Slovenija
9533 ogledov

Usoda papirnice Vipap Krško na kocki

Vipap Krško Žurnal24 main
Nadaljnja usoda naše največje papirnice bo znana danes.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah naj bi se podjetje Vipap Videm Krško d.d., ki proizvaja časopisne in grafične papirje, soočalo z dolgotrajnejšo finančno stisko. V prihodnosti naj ne bi več izdelovali časopisnih papirjev, češki lastniki pa bodo danes odločali o prihodnosti papirnice. Delavci naj bi bili že dva meseca na čakanju, proizvodnja stoji. 

Spomnimo, družba je letos marca začela z reorganizacijo, del te pa je bilo tudi kadrovsko prestrukturiranje družbe, kot so sporočili iz podjetja. Trend slabšanja poslovnih rezultatov kot posledico višjih stroškov nabave surovin in proizvodnje se je, kot kaže, nadaljeval.

Iz Vipapa so sporočili, da proces finančnega in operativnega prestrukturiranja še vedno poteka. Soočeni pa so bili tudi s težavami v proizvodnji, ki je otežila delovne razmere za mesec dni. '’17.8. smo uspešno sanirali tehnično okvaro, ki je nastopila 19.7.2021 kot posledica nepredvidenega strojeloma, preboja na električnem kablovodu, ki napaja tehnologijo predelave odpadnega papirja. Vnovičen zagon tovarne po dvomesečnem zastoju je vezan na nujno potrebno dokapitalizacijo podjetja s strani delničarjev,'' so zapisali.

Dodali so še, da je poslovanje družbe ''bistveno okrnjeno''.

Iz krovnega sindikata Pergam so nam sporočili, da so s situacijo seznanjeni, a da o odpuščanju in situaciji pri delavcih ne morejo govoriti, dokler ne bo znana odločitev uprave, ki bo sprejeta danes. Kot so dejali, je ''ključno vprašanje sredstev, danes pa bo jasno, kako naprej.''

Kakšna bo prihodnost delavcev, pred odločitvijo niso napovedali tudi v samem podjetju. Njegovi začetki sicer segajo v leto 1939, skozi desetletja pa je Vipap zrasel do največjega proizvajalca papirja v Sloveniji ter vodilnega proizvajalca časopisnega papirja v jugovzhodni Evropi. Ali se bo proizvodnja nadaljevala kljub zaostrenim razmeram na trgu, bo znano po odločitvi delničarjev glede morebitne dokapitalizacije.

dezurni@styria-media.si



 

Komentarjev 3
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 13:37 16.september 2021.

    Čehi papirnice niso kupili zato, da bi delala. Kupili so jo zato, da konsolidirajo trg, izločijo konkurenco in jo likvidirajo. Kdor je mislil, da bodo delovna mesta ostala v državi, ki ima večje stroške dela kot so na Češkem je pa res naiven.

  • marko345 12:06 16.september 2021.

    Po osamosvojitvi so novi obladtniki vse prodali, denarja ni nikjer, nič ni bilo za ta denar ns novo narejenega- tovatna sladkorja,železarne,papirnice,trgovska podjetja,marine,hoteli itd.. Kje je denar, barabe so ga pokradle, so enkrat eni na oblasti drugič drugi. Bo prißla enkrat ...prikaži več oblast, ki bo vse te prodaje iznićila, ker kar je pridobljeno nezakonito ne zastara.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:55 16.september 2021.

    Naj pokličejo Orbana pa jih bo kupil.itak bomo kmalu slogrska .