potovanjih po EU enaki. Kot je še dodal, barve regij v EU spreminjajo pogoje potovanj tja in nazaj v Slovenijo, s QR kodo pa naj bi se to postopoma poenotilo.

Grošelj je v zvezi s tem dodal, da zelena prepustnica omogoča relativno standardiziran prehod meja, a je ''ključno, da to ni prepustnica zgolj za poletne počitnice, saj naj bi normaliziralo dolgoročna nenujna potovanja.''

S t.i. zeleno prepustnico imetnik ne bo deležen dodatnih omejitev, kot so dodatna testiranja in karantena, razen če bodo ta upravičena z vidika javnega zdravja.

Razlikovanje potovalnih pogojev je odvisna od odlokov slovenske vlade in oblasti, kamor želimo potovati. Kot je pojasnil Šter, semafor ni edini odločevalski znak. Od petka naprej velja, da tudi tisti, ki prihajajo iz oranžnih regij, potrebujejo test za vstop v Slovenijo, sicer je odrejena karantena, razen če so cepljeni. Iz rdeče regije je obvezno priti na način, da dokažemo svoje stanje, a je v tem primeru tudi obvezna karantena, je še pojasnil.

Pri potovanju v drugo državo je pomembno, da vemo, kakšne pogoje predpisuje tista država in da tudi vemo, katere pogoje bomo morali izpolniti pri svoji vrnitvi. Prav tu evropsko potrdilo omogoča napredek, kot je dejal Šter: ''Lahko bomo potovali tja in veljalo bo tudi pri vrnitvi.'' Od tretjih držav so recimo ta trenutek skorajda nedostopne države v Južni Ameriki, indijska podcelina in veliko afriških držav, a se razmere lahko hitro spreminjajo.

Tudi tisti, ki nimajo smsPASS in SI-GENCE, bodo lahko dobili evropsko digitalno potrdilo. Pogoji, kako priti do digitalne kode v tiskani obliki, so sedaj v testiranju na NIJZ.
Andrej Šter

Kot je še zaključil Šter, je torej spodbudno, da smo po evropskih kriterijih v zeleni fazi, a morajo to preceniti in uvrstiti v svoj potovalni režim tudi druge države. Še vedno ne obstaja enoten obrazec, ki bi omogočil, da bi lahko v vse EU države potovali pod enakim režimom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Leon
    Leon 16:56 22.junij 2021.

    Eno je 100% znano ! Vsi vedo ,da nič ne vedo o teh potrdilih !

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:48 22.junij 2021.

    Imamo pasoše, imamo osebne, cel kup evidenc, ki jih preverjajo ko na meji skenirajo dokumente, skratka že cel kup obstoječe infrastrukture. Za kaj za vraga potem rabimo še en potni list??? Ta korona je očitno samo izgovor za uvajanja dodatne kontrole.

  • Avatar pantani
    pantani 10:01 22.junij 2021.

    Saj veste kam si ga lahko zataknete!!!