Slovenija
30945 ogledov

Ukrep za velike družine: bogatašu smo vrnili 45 tisoč evrov za mercedesa

Mercedes-AMG G 63
1/4
Mercedes-AMG
Velike družine imajo pravico do vračila davka na motorna vozila.

Vsaka tri leta lahko družina z najmanj tremi otroki, mlajšimi od 18 let, kupi osebni avto ali kombi ter dobi vrnjen davek na motorna vozila (DMV). Edini pogoj je, da ima vozilo najmanj pet sedežev.

Ukrep ima dve pomanjkljivosti, prvič, da od njega nimajo nič velike družine, ki nimajo dovolj denarja za nov avto ali pa so niso dovolj iznajdljive, da avto pripeljejo iz druge države EU. Davek na motorna vozila se namreč plača (in dobi povrnjen) le ob prvi registraciji v Sloveniji.

Poleg vračila DMV je v zadnjih šestih letih okrog 150 družin na leto uveljavilo pravico do neposredne oprostitve plačila, ki je mogoča ob uvozu rabljenega (ali novega) vozila iz druge države EU ali tretjih držav.

Tako je DMV v zadnjih šestil letih dobilo vrnjen povprečno po 987 družin na leto, medtem ko je na primer dodatek za velike družine letos dobilo 26.566 družin. Ukrep torej vsako leto izkoristi le 3,7 odstotka družin, v petih letih pa le 22 odstotkov družin. Povedano drugače, 77 odstotkov velikih družin tega ukrepa v zadnjih petih letih ni izkoristila.

Druga težava s tem ukrepom pa je, da država vrača tudi davek za luksuzna vozila. Tako je lani na primer nekomu vrnila 45 tisoč evrov davka za nakup luksuznega mercedesa G 63, osnovna cena po ceniku je 216 tisoč evrov. Dvema staršema so iz proračuna vrnili po dobrih 19 tisoč evrov za nakup audija SQ7, ki ima štirilitrski V8 motor s 435 konji. Ob nakupu mercedesa GLS 350 je nekdo dobil vrnjenih 15 tisoč evrov, peto rekordno vračilo pa je bilo 11 tisoč evrov za mercedes GLE 350.

Od skupaj 681 tisoč evrov vrnjenega davka velikim družinam je država za nakup petih luksuznih vozil vrnila 110 tisoč evrov.

"Pri takih ekscesih se zdi, da ukrep ni upravičen, najbrž tako visokih vračil ni veliko, saj ljudje, ki imajo take avte, navadno nimajo prav veliko otrok. To eksces bi enostavno preprečili tako, a bi postavili omejitev pri najvišji višini vrnjenega davka," pravi Tomaž Merše, predsednik društva Družinska pobuda.

Dodaja, da je DMV vedno manjši, saj je vezan na izpuste, ti pa so vedno manjši. "Mora biti že precej drag avto in močan avto, da je vračilo nekaj sto evrov," pravi. Povprečno vračilo DMV brez teh petih ekscesnih primerov je bilo lani dobrih 600 evrov.

Polovična cestna taksa bi bila boljši ukrep

Čeprav ukrep vračila DMV podpira, saj nekoliko razbremeni velike družine, pravi, da so načeloma boljši ukrepi tisti, ki so bolj univerzalni. "Dodatek za veliko družino dobijo vse velike družine, ne samo tiste, ki imajo denar za nov avto in lahko dobijo vrnjen DMV. Tako bi bilo morda boljše, če bi polovično oprostitev cestne takse, ki se plača ob registraciji avte, razširili še na družine s tremi otroki. Zdaj so do polovične oprostitve te takse upravičene družine s štirimi ali več otroki," pravi Merše. 

Opozarja še na novost, ki so jo na tiho uvedli predlani. "Predlani jeseni so brez kakšnega usklajevanja spremenili pogoj za vračilo DMV. Prej do bile do njega upravičene družine, ki so imele tri vzdrževane otroke, torej tudi če so bili otroci starejši od 18 let in še na faksu, zdaj pa morajo biti otroci mlajši od 18 let. Če imaš 19 let starega otroka, ki se še šola, nimaš nič manj, ampak prej še več stroškov," opozarja Merše.

Pri dodatku za veliko družino se na primer upoštevajo tudi otroci do 26. leta, če se še šolajo.

Ministrstvo za družino nima mnenja o ukrepu za družine

Na ministrstvu, pristojnem za družino, smiselnosti ukrepa vračanja DMV, ki je namenjen družinam, niso želeli komentirati. Preusmerili so nas na ministrstvo za infrastrukturo, kjer pa so naša vprašanja poslali na ministrstvo za finance."Menimo, da je veljavna ureditev ustrezna," so nam odgovorili. Ekscesov, kot je 45 tisoč evrov "popusta" za bogataša, ki si kupi luksuznega terenca s 544 konjskimi močmi, pa niso komentirali. 

Najpogostejši tipi vozil, za katera se vrača DMV, so sicer tipična družinska vozila: volkswagna touran in sharan, citroen C4 picasso in grand picasso, ford s-max in renaulta scenic in grand scenic. Skupaj je bilo vračilo DMV lani uveljavljeno za 285 tipov teh vozil ali slaba tretjina od skupaj 914, za katere so kupci uveljavljali vračilo.

Če družina, ki je bila oproščena DMV, avtomobil proda prej kot v treh letih, mora plačati DMV z zamudnimi obrestmi vred.

Za uveljavljanje oprostitve oziroma vračila DMV-V ni predpisanega obrazca, zadošča torej vloga, ki jo upravičenci pripravijo sami. Vlogi za oprostitev oziroma vračilo je treba poleg izvirnika računa priložiti potrdilo o skupnem gospodinjstvu, ki ga izda pristojni organ za notranje zadeve.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 09:15 25.maj 2019.

    Pa mi naj še kdo reče,da nismo sramota od ržave!? Niti preprostih zakonov ne vemo napisati tako kotz ji treba!! Denar vračamo bogatašem za drage avte reveži pa si itak novega avta ne morejo kupiti!! Ta zakon so napisali levičarji,da ...prikaži veča si lahko z nakradenim več privoščijo!!

  • selmanovicelvedina 20:33 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861

  • Skippy 00:38 24.maj 2019.

    Kakšen beden populističen članek. Pa kaj potem, če si nekdo kupi boljši avto?

Sorodne novice