Slovenija
15 ogledov

V dokumentih WikiLeaks tudi Slovenija

Slovenski vojaki so v Afganistanu nastanjeni skupaj s pripadniki italijanskih in Žurnal24 main
Slovenija se omenja v devetih od 90 tisoč dokumentov, noben od njih pa se ne nanaša na delovanje slovenskih vojakov v Afganistanu

Podatki v dokumentih, ki so odtekli iz Pentagona, se nanašajo zgolj na podatek, da je Slovenija leta 2007 v skladu z obvezami, sprejetimi na vrhu Nata v Rigi leto prej, povečala namestitev svojih vojakov za skoraj 20 odstotkov.

Na objavo zaupnih dokumentov na spletni strani WikiLeaks se je sicer v ponedeljek v Bruslju odzval zunanji minister Samuel Žbogar, ki je dejal, da objava načeloma ne bi smela vplivati na slovensko sodelovanje v Afganistanu. Slovenija naj bi tam po njegovih besedah ostala do leta 2012.

V Afganistan je Slovenija vojake prvič poslala leta 2004. Sprva jih je bilo tam 18, danes jih je 73. Slovenski vojaki delujejo v Heratu na zahodu in v prestolnici Kabul na vzhodu države. Opravljajo naloge varovanja baze v Heratu, delujejo na nadzornih točkah, patruljirajo v neposredni okolici ter spremljajo vozila na ožjem območju Herata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.