Slovenija
61517 ogledov

Ustavno sodišče Jankoviću prekrižalo načrte

žitni most Saša Despot
Odlok Mestne občine Ljubljana, ki je predvideval ohranitev peš prehoda med Poljansko cesto in Poljanskim nasipom, je bil zaradi neskladja z ustavo razveljavljen.

Ustavno sodišče je razveljavilo izvedbeni del odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Ljubljana (Mol), ki določa ohranitev peš prehoda med Poljansko cesto in Poljanskim nasipom. Ustavno sodišče v odločbi navaja, da je tak predpis v neskladju z ustavo, če občina od lastnika ni pridobila zemljišča oziroma lastnika ni razlastila.

Mol je namreč v izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta določila, da je treba v podaljšku Žitnega mostu čez Ljubljanico ohraniti peš prehod med Poljanskim nasipom in Poljansko cesto. Na določbo se je pritožila stanovalka v eni od večstanovanjskih stavb, ki jim pripadajo zemljišča, čez katera naj bi potekala pot za pešce.

Pobudnica je v zahtevi za oceno ustavnost in zakonitosti navedla, da se občina ni ne z njo ne z drugimi solastniki obremenjenih nepremičnin sklenila pravnega posla za pridobitev lastninske pravice oziroma ni izvedla postopka razlastitve.

Mol namerava odločbo spoštovati

Z Mola so za STA sporočili, da bodo odločbo ustavnega sodišča spoštovali. Pojasnili so, da izvedbeni del občinskega prostorskega načrta javne površine opredeljuje kot obvezno zakonsko vsebino, v duhu zagotavljanja javne koristi, kar so v primeru ohranitve javne poti čez dvorišče t. i. Rdeče hiše na poziv ustavnega sodišča utemeljili.

Takrat so zapisali, da zemljišča ležijo v enoti urejanja prostora. Menijo, da določitev urbanističnega načrta ne pomeni razglasitve zasebne površine za javno dobro, temveč prostorsko načrtovanje kot izvrševanje izvirne občinske pristojnosti. V utemeljitvi so še poudarili, da so javni peš prehodi, pešpoti in povezave čez večja zaključena območja stanovanjske povezave, med njimi tudi omenjeni peš prehod, v izrazitem javnem interesu.

"O tem, ali bomo začeli postopek razlastitve, se bomo še odločili," so za STA še sporočili z ljubljanske občine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • Idioti 12:20 29.julij 2023.

    Rdeča hiša je bila občinska od gradnje naprej . Stanovalci so kupili stanovanja po Jazbinšku in to samo stanovanja. Kasneje jim je priznan v lasništvo tudi teren TLORISA zgradbe. Zopet kasneje jim je določen 2m pas okoli tlorisa zgradbe . ...prikaži več . Prehod skozi pa je bil vseskozi JAVEN in je po zakonu moral ostati javen ,v uporabi od 1929 l. in si ga nobeden ni mogel prilastiti .

  • sandi76 09:26 29.julij 2023.

    Očitno je enkrat ustavno sodišče pokazalo , da šerifska posla ne bodo vedno šla skozi !

  • Stane Adamič 17:30 28.julij 2023.

    Od ženske zahtevat sex za službo, to je eno najbolj sprevrženih dejanj, baje je najboljši podjetnik, pa mu je mafijska država odpisala kar 45 miljonov evrov, ker se bori proti Janši......