Slovenija
6262 ogledov

Odpuščeni ali na čakanju?

Vipap Krško Žurnal24 main
Naša največja papirnica zaradi zaostrenih razmer na svetovnih trgih prisiljena v reorganizacijo in odpuščanja.

V uredništvo smo prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi delavca v podjetju Vipap Videm iz Krškega, ki proizvaja časopisne in grafične papirje. Odpoved je dobil iz poslovnih razlogov. Po naših neuradnih informacijah naj bi v krški družbi načrtovali odpuščanje okoli 50 delavcev, a so nam v upravi Vipapa to zanikali. Trdijo namreč, da je med 50 in 60 delavcev na čakanju. Ko smo jih seznanili z omenjeno odpovedjo, pa so sporočili: "Podjetje Vipap Videm Krško je v mesecu marcu izvedlo reorganizacijo družbe. Del te reorganizacije je bilo tudi kadrovsko prestrukturiranje družbe. V tem procesu se je zaradi reorganizacije delovnih procesov zmanjšalo število zaposlenih v Vipapu. Koliko jih bo predvidoma odpuščenih, danes še ni znano oziroma se spreminja zaradi zaostrenih in hitro spreminjajočih se gospodarskih razmer doma in v svetu." 

Iz odpovedi je razvidno, da je podjetje soočeno s slabšanjem poslovnih rezultatov, zato je bil razlog za odpust ekonomski. Gre za posledico višjih stroškov nabave surovin, s tem pa tudi proizvodnje. Prodajne cene tako ne morejo slediti trendom, kar se pozna tudi pri naročilih. Vipap tako ne more več obratovati s tremi papirnimi stroji, ''zato je bil delodajalec 8.3.2021 primoran zaustaviti enega od treh papirnih strojev,'' še piše v odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Sledila je reorganizacija delavcev, kot nam je tudi sporočila uprava, zato se je število zaposlenih po organizacijskih enotah zmanjšalo. Po naših informacijah naj bi število zaposlenih zmanjšali predvsem z mehkimi metodami, torej nepodaljšanjem pogodb, upokojitvami itn.

Odpoved pogodbe | Avtor:
Ker je najmanj en delavec odpoved dobil, smo za dodatne informacije prosili sindikaliste. Vipapov hišni sindikat množičnega odpuščanja ni potrdil, za dodatne informacije nas je napotil na upravo.

Pri krovnem sindikatu Pergam so nam nato povedali, da hišni sindikat ni seznanjen z odpuščanjem večjega števila zaposlenih, da pa so po njihovem vedenju v družbi v začetku leta "prenovili procese dela in sprejeli novo sistemizacijo in organizacijo družbe." Podjetje je tako v skladu z zakonodajo pripravilo program razreševanja večjega števila presežnih delavcev, o čemer je obveščalo sindikat, svet delavcev in zavod za zaposlovanje. "Rezultat tega programa ni bilo odpuščanje večjega števila zaposlenih, saj je velika večina zaposlenih prejela v podpis nove pogodbe o zaposlitvi,'' so nam pojasnili na Pergamu.

Dejansko presežnih delavcev naj bi bilo v Vipapu med pet in osem od skupaj skoraj 340 zaposlenih, kar so sindikalisti v Pergamu izračunali iz predvidene mase za odpravnine.

Ohlapnost prepovedi odpuščanja po PKP

''Veljavni PKP ukrepi ne preprečujejo oziroma prepovedujejo individualnih odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, na kar smo ves čas sprejemanja protikoronske zakonodaje skupaj s preostalimi sindikalnimi centralami aktivno opozarjali vlado in ministrstva,'' so opozorili iz Pergama.

Nasprotno pa so nam iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnili, da v obdobju prejemanja delnega povračila nadomestila plače delodajalec ne sme začeti postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga delavcem, ki jih je napotil na začasno čakanje na delo, ali odpovedati pogodbe o zaposlitvi večjemu številu delavcev iz poslovnih razlogov, razen če je bil program razreševanja presežnih delavcev sprejet že pred 13. marcem 2020 in delodajalec za te delavce ni uveljavil pravice do povračila nadomestila plače.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Isabel_Moore 11:52 08.junij 2021.

    S pren0snim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Pepe007 10:51 08.junij 2021.

    In? Je bolje obdržati vse zaposlene, čeprav dela (in plačil) ni, potem nekaj mesecev životariti brez plač in na koncu iti v stečaj? Je taka optimalna sanjska rešitev?

  • rd2dmk2 09:30 08.junij 2021.

    vsi delavci izstopite iz sindikatov, pa da vidimo kako bodo potem še štrukelj, jerkovič in ostali sindikalni voditelji lahko pišli do svojih enormno visokih plač. sicer pa dejmo se enkrat vprašat, je delavec kriv, da ni posla za podjetje ? ...prikaži več ? NE! direktor je kriv, ker ni sposoben zagotovit dela in posla, pa on dobi odpoved. NE! sam ni mi jasno kako lahko fuzbalske trenerje menjajo po vsakem porazu, direktor pa spravi firmo v stečaj, pa še vedno dobi nagrado.