Slovenija
555 ogledov

UKC Ljubljana: samo letos že več kot 140 vdorov covida-19

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V tem letu je bilo že več kot 140 vdorov covida na oddelke UKC Ljubljana, težave pa se pojavljajo tudi pri kadrovski odsotnosti. V UKCL beležijo tudi že prve primere gripe.

Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič in vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič iz UKC Ljubljana sta v današnji izjavi za javnost spregovorila o organizaciji dela v UKCL in o vdorih covida na oddelke klinik.

Mrvičeva je uvodoma dejala, da je situacija v kliničnem centru resna kot v splošni populaciji. Poleg velikega deleža pozitivnih pacientov se težave pojavljajo tudi pri pacientih, ki zbolevajo po sprejemu na posamezne oddelke. ''Od 1. januarja je bilo že več kot 140 vdorov pri pacientih na različnih oddelkih,'' je dejala Mrvičeva. Danes je bila potrjena okužba pri 8 novih pacientih.

Oddelki bolnišnice so polni, težave se pojavljajo tudi pri organizaciji obravnav pacientov, ki potrebujejo hospitalizacijo tudi zaradi drugih zadev. Ob velikem številu okužb je posledično težje organizirati delo. Problemi se pojavljajo tudi pri bolnišničnem kadru, je pojasnila Mrvičeva.

Samo letos je za covidom-19 zbolelo več kot 1000 zaposlenih. Vir okužbe večinoma predstavlja domače okolje.

Generalni direktor UKC LJ Jože Golobič je temu pritrdil in dejal, da je na današnji dan okuženih in odsotnih 489 zaposlenih, še 105 pa jih je v karanteni. ''Na današnji dan imamo poleg DTS, bolnišnice Petra Držaja in infekcijske klinike po oddelkih v rdečih conah še dodatno 65 covid bolnikov, ki niso bili sprejeti zaradi primarne covid diagnoze, kasneje pa se je ugotovila še ta diagnoza,'' je dejal.

Vseh takšnih pacientov v UKC Ljubljana ne selijo v DTS covid oddelek. ''Gre tudi za bolnike, ki morda tam ne bi mogli biti optimalno obravnavani,'' je pojasnil generalni direktor in ob tem zagotovil, da bolniki, pri katerih je okužba s covid-19 potrjena pred ali med obravnavo, niso deležni slabše obravnave.

Največje pritiske poleg covid oddelkov občutijo interna klinika in kirurški oddelki. Kljub temu z napori zaposlenih in prevzemanjem dodatnih dežurstev vsi programi tečejo, je zagotovila Mrvičeva. Vse operacije kot tudi zdravljenje onkoloških bolnikov tako še vedno potekajo.

Začenja sezona gripe, kar bi lahko predstavljalo dodatne težave. V zadnjem tednu je bilo v UKC Ljubljana potrjenih 17 primerov, zaenkrat samo pri otrocih.

Pri izbruhu okužbe s covid-19 se za paciente poskrbi na matičnem oddelku

Golobič je dejal, da se v oddelkih vzpostavljajo t.i. rdeče cone za oskrbo bolnikov, ki potrebujejo obravnavo zaradi primarno druge diagnoze, pa jim je potem še potrjena okužba s covidom-19. Za te paciente je oskrba na najvišjem nivoju, če ostanejo v oddelkih, kjer so bili sprejeti, je zagotovil, medtem ko je DTS covid oddelek primarno namenjen covid pacientom. ''Ni kliničnega oddelka, ki ne bi imel vsaj ene izolacijske sobe ali rdečega oddelka,'' je zatrdil Golobič.

Najbolj smiselno je po Golobičevih besedah zagotavljati obravnavo bolnika na matičnem oddelku, kjer so vzpostavljene rdeče cone. ''Na DTS-u v hali s 46 posteljami je zdravljenje kemoterapije precej zahtevnejše dejanje kot je to v izolacijski sobi na matičnem oddelku,'' je pojasnil. Prav tako je na primer na onkološkem oddelku v primerni rdeči coni za te bolnike vzpostavljena dodatna izolacija, ki je na DTS-u ne bi bilo možno zagotavljati na enakem nivoju.

Trenutno se na oddelkih zdravi 225 covid pacientov, ostali pacienti pa imajo osnovno obolenje. Razmerje je bistveno spremenjeno kot decembra, saj je sedaj veliko pacientov, ki so hospitalizirani zaradi drugih zapletov in se šele nato pri njih odkrije okužba. Tudi na pediatriji se povečuje število otrok, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo zaradi covida-19, je še dejala Mrvičeva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 17:29 25.januar 2022.

    Kako pa je bil vdor izveden oziroma načrtovan? Kdo stoji za vdorom?

  • bobubob 17:24 25.januar 2022.

    Seveda večinsko zbolevajo le necepljeni. To so pretežno tisti, ki so se pustili nategnit stroki, da je 'cepivo ' varno, a od njihovega 'cepljenja' še ni minilo 14 dni. Vse, kar se jim v tem obdobju zgodi zaradi ' cepljenja', ...prikaži več, stroka pripiše necepljenim. In v tem obdobju se 'zgodi' vsaj 40% vseh 'dogodkov' oz. posledic 'cepljenja' - ki pa nima nobene skupne točke z uveljavljenim cepljenjem dosedaj, razen brizge.. https://karinrizner.si/2022/01/25/razkrita-prevara-o-ucinkovitosti-cepiv/

  • Avatar Leon
    Leon 16:28 25.januar 2022.

    Kaj pa cepljenje proti gripi ? Kdaj bodo začeli trgovati s cepivom ?